Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Učvršćeni temelji budućeg međunarodnog festivala

Autor: Branko Božić

22.06.2010. 22:00
Učvršćeni temelji budućeg međunarodnog festivala


Budući da vremenske neprilike nisu išle na ruku organizatorima, u prijepodnevnim je satima izostala planom predviđena likovna radionica, koja se uz sudjelovanje ninske djece te odraslih, kao i gostiju trebala održati u okviru promatranja sunčevih sjena na crkvi sv. Križa u trenutku suncostaja ili solsticija
U ponedjeljak prvog dana ljeta Turistička zajednica Grada Nina je pod pokroviteljstvom Grada Nina drugu godinu za redom organizirala manifestaciju pod nazivom “Festival sunca i svjetlosti u crkvi sv. Križa iz 9. stoljeća u Ninu”. Kao što je poznato, manifestacija se temelji isključivo na valorizaciji astronomskog i arhitektonskog značaja crkve sv. Križa. Festival u čijem je središtu istoimeni sakralni objekt i sunce, očituje se prvenstveno u novom promišljanju i novom marketinškom komuniciranju već poznatog spomenika kulture koji se nalazi ovdje među nama, a koji je uz to i iznimno turistički atraktivan, kako na nacionalnom tako i na međunarodnom planu.
Budući da vremenske neprilike nisu išle na ruku organizatorima u prijepodnevnim je satima izostala planom predviđena likovna radionica, koja se uz sudjelovanje ninske djece te odraslih, kao i gostiju trebala održati u okviru promatranja sunčevih sjena na crkvi sv. Križa u trenutku suncostaja ili solsticija. No, to nije ni izdaleka omelo organizatore da u večernjim satima u Multimedijalnoj dvorani obnovljene i restaurirane Barokne kuće nastave obilježavanje manifestacije i to putem prikazivanja filma na ovu temu snimljenog 1982. godine pod nazivom “Broj iz svjetlosti” autora Mladena Pejakovića te stručnim predavanjima kojeg su pred ninskim auditorijem održali dr. sc. Tomislav Živković s Instituta Ruđer Bošković iz Zagreba, prof. i dipl. ing. arh. Julijan Domanovac, ravnateljica ninskog Dječjeg vrtića “Morska vila”, prof. Irena Ćuk te volonterke iz OŠ Petar Zoranić Nin Ana Glavan, Josipa Šalov i Valentina Škibola.
Svim sudionicima ovog događaja, koji je od početka do kraja vodila moderatorica Iva Skočić, na kraju se u ime pokrovitelja Grada Nina i odsutnog gradonačelnika Emila Ćurka najtoplije zahvalila njegova izaslanica, stručna suradnica za kulturu prof. Marijana Ramov. Isto je u ime organizatora uradila i direktorica ureda Turističke zajednice Grada Nina mr. sc. Marija Dejanović. Ona je u završnoj riječi uz ostalo istaknula kako su ove godine još više učvršćeni temelji festivala koji raste s cilju da postane međunarodni znanstveni, kulturni i pedagoški projekt za djecu, mlade i odrasle u spoznavanju fenomena koji se već stoljećima događa za vrijeme ekvinocija na ovom dragulju ninske i starohrvatske arhitekture.