Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Ljubav, biznis i zabava

22.07.2012. 22:00
Ljubav, biznis i zabava


Centralni lik oko kojeg se vrti radnja je Helena, PR-ovka u tridesetima, zaposlenica jedne od najjačih hrvatskih PR agencija u potrazi za ljubavlju i u bijegu od iste


Ljubav, biznis i zabava – tako bi se ukratko mogla opisati najnovija knjiga Marijane Perinić predstavljena u petak u Maraschino baru.
Centralni lik oko kojeg se vrti radnja je Helena, PR-ovka u tridesetima, zaposlenica jedne od najjačih hrvatskih PR agencija u potrazi za ljubavlju i u bijegu od iste. Helena je ujedno i Marijanin omiljeni lik iz knjige koji je, kaže, nastao spontano i nepredvidljivo, tijekom šestomjesečnog rada u Centru za kreativno pisanje koji je u mladoj autorici otvorio sav potencijal. Zahvaljujući Centru za kreativno pisanje nastala je i njezina prva knjiga “Gore ne može”.
Prigodom predstavljanja romana “Šaka suza, vrića smija”, u razgovoru s glumcem Duškom Modrinićem koji je vodio promociju, autorica se prisjetila i svojih početaka.
– Sjećam se da sam došla kod prof. Mićanovića koji je rekao: „Veš mašina, kratka priča, pet minuta, piši!” i to je bilo to, sažela je Marijana ukratko svoje početke.
Roman “Šaka suza, vrića smija” donekle ima i autobiografskih elemenata, priznaje autorica, no uz napomenu kako su stvarni događaji u njezinom životu bili samo inspiracija:
– Malo naškrabaš, malo izmjeniš i nastane lik, pojašnjava. Pravu inspiraciju za cijeli roman koji su stručni krugovi kaže, već svrstali u tzv. “chick lit” žanr, dobila je na pitanje svoje majke, kad se misli udati. Sama autorica smatra kako je roman, u kojem je na tristotinjak stranica opisana muško-ženska, ali i muško-muška ljubav ipak dublji od klasične “chick lit” literature.
– To nije samo američka priča, već i zagrebačka, pa i zadarska, samo što je ovdje manja sredina pa se puno toga ne pokazuje, pojašnjava ova simpatična Šibenčanka zadarskih korijena, zadovoljna i činjenicom da roman, osim žena čitaju i muškarci. Duško Modrinić svoj je primjerak pročitao u jedno popodne na plaži, a samo pet sati bilo je potrebno i Hrvoju Šalkoviću da da ocjenu na najnoviji uradak njegove prijateljice.
Uz navedeno, čitatelji nove Marijanine knjige dobit će i uvid u surovi svijet biznisa koji svoju surovost još jače pokazuje posljednjih godina u vrijeme financijske krize:
– Sve ide na gore. I sve je postalo toliko nehumano da ako na poslu ne ostaneš barem do sedam sati navečer postaješ loš radnik, kazuje Marijana koja je i sama iskusila surovost PR svijeta.
Ipak, da ne bi sve bilo tako crno u knjizi ne nedostaje onih sitnih, ali bitnih šaljivih doskočica po kojima je pero Marijane Perinić i postalo poznato, postavljajući tako čitatelju iskreni smješak na usta svakih nekoliko stranica. Jedini nedostatak je, možda, što užitak čitanja kratko traje. Tristotinjak stranica gladnih očiju novu knjigu Marijane Perinić pročita u tren. No, i tome izgleda ima spasa. Kako je naznačeno u petak na predstavljanju, priča o Heleni i njezinim dogodovštinama uskoro bi mogla dobiti i svoj nastavak.