Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Makaruni i čičvarda opet na meniju

Autor: Katina Vrsaljko

22.07.2010. 22:00
Makaruni i čičvarda opet na meniju

Foto: Sebastian GOVORČIN



Prije se slama cipala, bruškini su se pravili od rdobrade trave, a od brnestine se radila stupa za kaiće. Imamo ovdje i pašabrod, napravu za cijeđenje pomidora za šug, grdaše za češljanje vune te sukanac, prekrivač od čiste vune star preko 100 godina, rekao je Božidar Budanović, dopredsjednik KUU Maslina zadnjih 15 godina
Večer domaće spize i starih običaja, održana u srijedu u Turnju, privukla je na rivu mnoštvo mještana i njihovih gostiju na uživanje u tradicionalnoj turanjskoj hrani koju su pripremali članovi domaće Kulturno umjetničke udruge Maslina, koja je po peti put organizirala ovu manifestaciju.
Prve dvije godine, Večer domaće spize i starih događaja tek se zagrijavala i bila je nešto skromnija. U zadnje vrijeme je to sve popularniji događaj u Turnju i okolici.
Profesionalka u krpanju mriže
– Čak smo odlučili ove godine Večer domaće spize i starih običaja ponoviti u kolovozu tako da veći broj naših gostiju vidi ono što nastojimo očuvati i podijeliti s drugima, a to je način na koji su živjeli, hranili se i što su radili naši stari. Zahvaljujući svim članovima KUU Maslina, a posebice starijim članicama koje vrijedno i s voljom aktivno sudjeluju u svemu, i ovaj događaj postaje naša vrijedna tradicija, rekla je Jovita Pirović, predsjednica Mjesnog odbora Turanj, suorganizatora Večeri.
Uz dugačke stolove na turanjskoj rivi najiskusnije članice KUU Maslina mjesile su makarune na licu mjesta, kuhala se čičvarda, frigale su se frite i kroštule, a u ponudi je bio i prisnac te slane srdele. Čim bi nešto od toga bilo gotovo, išlo je ravno u ruke zadovoljnih gostiju. A bilo je i besplatno.
Turanjci su već polako iskusni u ovim stvarima pa su nedavno organizirali i Feštu od frita i kroštula.
Ovaj put su turisti, osim za ukusnu spizu, bili jako zaintersirani za stare običaje, pletenje mriže i čišćenje fažola, a zanimali su ih i brojni predmeti koji danas svjedoče o starim vremenima.
Mrižu je plela 67-godišnja Ana Patača, koja se time i profesionalno bavila u “tvornici mriža” koja je, kako kaže, bila prvo u Zadru pa onda u Sv. Filipu i Jakovu.
– Tamo sam se zaposlila još 1961., tada su se žene već naveliko zapošljavale. Moj otac je bio ribar, ali je lovio na na panulu, tako da sam plesti mriže naučila tek kad sam počela raditi. Sada sam u mirovini, ali povremeno zakrpam mriže našim ribarima, dok me još oči služe, kaže Ana, čiji je nekadašnji uobičajeni posao, danas atrakcija za turiste.
Njezina unuka, kćer i zet su aktivni članovi KUU Maslina. Unuka Marija Tot već sad zna važnost očuvanja baštine pa, zajedno sa svojom prijateljicom Boženom Santini, ponosno prezentira stare običaje svog mjesta.
– Večeras čistimo suhe fažole za sjeme. Inače pjevamo i plešemo u Udruzi i učimo o starim običajima. Čudni su ti običaji, drugačiji nego danas, ali treba ih se sjećati, složile su se ove djevojčice.
Posjetitelji su imali prilike vidjeti predmete iz starih kućanstava, a njihovu funkciju objašnjavao je Božidar Budanović, koji je dopredsjednik KUU Maslina zadnjih 15 godina.
Žene drže tri kantuna kuće…
– Prije se slama cipala, bruškini su se pravili od rdobrade trave, a od brnestine se radila stupa za kaiće. Imamo ovdje i pašabrod, napravu za cijeđenje pomidora za šug, grdaše za češljanje vune te sukanac, prekrivač od čiste vune star preko 100 godina, rekao je Božidar te istaknuo angažiranost predsjednice KUU Maslina, Sovjetke Pedisić, koja je posluživala spizu.
– I sad je tako, a i prije je uvijek bilo – žena drži tri kantuna kuće, a muškarac jedan, kazao je Božidar.
Veselu dalmatinsku atmosferu s pozornice je držala klapa Lanterna iz Zadra, a nastupili su i domaći.
Ženska klapa Karmel iz Turnja oduševila je s izvedbom nekoliko starih pjesama, potom su nastupili pomladak i odrasli gostujućeg, susjednog KUD-a Sv. Roko iz Sv. Filipa i Jakova, a za kraj su nastupili domaćini.
Članovi KUD – a Sv. Roko su, uz folklornu izvedbu, u Turnju ponudili svoju autohtonu spizu.
– Poslužili smo slane srdele, kapulu u maslinovom ulju, pulu, satariš, fritule i kroštule te naše domaće crno i bijelo vino iz starih opletenih damjani. I u nastupima i u ovakvim stvarima, svi članovi, a ima nas 70, su jako aktivni, kako stari, tako i mladi, rekao je Ivica Eškinja Lantana, predsjednik KUD-a Sv. Roko.
KUD Sv. Roko je tek 18 mjeseci star, a kako kaže Lantana, nastupili su preko 25 puta.
Cijeli događaj se odvijao pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Općine Sv. Filip i Jakov.
– I ovo ljeto je puno događanja, kako u Turnju, tako i u Sv. Filipu i Jakovu, a nastojimo da se ta događanja ne preklapaju kako bi mještani mogli uživati u oba mjesta. KUU Maslina aktivno radi na organizaciji ovakvih kulturnih i zabavnih manifestacija u Turnju. Rade jako dobro i s puno ljubavi prema mjestu i željom da svojim mještanima i gostima obogate ljeto, rekla je Klara Eškinja – Glavan, direktorica filipjanske Turističke zajednice.