Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Vaterpolo zaživjelo uz Morske orgulje

Autor: Siniša Klarica

22.08.2008. 22:00
Vaterpolo zaživjelo uz Morske orgulje

Foto: Filip BRALA



Uz Pozdrav suncu, Morske orgulje zadarska riva dobila je još jednu ljetnu atrakciju. V.A.K.A.N.Z.A. vaterpolski turnir tzv. antiplivača i antivaterpolista privukao je nekoliko stotina znatiželjnika na sinoćnje finale u kojem Bullet Team pobjedio Vista Bar. Društvo sportske rekreacije OSMIJEH za – DAR iz zadarskog predjela Kampo kaštelo, te glavni motor turnira kapetan VK Zadra 1952 Borut Gatara, osmislili su još jedan kvalitetni doprinos ovosezonskim turističkim događanjima u Zadru. Vrlo težak i ne baš jednostavan sport, vaterpolo, prenijeli su iz prostora bazena Kolovare, a na zadarsku rivu kod mula gdje su se po prvi put ogledali mladi iz mnogih zadarskih kvartova, a sve to pratilo je nekoliko stotina Zadrana i turista.
– Četiri dana, četiri lijepe utakmice i eto mi smo uz malo sreće i pobijedili, iako treba čestitati i momcima protiv kojih smo igrali u finalu. Sve skupa mislim da je bila vrhunska manifestacija i da su svi sudionici zadovoljni. Svima nama je ovo prvi put da se uopće susrećemo s vaterpolo loptom, pa je tim veći uspjeh moje ekipe. Treba probati što znači četiri puta četiri minute vaterpola koji izgledaju kao godina dana, rekao je vođa pobjedničke momčadi Bullet Team Jure Dvornik.
Kako to priliči, bilo je naboja, povika na suce, pjene i “kuželja”, ali prije svega dobrog raspoloženja. V.A.K.A.N.Z.A. se pokazala različitom od raznih divljih liga u kojima nastupaju hrvatski “celebrities” ili umirovljeni vaterpolski profesionalci žedni i gladni svojih medijski minuta, redaka ili jednostavno “trofeja” koji im nedostaju u vitrinama. V.A.K.A.N.Z.A. je prilika da se u ovom teškom sportu ogledaju i momci iz gradskih kvartova, koji su pokazali zavidnu srčanost. Zajedničko je mišljenje da sve dok se bude držala te”šprance”, budućnost manifestacije  zajamčena.
Zadarski dogradonačelnik Dražen Grgurović nakratko je posjetio finale, obećavši pomoć Grada i za sljedeću godinu. Grad Zadar je ove godine pomogao osvjetljenjem i nekim drugim inputima, a sljedeće godine obećana je i malo”sistemskija” pomoć. Doznajemo od organizatora da je predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza Perica Bukić obećao jedno vaterpolsko igralište, po sličnom programu kao što je bilo”Tisuću koševa”. Stoga je već sad u najavi za sljedeću godinu vaterpolska utakmica na Morskim orguljama, u kojoj će igrati hrvatska vaterpolska reprezentacija. Također, poboljšat će se rasvjeta, pa je namjera da se sve utakmice igraju navečer. Najbitnije jest da je već sad za sljedeću godinu nastup najavilo čak 15 momačadi.
Ove godine doprinos turniru dali su novinari zadarskih medija i poznati sportaši i političari. Dakako bez stručne i materijalne pomoći VK Zadar 1952, nije se moglo. Sav novac od kotizacije i koncerta na kojem je, uz domaće snage Enero i Gaf u pratnji DJ-a Jack Pota i grupa Jelly Belly i Postolar Tripper, nastupio i Luka Nižetić, ide u humanitarne svrhe, za pomoć obitelji Kalata iz Karina.


Finale turnira V.A.K.A.N.Z.A.
Bullet Team – Vista Bar 6:5 (2:1, 1:1, 2:3, 1:0)
Bullet Team: Šakić, Đuluat, Sorić 1, J. Dvornik, Buterin 3, Grgić, Ćosić 2, D. Dvornik, Rubeša.
Vista Bar: Zubčić, Đurin 4, Matulić, I. Hržina, T. Bakić, L. Hržina, Kokić 1, Letinić, Majić, E. Bakić.
Treće mjesto osvojila je momčad Scudetta koja je nakon boljeg izvođenja peteraca pobijedila Ploter s 10:9. Izabrana je i idealna petorka turnira u kojoj su: Ivano Santini Ploter, Ante Rubeša Bullet Team, Ivo Hržina Vista Bar, Ante Strenja i Jurica Lučan. Najbolji strijelac je Mario Marić iz Scudetta s 18 postignutih golova. Sudili su mladi prvotimci VK Zadra 1952 Igor Šarić i Alen Ćurković, a zapisnički stolom su”stolovali”: Petar Marčinković i Ante Leo Čatlak.


Revijalna utakmica
Selekcija sportaša i političara-Mete – Zadarski mediji-Strijelci 8:6 (1:2, 1:4, 0:0, 4:2)
Mete: Da. Karlović, Rogić, De. Karlović 1, Artić, Kelečević 2, Jovančević 1, Šimurina.
Strijelci: Černigoj, Klarica 4, Sitnica, Govorčin 1, Mandić. Bogut, Lordanić 1.
Nažalost, Mete su se još jednom uplašile “sedme sile” pa su posegnule za “profi-akvizicijom”, trenerom VK Zadra 1952 Goranom Jovančevićem, koji je još donedavno bio aktivan vaterpolist, kako ništa ne bi prepustili slučaju. Ipak, novinari, među kojima većina nikad nije imala vaterpolsku loptu u rukama, pružili su dostojan otpor protiv aktivnih i nekad vrhunskih sportaša, a danas očito i političara.