Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Likvidirano Narodno sveučilište Benkovac

22.07.2012. 22:00
Likvidirano Narodno sveučilište Benkovac


Na 20. sjednici benkovačkog Gradskog vijeća jednoglasno je donesena odluka o prestanku rada i brisanju iz sudskog registra ustanove Narodno sveučilište Benkovac. Za likvidatora ustanove je imenovan Marin Ćurković, direktor Zavičajnog muzeja Benkovac. Tako je odlučilo svih deset nazočnih vijećnika, nedostajali su Svemir Vrsaljko, Ante Marić i Tomislav Klarica (svi HDZ), Gligorije Rnjak (DPS) i Milenko Marinović (HNS)
Narodno sveučilište osnovano je 1974. godine kao katedra za obrazovanje i katedra za kulturu, a djelovalo je sve do Domovinskog rata.
Dug smanjen za 3 milijuna kuna
– Grad Benkovac nije obavio zakonsko usklađenje nego je prišao osnivanju Gradske knjižnice i Zavičajnog muzeja i samim tim dio poslova za koje je bilo registrirano Narodno sveučilište prenio na nove pravne subjekte, obrazlagala je Marina Plenča Alibašić, pročelnica za pravne, opće i kadrovske poslove.
Gradski dug je u prvih šest mjeseci ove godine smanjen za 2,938.825 kuna i zadnjeg dana mjeseca lipnja je iznosio 10,631.876 kuna. Grad se u ovoj godini nije zaduživao niti su davane suglasnosti za zaduživanje.
– U prvoj polovini godine Grad Benkovac je ostvario višak prihoda nad rashodima u iznosu od 2,710.780 kune, obznanila je Ljiljana Bljajić-Čerina, pročelnica Upravnog odjela za financije.
Ostvaren je ukupni prihod od 17.025.544,38 kuna, što predstavlja 35,4 posto planiranih prihoda za ovu godinu. Benkovački proračun za ovu godinu iznosi 48,139.000 kuna.
– Ako se usporede ostvareni prihodi u prvoj polovini ove godine, s onima iz istog razdoblja protekle godine, dolazi se do zaključka kako je u ovoj godini ostvareno prihoda za 26,52 posto više. Ukupni rashodi u istom ovogodišnjem razdoblju iznosili su 14.314.763,56 kn, što je 29,70 posto planiranih rashoda za 2012. godinu, obrazlagala je.
U nastavku sjednice usvojen je i Prijedlog zaključka o prihvaćanju izvješća o obavljenoj financijskoj reviziji.
 Zone za solarne elektrane
– Državni ured za reviziju, Područni ured Zadar obavio je reviziju poslovnih knjiga Grada Benkovca za prošlu proračunsku godinu te je analizom izvješća i nalaza dostavljenom Gradu na usvajanje uočeno tek nekoliko nepravilnosti koje će se tijekom ove godine otkloniti ili su već otklonjene, istaknula je Bljajić-Čerina.
Usvojeno je i nekoliko prijedloga odluka vezanih za Prostorni plan uređenja Grada Benkovca koje se tiču obuhvata građevinskih područja benkovačkih naselja i utvrđivanja zona za solarne elektrane. Usvojena je i Odluka o izradi izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja poslovne zone u Benkovačkom Selu te Strateški program ukupnog razvoja Grada Benkovca za razdoblje od 2012. do 2016. godine.
– U izradi Strateškog programa primijenjena je suvremena, razvojna metodologija tako da su uz stručnjake Ekonomskog instituta Zagreb i gradske uprave sudjelovali i svi zainteresirani Benkovčani, kazala je Paulina Kulaš, pročelnica za prostorno uređenje grada Benkovca.
To je učinjeno, objašnjava Kulaš, na zajedničkim radionicama u veljači ove godine na kojima su sudjelovali predstavnici gospodarstva, društvenih djelatnosti, gradske uprave i udruga civilnog društva.
Vijećnik SDSS-a Rajko Kukavica naglasio je neostvarivu ekološku proizvodnju zbog, rekao je, izgradnje spalionice smeća, odnosno Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim.
– S ovom temom ne smije se politizirati već odluku treba prepustiti isključivo struci, poručio je gradonačelnik Branko Kutija.
Na sjednici na kojoj je predsjedala predsjednica GV-a Maja Brkljača nazočili su i dogradonačelnici, Mirko Erstić i Miloš Ćiritović.


Upravno vijeće JVP-a


Usvojen je i prijedlog rješenja o imenovanju predsjednika i članova Upravnog vijeća Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Grada Benkovca. Za predsjednika je izabran Branko Kutija, a za članove Hrvoje Bura, direktor Vodovoda i odvodnje, Ivica Erlić, direktor Benkovića, Željko Katuša, predstojnik Upravnog odjela za gospodarstvo i društvene djelatnosti, te Mirko Ivić, član kojega su imenovali zaposlenici JVP Grada Benkovca. Uz to su vijećnici usvojili i prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o statusu i ustrojstvu Javne vatrogasne postrojbe.