Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Delicije čekaju kupce i zadarske alkare

22.06.2016. 22:00
Delicije čekaju kupce i zadarske alkare


Vidite i sami kakve proizvode i po kakvim cijenama nudimo, želimo izaći ususret ljudima i promovirati naš kraj i proizvode, a velike ekonomske računice tu nema, govori Ante Reljanović dok nam nudi na degustaciju samu srž svog štanda – drniški pršut


Izvorne delicije hrvatskih OPG-ova i drugih proizvođača, paradoksalno, sve je teže dobiti kroz uobičajene tržišne kanale. Veliki trgovački lanci u prvom redu kupuju uvozne proizvode, ili fabricirane domaće proizvode koji se proizvodeu većim količinama kako bi mogli zadovoljiti potražnju u svim trgovinama po Hrvatskoj. Osim toga, u konačnu cijenu proizvođači moraju ukalkulirati mogućnost akcijskih prodaja i sniženja, a kako je za kvalitetnu sirovinu poput mesapotrebno dosta ulaganja, često pribjegavaju smanjivanju kvalitete. Zbog toga su u nekoliko posljednjih godina vrlo popularni sajmovi, poput 18. sajma autohtonih hrvatskih proizvoda “Dalmacijo, sve ti cvitalo”, kojem je Zadar ove godine prvi put domaćin.
Delicije od smokova i drniški pršut
– Svaki proizvod sa sobom nosi povijest područja iz kojeg dolazi, nasljeđe iz davnih vremena koje treba održavati, čuvati i razvijati. Najviše sajmova odradili smo u Splitu, ali smo dosegnuli i do Maribora. Uglavnom se radi o našim stalnim izlagačima koji nude autohtone, tradicijske, kvalitetne proizvode, a ovaj put u Zadru imamo i dosta novih. Među zapaženijim lokalnim izlagačima je svakako OPG Eugen Novaković, koji nudi veliki asortiman proizvoda na bazi smokve, ističe Nada Mitić iz Centra Fabula, organizatora sajma. Oku znalaca među prvima će u oko upasti štand OPG-a Baba delicije iz Drniša, na kojem se nudi zaštićeni drniški pršut, uz ostale suhomesnate proizvode. Cijene – vrlo pristupačne, pa se tako prava domaća panceta, kakvu je praktički nemoguće naći na policama trgovina, nudi po 80 kuna.
– Iskreno, uskoro ćemo stati s promocijama na sajmovima, najdalje do sv. Ante. Vidite i sami kakve proizvode i po kakvim cijenama nudimo, želimo izaći ususret ljudima i promovirati naš kraj i proizvode, a velike ekonomske računice tu nema. Želimo omogućiti našim mladima da se mogu ovime baviti, da imaju jednu dodatnu mogućnost kako si osigurati egzistenciju i ostati u rodnom kraju, govori Ante Reljanović dok nam nudi na degustaciju samu srž ovog štanda – drniški pršut.
Kušao ga i Franjo Josip
– Svi znaju za drniški pršut, da je zaštićen, da ima tradiciju još od vremena kada ga je kuša car Franjo Josip, do kraljice Elizabete, Georgea Busha… Mnogi su ga pokušali i kopirati, ali to nije moguće, jer je ključna odrednica njegove kvalitete geografsko podneblje. Kada riješite kvalitetnu sirovinu, buteve ne lakše od 15 kilograma, slijede tri prirodna konzervansa – sol, dim i plijesan, no najbitnije je da se nalazi na ovom lokalitetu, miješanju juga i bure, blagih struja s Krke i ruže vjetrova s Promine, Svilaje i Dinare. To nije nešto što se može odraditi u laboratoriju ili nekom drugom prostoru i zato će drniški pršut uvijek biti jedinstven, kaže Reljanović.
Na ovom OPG-u proizvode oko 2.000 pršuta godišnje, za što je potrebno uzgojiti preko 1.000 domaćih svinja. Ono što sami ne uspije uzgojiti, nabavljaju kod stalnog partnera Vlade Ferbežara iz Otoka u Srijemu.
– To je način da povežemo našu zelenu i modru brazdu, ali i da budemo sigurni u namirnice koje dobivamo. Mislim da je povezivanje s pouzdanim uzgajivačima u Slavoniji jedini ispravan način kako razvijati ovaj posao, zaključuje Reljanović. Izvorni kulin i krčki sir
Ilija Jelović na drugom štandu nudi suhomesnate proizvode, koji kompletno nastaju baš u Slavoniji, od čvaraka (80 kn/kg), preko pancete, kulinove seke, kobasica, do njegovog veličanstva kulina, kojeg nudi po 200 kuna.
– Cijeli sam život u ovom poslu, a nakon odlaska klaoničkog posla u povijest prerada je praktički ostala jedina isplativa. Držim do zaštite tradicije i izvornosti, što je jedini način da se održi zaštićeno zemljopisno porijeklo kulina, ističe Jelović.
Ako ste mislili da paškom siru nema ravna u svijetu i Hrvatskoj, morat ćete svratiti i do štanda OPG-a MirjenkoMrakovčić, i upoznati – krčki sir! Bračni par Vesna i Mirjenko proizvodnjom krčkog sira bave se više od tri desetljeća, kada su krenuli s 9 ovaca, da bi danas dosegli stado od najmanje 300 grla, koja tijekom cijele godine borave na otvorenome i pasu autohtono bilje. Posebnost ovog OPG-a je zaštićeni postupak organoleptičke dorade sira u fazi vrenja, pri čemu nastaju nove, patentirane, vrste ovčjeg sira: Črni bodul, Zeleni bodul i Magriž. Radi se o sirevima s dodatkom kadulje, ružmarina i orahova lista, koji osim vrhunskog okusa ima i jedinstven izgled. Na štandu se može kupiti i maslinovo ulje, suhe smokve, marmelade, sve dakako vrhunske kvalitete.
