Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Longin: O favoritu nakon objave kandidatura

22.06.2016. 22:00
Longin: O favoritu nakon objave kandidatura


– O imenima kandidata još nismo razgovarali jer kandidati imaju mogućnost prijave sve do 6. srpnja – Božidar Longin
Nakon jučerašnje maratonske sjednice HDZ-a razgovarali smo s članom Predsjedništva stranke, Božidarom Longinom. Najzanimljivije je bilo saznati je li stranka odredila svojega favorita, te je li se lokalna organizacija izjasnila o kandidatu kojeg smatra najboljim da HDZ povede u najavljivanu pobjedu u koju u stranci, nakon Karamarkove ostavke, čini se, više i ne sumnjaju.
– Sjednica je prošla vrlo smireno, bez disonantnih tonova i u pozitivnom ozračju. Donijeli smo odluku o izboru predsjednika na način jedan član jedan glas, no o imenima kandidata još nismo razgovarali jer kandidati imaju mogućnost prijave sve do 6. srpnja. Svatko tko prikupi 5.000 potpisa može se prijaviti i mi ćemo među njima izabrati najboljega. Nadamo se da neće biti previše kandidata, iako apetiti uvijek postoje, ali mi smo demokratska stranka i svatko se može prijaviti – kaže Longin.
Kao ni predsjednik Županijskog odbora, Božidar Kalmeta, ni Longin se nije htio izjasniti o svojemu favoritu, rekavši kako najprije moraju sačekati kandidature članova. Iako je Andrej Plenković već javno istaknuo svoju kandidaturu, ostali to još nisu učinili, a Longin još jednom naglašava važnost prikupljenih potpisa za kandidaturu koja je po njemu u postupku izbora novog predsjednika ipak najvažnije mjerilo.
– Naše je članstvo već upoznato s postupkom i kada nam budu poznati kandidati neće biti problema odlučiti se i reći tko je naš favorit. Dotad nema smisla izlijetati se s imenima – ističe Longin.
Kao novoizabrani član Predsjedništva imat će priliku zalagati se za kvalitetniju listu za IX. izbornu jedinicu zbog koje je bilo jako puno nezadovoljstva lokalnog članstva. Kalmeta je već javno obećao kako će se založiti za kvalitetniju i pravedniju listu, što je, kako saznajemo, već naišlo na odobravanje lokalnog članstva.
Longin kaže kako se ipak najprije moraju fokusirati na izbor predsjednika stranke, pa će onda izabrati i imena za koja smatraju da bi se trebala naći na listi za Sabor:
– Što je bilo bilo je, lista je bila takva kakva je bila, sada trebamo gledati naprijed i biti pozitivni. Svi ćemo se maksimalno aktivirati kako bismo izabrali najbolje ljude i na čelo stranke doveli čovjeka koji će moći pobijediti na parlamentarnim izborima. Samim izborom novog predsjednika članstvo će se motivirati za pripreme za nove izbore, a time se automatski pokreće i cijela naša izborna mašinerija. I Predsjedništvo će tijekom idućih mjesec dana obići županijske odbore i pripremiti članstvo – najavljuje Longin.