Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ispadanje bi značilo blamažu

22.08.2011. 22:00
Ispadanje bi značilo blamažu


Jednostavno ne smijemo dozvoliti daljnje rasipanje ugleda i od svojih igrača očekujem maksimalnu motiviranost i prolazak u daljnje natjecanje – kazao je Dalibor Zebić, trener Zadra


Prvoligaš sa Stanova ima težak tjedan pred sobom. Danas će u pretkolu Hrvatskog nogometnog kupa na Stanovima dočekati drugoligaša Dugopolje, a već u petak igraju tešku prvenstvenu utakmicu s Interom u Zaprešiću. Ako tome pridodamo subotnje gostovanje u Šibeniku ispada da će momčad Dalibora Zebića u sedam dana odigrati tri utakmice. U svakom slučaju Dugopoljci su u ovome trenutku primarna stvar. Zadar je nakon dvije sezone blamaže kada je ispadao od trećeligaša Velebita, a i mnoštvo loših rezultata u prethodnim sezonama, “zaslužio” igranje u pretkolu. Da stvar bude gora dopao ga je jedan od najopasnijih suparnika koji ove sezone puca na ulazak u Prvu ligu. Raspoloženje u svlačionici Zadra se nakon remija sa Šibenikom u Krešimirovom gradu poboljšalo i s optimizmom se gleda na današnji dvoboj.
– Vratili smo se s bodom iz Šibenika i kada na gpostovanju osvariš pozitivan rezultat moraš biti zadovoljan – bilo je prvo što nam je u telefonsku slušalicu kazao Dalibor Zebić, trener Zadra. Međutim, nakon toga je uslijedilo veliko “ali”.
– Smatram da smo mogli i morali proći puno bolje, a na kraju smo spašavali živu glavu. Šibenik je bio na koljenima i u život smo ga mogli vratiti samo našom greškom. Nažalost to se i dogodilo, a imali smo puno sreće što na kraju nismo primili još jedan zgoditak.
Razlozi su uglavnom uvijek isti.
– Radi se o klasičnom padu koncentracije. Moram priznati da me to i ne čudi jer imamo poprilično mladu momčad. Npr. Begonja je protiv Lokomotive bio najgori naš igrač, dok je protiv Šibenika bio uvjerljivo najbolji. Slično je i s Jonjićem, a mi takvih mladih igrača imao puno. S druge strane na klupi nema igrača koji u datom trenutku mogu promijeniti ritam kada počnemo padati.
Upravo je Zebić nakon Šibenika najavio moguće prinove koje se nameću kao “pod mus”.
– Rekao sam da nam treba jedan obrambeni igrač i jedan u veznom redu. Još je ostalo nekoliko osam dana do kraja prijelaznog roka i užurbano radimo na tome. Nadam se da će rezultat biti dobar za nas.
Na kraju je Zadrov strateg najavio kup utakmicu s Dugopoljem u kojoj bi Zadrani pobjedom ostvarili ulazak među 32 momčadi.
– Smatram da nas nije mogao dopasti teži suparnik. Dugopolje je drugoligaš koji u svojim ciljevima ima zacrtan plasman u Prvu ligu. Međutim, mi smo tu da ih onemogućimo u njihovom naumu. Ova utakmica nam stvarno dolazi u nezgodnom trenutku jer praktički nakon dva dana imako teško prvenstvemno gostovanje u Zaprešiću. Međutim, nemamo puno izbora.
Zadar se u prethodnim sezonama poprilično izblamirao u kup natjecanju.
– Upravo naši loši rezultati u prethodnim sezonama razlog su zbog kojeg moramo igrati pretkolo Kupa. Jednostavno ne smijemo dozvoliti daljnje rasipanje ugleda i od svojih igrača očekujem maksimalnu motiviranost i prolazak u daljnje natjecanje. Znam da će Dugopolje biti možda još i motiviranije od nas, ali ipak smo mi prvoligaši i to moramo manifestirati na zelenom travnjaku – kazao je Zebić na kraju razgovora.


Kup nakon tri godine




Od 2009. godine Zadar je izgubio pravo nastupa u pretkolu Kupa ukoliko prethodne sezone ne bude pobjednik Županijskog kupa. Sve do tada Zadar je imao izravan plasman među 32 najbolje momčadi, a Zadarska županija imala je pravo na još jednog predstavnika u pretkolu. No, Zadru se i Županijski kup pokazao kao prevelika prepreka, pa je dvaput u finalu gubio od Velebita (2009. i 2010.). Ove godine igrači Dalibora Zebića teškom mukom uspjeli su pobijediti Raštane i tako izboriti pretkolo Kupa. Posljednju utakmicu u Kupu Zadar je odigrao 29. listopada 2008. na Stanovima protiv Rijeke. Bila je to osmina finala, a nakon što je rezultat nakon 120 minuta bio 2:2 Riječani su prošli u četvrtfinale nakon jedanaesteraca (7:6).
Za Zadar su u toj utakmici nastupili: Vuković, Puljić, Batkoski, Parmaković, Šiklić (od 82′ Maruna), Milin (od 61′ Batur), Ljubičić, Pletikosić, Surać, Župan (od 73′ Mitrović), Terkeš. Trener: Ivica Datković.


Split gost Marsonije


U pretkolu Kupa igraju: Zadar – Dugopolje (večeras, 20 sati), Slatina – Podravac (Virje), Mladost (Petrinja) – Novalja, Karlovac – Dinamo (Palovec), Belišće – Rudeš, Strmec (Bedenica) – Graničar (Laze), Vrbovec – Moslavina. Krka – BSK (Bijelo Brdo), Istra 1961 – Mladost (Ždralovi), Rudar (Labin) – Slavija (Pleternica), Jadran (Gunja) – Zmaj (Blato), Plitvica (Gojanec) – Opatija, Fruškogorac (Ilok) – Rudar 47 (Ladanje Donje, Marsonia 1909 – Split, Radnik Legea – Međimurje, Radoboj – Koprivnica.


Županijski klubovi u pretkolima Kupa


1998./99. Raštane – Nehaj 2:0
1999./00. Pakoštane – Nehaj 2:4
2000./01. Sloboda (Varaždin) – NOŠK 3:2
2001./02. Pomorac – Hajduk (P) 6:0
2002./03. Sava (Strmec) – Pag 0:2
2003./04. Primorac – Karlovac 2:1
2004./05. Sloboda (Varaždin) – Pag 4:1
2005./06. Ogulin – Croatia (T) 13:0
2006./07. Dragovoljac – Novalja 1:3
2007./08. Primorac – Zagora 5:4 (0:0)
2008./09. Orijent – Raštane 1:0
2009./10. Velebit – Olimpija 3:2
2010./11. Opatija – Velebit 2:1