Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Glasovac: Što je ova Vlada napravila za Zadrane? Vrančić: Više nego Milanovićeva u četiri godine

22.06.2016. 22:00
Glasovac: Što je ova Vlada napravila za Zadrane?  Vrančić: Više nego Milanovićeva u četiri godine


Na sjednici nije bio gradonačelnik Božidar Kalmeta, zbog stranačkih obveza, a na pitanja vijećnika odgovarao je njegov zamjenik Zvonimir Vrančić
Za razliku od Šibenika i Splita, gdje pomalo bujaju i industrije, u svezi Gospodarske zone Crno ništa se ne radi, otvorio je jučer Aktualni sat 25. sjednice Gradskog vijeća Zadar SDP-ovac Željko Mikin. Upitao je vladajuće i kad će rekonstrukcija gradske tržnice koja je u međuvremenu postala ruglo.
Kako jučer na sjednici nije nazočio gradonačelnik Božidar Kalmeta, zbog stranačkih obveza, na pitanja vijećnika odgovarao je njegov zamjenik Zvonimir Vrančić.
– Sve pripreme za zonu Crno su izvedene, osim izgradnje infrastrukture. Nju se ne isplati raditi bez velikog ulagača, a zanimanja ima. Natječaj za uređenje tržnice bit će raspisan najkasnije za mjesec dana, a najviše vremena u pripremi potrošeno je na uvjete konzervatora, rekao je Vrančić.
Erol Gaši (SDP) primijetio je da se sve više mjesta za parkiranje na Poluotoku predaje na korištenje gradskim i nekim drugim tvrtkama pa ga je zanimalo hoće li netko obeštetiti stanovnike Poluotoka koji uredno plaćaju mjesečnu kartu. Vrančić je odgovorio da postoje institucije kojima je neophodno osigurati parkirni prostor, kao što su hoteli, hosteli, škola Petar Preradović i dr., no u tome se, kaže Vrančić, nastoji biti racionalan.
Vrančić branio Mateka
Dogradonačelnik je prihvatio i Gašijevu inicijativu da se grbom grada nagrade taksisti koji su pomogli opljačkanom britanskom turistu, ali ga je predsjednik Vijeća Živko Kolega uputio na natječaj na dodjelu priznanja Grada Zadra.
Sabina Glasovac iz SDP-a ponovno je “uperila” strelice prema direktoru Vodovoda Tomislavu Mateku.
– Direktor Vodovoda hvali se rezultatima poslovanja unatoč prevelikim gubicima i previsokoj cijeni vode. Tu je i bujanje zapošljavanja. Sada se priča da se bivši zaposlenici Plotera žele instalirati u Vodovod, rekla je Glasovac, pitajući HDZ-ovce je li Matek najbolje rješenje za Vodovod?
– Matek je odličan direktor. Mnoge je stvari unaprijedio. Njegov rad na otklanjanju gubitaka je intenzivan, ali to je velik i skup posao. Vodovodizacija je dio strategije razvoja urbanog područja Zadra, za što od EU fondova očekujemo 35 milijuna eura, odgovorio je na prozivke Vrančić.
Glasovac je dodala da Matek odlično radi svoj posao, kao što je Vrančić govorio i za Sanadera i Karamarka, te je upitala hoće li se po istom obrascu, brzinom munje, odreći i Mateka ako se utvrdi da ne radi dobro.
Potom je prešla na nacionalne teme prozivajući sadašnju tehničku vladu, kao najgoru u povijesti pitajući što je ona napravila za građane Zadra?
Zadarski projekti i vlada
– Koji su to projekti pokrenuti? Poliklinika, Mocire, što smo dobili, a dali smo joj jednog od najgorih ministara, Darija Nakića kojega smo jedva spriječili, rušenjem kvoruma u Saboru, u njegovom paklenom planu narušavanja sustava zdravstva i uvođenja harača pacijentima kroz povećanje cijene dopunskog zdravstvenog osiguranja i naplate nehitnih slučajeva, kazala je Glasovac.
Vrančić je prozivke okarakterizirao kao provokaciju, i pripremu za izbore.
– Više je ta Vlada napravila u tih šest mjeseci, nego Milanovićeva u četiri godine. Vlada će sufinancirati i naš dio u obnovi Kneževe palače i Palače Cedulin, to je dogovoreno, kao i obnova prometnice od Starčevićeve do bolnice i vrha Poluotoka. Samo da je to, velika je stvar. Za Polikliniku i Mocire su obavljeni razgovori, da su nastavili raditi našli bi rješenje. Stoga nemojte se veseliti. U rujnu će HDZ na čelu sa svojim novim rukovodstvom sigurno pobijediti, rekao je Vrančić dodajući da Vlada sufinancira obnovu rive u Petrčanima s dva milijuna kuna.
Uslijedila su dobacivanja iz klupe, na što je Vrančić ironično rekao kako se obnavlja riva u Petrčanima kako bi se povećala cijena njegovih apartmana (dogradonačelnik u Petrčanima ima vikendicu, pr.a.).
Marko Pupić Bakrač pokrenuo inicijativu da dalmatinski nogometni klubovi napuste HNL. Prozvao je vijećnicu HDZ-a Ivu Dunatov jer je na svom facebook profilu napisala da izgrednicima iz Francuske ne bi trebalo dopustiti povratak u domovinu.
Taksisti naljutili Katića
– Nikako ih se ne smije proglasiti izdajnicima, to su mladi delinkventi, isprovocirani su okupacijom HNS-a i privatizacijom od strane notornog kriminalca, rekao je Pupić Bakrač ponudivši vijećnicima na potpis akt kojim bi se trebali obračunati s veleizdajnicima.
S govornice umalo nije potjeran i resorni pročelnik Ivica Katić kome je izgleda puna kapa sindikalnog povjerenika zadarskih taksista Predraga Šimunova. Naime, Omerka Šarić Frantin je u dnevni red htjela uvrstiti i točku o kaosu na taksi stajalištu jer su vijećnici tek naknadno zaprimili dopis Predraga Šimunova koji je ustvrdio da od 115 gradskih dozvola za taksi službu, svega osam tasksista radi po zakonu. Unatoč upozorenjima predsjednika GV-a Živka Kolege da točka nije uvrštena u dnevni red, Katić je rekao kako on Šimunovu skoro svaki tjedan odgovara na iste dopise upućujući ga na institucije sustava koje bi trebale raditi svoj posao, a ne na Grad Zadar.
Radni dio sjednice sastojao se od svega četiri točke. Većinom su one bile rezultat neusklađivanja odluka gradskih vlasti sa zakonskih rješenjima što je Državna uprava u slučaju izbora za mjesne odbore Silba i Bokanjac, stavila izvan snage. Mještani će tako u ova dva gradska mjesna odbora na izbore 24. srpnja.