Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Neka ovo zrcalo Ljupča bude orijentir budućnosti njegovim žiteljima

22.06.2017. 22:00
Neka ovo zrcalo   Ljupča bude  orijentir  budućnosti  njegovim  žiteljima


Svečanost je održana pod pokroviteljstvom i u organizaciji Župe sv. Martina i mještana Ljupča te u suorganizaciji Sveučilišta u Zadru i Zadarske nadbiskupije
Monografija  “Župa Ljubač zrcalo povijesnih i geografskih  mijena u sjeverozapadnom dijelu Ravnih kotara” predstavljena je u srijedu navečer u župnoj crkvi   sv. Martina.  Na izradi ove monografije, koja  je tiskana 2. lipnja ove godine  na čak  tristo stranica, radilo je petnaestak eminentnih autora iz oblasti crkvenog i svjetovnog milje sa zadarskog i šireg područja.     
Svečanost je održana pod pokroviteljstvom i u organizaciji Župe sv.  Martina i mještana Ljupča te u suorganizaciji Sveučilišta u Zadru i Zadarske nadbiskupije. 
Pored brojnih Ljupčana ovom za njih i njihovo mjesto  nemjerljivo  važnom  događaju u dupkom punoj mjesnoj župnoj crkvi nazočili su   predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i zadarski nadbiskup  mons. Želimir Puljić s brojnim svećenicima, profesori znanosti i rektori  sa zadarskog Sveučilišta prof.dr.sc Josip Faričić, prof.dr. Damir Magaš i  drugi, čelnici općine Ražanac, načelnik Nikola Miletić i predsjednik OV-a  Jure Matak, kao i pristigli gosti i uzvanici iz Zadra, Varaždinskih toplica,  Poljica Briga, Radovina, Ražanca i ostalih okolnih mjesta.
– Svim autorima objavljenih priloga u ovoj opsežnoj monografiji  upućujem iskrene čestitke i zahvalu za uloženi trud. Netko je davno rekao kako su arhivski zapisi zapravo ogledalo pamćenja jednog kraja i naroda. I s pravom bivaju njegovim zrcalom u kojem se ogledaju budući  naraštaji. Autor crkvene prošlosti Ljupča “mladi levit” Zadarske nadbiskupije Ivan Jordan objašnjava kako su u ono vrijeme pred levite stavljali  popis dvanaest plemena, na koja bi oni bacili konope. A onda bi levit bio  poslan služiti plemenu na koje je njegov konopac pao te bi završio svoj  prikaz izrazom ponosa, što je genetski naslijedio baštinu svojih predaka.  Neka ovo zrcalo bogate prošlosti mjesta Ljubač bude orijentir budućnosti njegovim žiteljima, koji neka bacaju ¨naslijeđene konope¨ po ozemlju  vlastite djedovine, te pri tom neka ponavljaju ove stihove starozavjetnog  pjesnika ¨Na divnu zemlju padoše mi konopi, vrlo mi je mila moja baština (Ps 16,5.6), kazao je uz ostalo nadbiskup Puljić čije su riječi okupljeni  popratili snažnim pljeskom.
Znanstveno-kulturni događaj nastavljen je stručnim predavanjima na  temu knjige i župe Ljubač.