Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Na Bokanjcu gorjela gusta borova šuma

22.06.2017. 22:00
Na Bokanjcu gorjela gusta borova šuma


Vatra je zahvatila gustu borovu šumu, makiju i nisko raslinje te se nošena zapadnim vjetrom brzo širila prema istoku
Jučer oko 18 sati na lokalitetu Vlake na izlazu iz Bokanjca u smjeru Ražanca s lijeve strane prometnice planuo je veliki šumski požar. Vatra je zahvatila gustu borovu šumu, makiju i nisko raslinje te se nošena zapadnim vjetrom brzo širila prema istoku.
Odmah po dojavi na mjesto požara stigli su vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe grada Zadra te su se uhvatili u koštac s vatrenom stihijom. U isto vrijeme na požarište su stigli zadarski policajci s dva vozila te su za sav promet iz siguronosnih razloga zatvorili dionicu navedene ceste  u dužini od oko dvjestotinjak metara. Vatra je u jednom trenutku došla do ruba kolnika, ali je naporom vatrogasaca spriječena u prelasku na drugu stranu prometnice. Velikom požrtvovnošću gasitelja spašen je i maslinik uz požarište kojemu je vatra također opasno zaprijetila. Borba s vatrenom stihijom trajala je oko 75 minuta te je stavljena pod kontrolu oko devetnaest sati i petnaest minuta. Budući da su se nakon toga stvorili uvjeti za nesmetano prometovanje policija je otvorila promet koji se potom normalizirao. Uzroci nastanka požara utvrdit će se naknadno.
– U 18,05 minuta Vatrogasni županijski centar u Zadru zaprimio je dojavu o navedenom požaru. Odmah je na mjesto požara upućeno deset vatrogasaca i četiri vatrogasna vozila. Nakon što je glavnina požara lokalizirana naše snage su ostale na požarištu kako se vatra ponovno ne bi upalila. Radi se o požaru manjih razmjera i nije bilo potrebno da se podižu zračne snage. Ovim putem apeliram na sve da se ozbiljno pripazi s vatrom na otvorenom jer su ovako iznimno velike temperature pogodne za izbijanje požara iza kojih na žalost ostaju velike i teške materijalne posljedice, rekao nam je županijski vatrogasni zapovjednik Željko Šoša kojeg smo kontaktirali za vrijeme trajanja požara.