Muški i ženski med
OPG Dješka iz Osijeka donio je široku paletu slavonskih medova i proizvoda od meda. Uz već prepoznatljive vrste treba istaknuti i tzv. bijeli med, odnosno med od uljane repice, koji najbrže kristalizira, a zovu ga i “muški med”, na štandu provjerite i zašto.
Drugi med koji se može istaknuti je ujedno i najkvalitetniji, medljikovac. Jedini je koji ne nastaje tako da pčele prikupljaju cvjetni prah, nego medljiku, cvjetni sok ili šećer koji proizvode pojedini insekti. Takav med sadrži 13 puta više mineralnih tvari od cvjetnog meda, osobito željeza. Poznati su mnogi blagotvorni učinci, samuraji su ga zvali eliksirom života, a ovdje kažu da mu je popularno ime i – ženski med.
Licitarska srca i tartufate
Obrt Tomica Marica Zadranima se predstavlja licitarskim srcima (i medenjacima), koje se i inače može nabaviti u različitim suvenirnicama. Dok se drugi bore kako zaštititi izvornost proizvoda, ovdje kažu da takvih problema nemaju – tko bi bio “lud” trošiti toliko vremena i energije za proizvod koji treba 20 puta proći kroz ruku a na kraju košta nekoliko desetaka kune Uglavnom, ovaj obrt jedan je od pet takvih u Hrvatskoj, licitarska srca odavno su dio nematerijalnog kulturnog dobra na lisiti UNESCO-a, svi proizvodi su jestivi i mogu se dugo čuvati.
Nenad Stefanović iz Buzeta na štandu Tartufina predstavlja se različitim proizvodima nastalim na bazi ove najcjenjenije gljive. Tartufi dolaze u različitim varijantama, pa je zaljubljenicima u kuhanje preporučeno uzeti tartufatu, smjesu male količine tartufa s maslinovim uljem i šampinjonima, podesnu za različite pašte i jela, dok profesionalci imaju na raspolaganju različite rezane i ribane tartufe.
– U svijetu postoji 70 vrsta tartufa, a tri vrste crnog istarskog tartufa među najcjenjenijima su u svijetu. Ovim se poslom bavi samo 5-6 proizvođača iz Buzeta, imamo zaštićeno područje na kojem je moguće vađenje tartufa, kazne za nelegalno vađenje su velike, tako da imamo dobru podlogu za razvoj posla. Drago nam je doći u Dalmaciju, jer se povezujemo s dota klijenata, čak i strancima, koji nas onda kasnije pronađu radi čvršće suradnje, kaže Stefanović.
Voćne rakije, likeri i vina
Kapronca iz Sv. Ivana Zeline obiluje šarenilom različitih voćnih rakija i likera. Osim što su različiti bojama, rakije su različite i okusima, pa se tako uz tradicionalne okuse medice, viljamovke i sl. nude likeri od bijele i crne čokolade, banana u konjaku, ananas u viskiju, peperinjo, jagodička, grejpuša, limoncello, liker od terana s maraskom itd.
– Svi naši likeri su hladno prešani, čime su izvorni sastojci očuvani i daju posebnu punoću i vrhunski miris, kaže ljubazna domaćica koja preporučuje svakako konzumaciju nakon jela, ali i u obliku različitih shootera i sl.
Na susjednom štandu OPG Stanišić nudi kvalitetna vina , domaće likere i rakije, aceto balsamico, domaći med… Sve što se na ovom vrijednom gospodarstvu pribavi za vrijeme protekle godine.
– Naša baza je prirodna i nema niti jedne stvari koju nismo sami ubrali ili prikupili, kažu na ovom prodajnom mjestu.
Torte, kolači i sokovi od jabuke
Torte i kolači Sunce iz Jastrebarskog predstavnici su, kažu, najjače slastičarske regije u Hrvatskoj – Jaske. Kolači se peku na licu mjesta, a mogu se degustirati i kupiti različite gibanjice, štruklji i drugi specijaliteti karakteristični za to područje.
– Tradicionalna receptura, jako tanko razvaljano tijesto i svježi proizvodi razlog su zašto morate kušati ove kolače, poručuju na ovom štandu.
Za kraj obilaska navratili smo i do OPG-a Marfi, koji nudi prirodne slavonske sokove od jabuke.
-Na OPG-u Mičević imamo voćnjak od 6 hektara s 10.500 stabala jabuka, pa je sve što prodajemo kontrolirano od početka do kraja. U soku je apsolutno sve prirodno, nema šećera, konzervansa i boja pa ga mogu piti dijabetičari i djeca, kaže mlada predstavnica ovog OPG-a.
Kako bi proširili asortiman i unaprijedili prodaju na ovom su OPG-u dosta eksperimentirali, a onda i izbacili još tri varijante soka od jabuke koje su im se najviše svidjele – s dodatkom cimeta, cikle i koprive. S obzirom na navedeno, tražena cijena od 60 kuna za pakiranje od pet litara, s malom slavinom i rokom potrošnje od godine dana, zaista nije velika.