Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zrilić: Ovo što je hrvatski predsjednik napravio odgovoran je čin državnika

Autor: Siniša Klarica

22.06.2010. 22:00
Zrilić: Ovo što je hrvatski predsjednik napravio odgovoran je čin državnika

Foto: Adam VIDAS



Za odavanje počasti nevinim žrtvama na Bleiburgu i u Teznu, hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću danas je stigla pohvala i od predsjednika županijskog HSLS-a Stanka Zrilića. Po Stanku Zriliću, konačno se nakon 60 godina dogodilo da je jedan hrvatski predsjednik smogao snage odati počast stradalim, većinom nevinim ljudima.
– Bleiburg je možda mit, a možda činjenica. Ovo što je hrvatski predsjednik napravio odgovoran je čin državnika. Ne treba licitirati s brojem ubijenih, ali je jasno da je u Teznu skončalo na tisuće ljudi, žena i djece. Možda je među njima bilo i krivih, ali nitko nema pravo ubijati bez suda. Povijest treba ostaviti dobronamjernim i odgovornim povjesničarima. Nas Hrvata ima oko 4,5 milijuna u Hrvatskoj, a Bleiburg i Tezno su razlog zašto još toliko Hrvata živi izvan domovine, kazivao je između ostalog Stanko Zrilić dodajući da se Josipović na Bleiburgu nije išao pokloniti poraženoj vojsci, nego nevinima.
S tim u korelaciji je po Zriliću je i Josipovićevo sudjelovanje na obilježavanju Dana antifašističke borbe u Brezovici. Za Zrilića je i ovaj čin veličanstven jer se 22. lipnja 1941. prvi akt otpora u okupiranoj Europi dogodio upravo našoj zemlji. Zbog nekih drugih razloga, kaže Zrilić, to se do uspostave neovisne Hrvatske nije moglo publicirati.
Moja poruka „turbo” Hrvatima je ta da bez antifašističke borbe i partizana ne bi danas bilo ni Hrvatske. Naš najveći ulog i ček kod ostamostaljenja bilo je upravo sudjelovanje hrvatskih partizana u antifašističkoj koaliciji. Upravo je Zadar jedan od gradova koji partizanima duguje činjenicu da je danas u Hrvatskoj. Da nije bilo pobjede partizana u Drgom svjetskom ratu, Zadar nikad ne bi bio u Hrvatskoj. Stoga zatvorimo tu stranicu povijesti i izbacimo otrov iz sebe. Napravimo suživot jer smo to dužni našoj djeci. Domovinski rat je konačno ostvarenje želja onih koj su se borili za Hrvatsku. Oni koji imaju komplekse zbog toga, nek se na pristojan način liječe, rekao je na kraju današnje triskovne konferencije Stanko Zrilić.
Zrilić je odbio komentirati njegov odnos s zadarskim županom Stipom Zrilićem, napose nakon što mu je ovaj uskratio riječ na posljednjoj, javnoj sjednici županovog kolegija. Stanko Zrilić je odbio komentar rekavši da prevažnu temu današnje tiskovne konferencije ne bi htio kvariti takvim nevažnim pitanjem.


  
BRANITELJI: SMIJE LI PREDSJEDNIK RAZVLAŠTAVATI INTERESE I BAŠTINU HRVATSKOG NARODA?


Štetnost riječi predsjednika RH Ive Josipovića u Strasbourugu 21. lipnja 2010. godine pred zastupnicima parlamentarne Skupštine Vijeća Europe ima dugoročno štetne posljedice za cjelokupni hrvatski narod.
Izjaviti: “Nijedan narod u konfliktu ratnih 90-ih nije kriv, već da su krivi pojedinci kojima je dokazano da su izvršili zločin i moraju biti kažnjeni” govori o stanju svijesti i očitoj amneziji čovjeka koji obnaša dužnost Predsjednika RH.
Pitamo se: Koji to narod nije kriv? Zar onaj narod koji je izglasano odcjepljenje od RH i prihvatio autonomiju tzv. “SAO Krajine” i njeno pripojenje Velikoj Srbiji? Narod koji je zdušno stao uz svoje vođe i protjerao hrvatsko stanovništvo iz sebi zacrtanog hrvatskog teritorija?
Počinjeni su brojni zločini nad hrvatskim narodom, u hrvatskoj zemlji i u hrvatskim kućama. U srbiji su bili samo logori kroz koje su prošli brojni hrvatski branitelji i civili. Koga to predsjednik amnestira i čije interese štiti kad govori na Skupštini Vijeća Europe o nekrivnji naroda?
Hrvati sve već osjećaju dovoljno zato što su Hrvati, što su bili napadnuti, što su bili prognanici, što su bili branitelji i što su darovali svoje zdravlje i živote za slobodu vlastite Domovine. Štiteći interese pripadnika agresorske vojske i naroda obezvrijeđuje žrtve Škabrnje, Vukovara, Voćina, Petrinje, Ćelija, te drugih gradova i sela, ide u prilog izjednačavanju agresora i žrtve. Čudno je da nakon 65 godina u Hrvatskoj slavimo dan kada je ustao narod da bi stvorio Jugoslaviju, a da se ne sjećamo Vukovara kojeg je napala vojska te iste Jugoslavije. JNA je sa svojim kadrom uz političko odobrenje svojih istomišljenika iz Beograda, dobrovoljcima zlokobnih imena i narodom Srbije (sjetimo se ispraćaja tenkova JNA iz Beograda za Vukovar po kojima je srpski narod bacao cvijeće ili skupova koje je vodio dr. Jovan Rašković) izvršila agresiju i izazvala rat na prostoru cjelokupne bivše Jugoslavije. Predsjednik bi trebao osim u Strasbourgu i u zemlji u kojoj obnaša dužnost Predsjednika odgovoriti na nekoliko pitanja majkama poginulih hrvatskih branitelja i cjelokupnom hrvatskom narodu:
1. Može li se izjednačiti onoga ko je ubijen, s onim tko ga je ubio?
2. Smije li se izjednačavati agresor i žrtva?
3. Smije li Predsjednik države razvlaštavati interese i baštinu hrvatskog naroda?
Udruga Žene u Domovinskom ratu Zadar; Udruga HVDR-a Zadar; Udruga Maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata hrvatske; Udruga Nezavisni dragovoljci hrvatski; Udruga PSO SOD Damir Tomljanović Gavran