Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zahvalni smo Bogu za neprocjenjivi dar svećenika

Autor: Ines Grbić

22.06.2010. 22:00
Zahvalni smo Bogu za neprocjenjivi dar svećenika

Foto: Zvonko KUCELIN



Zahvaljujući tom Božjem pozivu i odabranju mi smo ovo što jesmo: navjestitelji Radosne vijesti, djelitelji svetih tajna i odgojitelji Božjeg naroda, piše mons. Puljić, podsjećajući da su svećenici kod ustanovljenja svetog reda i euharistije poimence bili pozvani uključiti se u božanski plan spašavanja svijeta i hraniti narod kruhom Života
Svećenici i redovnice Zadarske nadbiskupije predvođeni zadarskim nadbiskupom Želimirom Puljićem okupili su se u ponedjeljak 21. lipnja u Baškim Oštarijama želeći zajedno proslaviti 49. Svećenički dan i 30. Dan redovnica Zadarske nadbiskupije. Tim je povodom misno slavlje u crkvi Pohođenja BDM u Baškim Oštarijama predvodio nadbiskup Puljić. U homiliji je predstavio pismo koje je uputio zadarskom prezbiteriju povodom proslavljene Svećeničke godine, a sastoji se od četiri tematska ulomka: u prvome nadbiskup opisuje svećenika kao ‘alter Christus’, u drugome naznačuje svrhu Svećeničke godine, u trećem govori o veličini svećeničkog zvanja i odnosu svećeništva i euharistije te zaključno potiče na molitvu za duhovna zvanja. “Svećenička godina je završila. Naš svećenički rad i služenje je pred nama. Kao ‘alter Christus’ svećenik je u službi ljudima, poslužitelj njihova spasenja, sreće i istinskog oslobođenja. Zato je Crkva zahvalna Bogu za neprocjenjivi dar svećenika u korist svijeta i čovječanstva” poručuje mons. Puljić. Kaže da se Svećeničkom godinom htjelo odati priznanje svećenicima za njihov apostolski rad, samozatajno služenje, ljubav i vjernost Kristu koji ih je po imenu pozvao, odabrao i poslao. “Draga braćo svećenici! Gospodin nam je povjerio odgovornu zadaću: biti navjestiteljima njegove istine koja spašava; biti Kristov glas u svijetu koji ‘bježi od Boga’ te govoriti i svjedočiti ono što smo vidjeli i doživjeli u susretu s njim. Zahvaljujući tom Božjem pozivu i odabranju mi smo ovo što jesmo: navjestitelji Radosne vijesti, djelitelji svetih tajna i odgojitelji Božjeg naroda” piše mons. Puljić. Podsjeća da su svećenici kod ustanovljenja svetog reda i euharistije poimence bili pozvani uključiti se u božanski plan spašavanja svijeta i hraniti narod kruhom Života. Svećenička godina bila je dodatni poticaj svećenicima da izraze radost što im je Bog tako blizu i da mu zahvale što se povjerava slabosti čovjeka svećenika, te ih vodi i podržava u životu i radu. “Veličinu i otajstvo našeg zvanja posebice doživljavamo kad nakon pretvorbe objavljujemo kako se na oltaru događa tajna vjere. U tom kontekstu i naše svećeništvo je, poput euharistije, tajna vjere. Isti onaj Duh, koji čini da kruh postaje Tijelo Kristovo, djeluje u osobi poslužitelja u trenutku njegovog ređenja, pa je između njih i osobita veza. Oba su sakramenta rođena skupa u Božjem Srcu na Posljednjoj večeri”, rekao je mons. Puljić u homiliji Svećeničkog dana predstavljajući svoje pismo.
U pismu mons. Puljić citira papu Benedikta XVI. i misli kojima se obratio svećenicima, čemu je i osobno bio svjedok na svečanosti zaključenja Svećeničke godine u Rimu. Nadbiskup podsjeća da se, usprkos senzacionalističkim napisima medija o skandalaznom ponašanju nekih svećenika, papa nije dao zbuniti, nego je svećenicima ponudio uzor velikodušnog pastira u liku svetog Ivana Marije Vianneya koji je jednakim duhovnim poletom slavio misu na oltaru i slušao pokornike u ispovjedaonici. “Narod je u njemu uočio ono što bi se uvijek moralo prepoznavati kod svakog svećenika, a to je glas Dobrog Pastira. On je često ponavljao kako treba žaliti kad svećenik misu rutinski slavi ili kad je bez duhovnog života”, poručio je mons. Puljić. Nadbiskup ističe da je zvanje Božji dar i govor koji zahtijeva i velikodušan odgovor. Zato se Crkva ne umara pozivati vjernike da mole i čine sve kako bi bilo dovoljno svećeničkih zvanja. Crkva poziva roditelje da s radošću surađuju s poticajima Duha Božjega i budu velikodušni u darivanju svoje djece kad ih Gospodin pozove u svoju službu. Uz roditelje, svećenici su najvažniji apostoli duhovnih zvanja. Oni su prvi pozvani pomagati mladima osluškivati glasove Duha i poticati ih da se ne boje otvoriti pozivu Krista, poručuje nadbiskup Puljić. “Molimo neka on, čiji se pogled zaustavio na Šimunu i Andriji, Jakovu i Ivanu dok su ribarili, na Natanaelu dok je bio pod smokvom i na Mateju dok je sjedio u carinarnici, ne prestaje pozivati i danas radnike u žetvu svoju. Onima pak koje želi pridružiti svome svećeništvu pomozimo da velikodušno odgovore njegovim poticajima. I ne zaboravimo kako je u tome presudna naša osobna vjernost i naša ljubav prema Kristu i euharistiji”, poručuje nadbiskup Puljić i potiče svećenike na zahvalnost Gospodinu što im je otvorio svoje srce. “Molimo neka nas trajno napaja svojim žarom kako bismo i mi bili kadri darivati ljudima našeg vremena vodu iz tog vrela života. I posebice zahvalimo za dar svećeničkog otajstva kojim mu služimo u Crkvi njegovoj”, zaključuje u Pismu zadarskim svećenicima nadbiskup Želimir Puljić.