Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Turisti i domaći uživali u dašku dalmatinske prošlosti

22.06.2016. 22:00
Turisti i domaći uživali u dašku dalmatinske prošlosti


Manifestacija “Pakoški portuni i kantuni” je zapravo gastro, etno i eko putovanje u prošlost mjesta u kojem pokazujemo ono najvrjednije čime se može podičiti naš kraj, istaknula je Danijela Vulin, direktorica Turističke zajednice
Drugu godinu zaredom u Ulici kraljice Jelene i prilaznim portunima, kalama i kaletama u Pakoštanima, od konobe Pakoštanac do crkve Uznesenja Gospodinova, Turistička zajednica je u srijedu navečer u suradnji s etnoudrugom “DAN” i Općinom otvorila vrata ljetu kroz manifestaciju “Pakoški portuni i kantuni”.
– Sve što je lijepo postoji tu oko nas, samo se treba zaustaviti i osvrnuti, kazala je Dijana Vukoja, a s njom se složila i Nives Marić iz udruge “DAN”.
Izložba starih fotografija
Pakoštanci su otvorili portune i oživjeli ih s tematskim događanjima, prezentacijama ovdašnjih specifičnosti: gastronomijom, poljoprivredom, vitezovima, morem, jezerom, karnevalom, vinogradima, folklorom, šušurom.
– Manifestacija “Pakoški portuni i kantuni” je zapravo gastro, etno i eko putovanje u prošlost mjesta u kojem pokazujemo ono najvrjednije čime se može podičiti naš kraj, istaknula je Danijela Vulin, direktorica Turističke zajednice.
U portunima i kantunima, kamenim kalama i kaletama oživjeli su stoljetni običaji pakoškog kraja, duh proteklih vremena lebdio je nad Pakoštanima.
– Veliki broj turista i domaćih prolazi kroz portune, kalom i kaletama kako bi iskoristili mogućnost da makar na jednu večer osjete dašak starih Pakoštana i Dalmacije, djelić Mediterana koje su u svakodnevnom životu sačuvali naše bake i djedovi, kaže Tonka Šarin koja je na ovoj manifestaciji ponudila eko proizvode od kozjeg sira pokazujući i staru sliku obitelji Maksan.
Osim starih portuna i kantuna gdje su prikazani nekadašnji kuhinjski pribori i jelovnici, gotovo autentičan život starih Pakoštana, jedna od atrakcija je i izložba starih fotografija autorice, pakoške nevjeste Gillen Rašin.
Miris domaćih delicija
– I kroz ovu manifestaciju uspjeli smo malo-pomalo osvijestiti i potaknuti sve mještane Pakoštana da sudjeluju u turističkom životu svog mjesta i općine, kazala je Vulin.
Uz svirku klape Mediteran gostima su se služite delicije temeljene na domaćoj zdravoj hrani iz mora i polja: fritule, kroštule, mimci, mendule u cukru, domaće marmelade, kuhane dagnje i kunjke, jela od škampa, slane srdele i inćuni, pršut i domaći sir, orzo, pogače, maslinovo ulje. Bilo je tu i domaće vino, prošek, rakija.
– U ovom trenutku kad svijet postaje globalno selo, ovo je jedna od stvari po kojima se možemo razlikovati, navodi Vulin.
U Ulici kraljice Jelene, kaletama, portunima i kantunima puno se toga moglo vidjeti i otkriti. Žene u narodnim nošnjama, muškarci, djeca stvorili su jedinstvenu atmosferu dalmatinskog šušura obogaćenog pjesmom i mirisima domaćih delicija.
– Slijede Festival klapa Školjka, Materine užance i Dragarske bumbete, koje se zbog interesa gostiju održavaju čak pet puta tijekom sezone, zatim poznati pakoški Ljetni karneval, velike fešte u povodu Dana općine i Dana domovinske zahvalnosti, Dani vitezova vranskih, Pomorska noćna bitka na moru, ribarske fešte i feštice i još pregršt manifestacija. Za svakog ponešto, poručila je Vulin.