Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Karmu obilaze mešetari nudeći otkup po cijenama za poljoprivredno zemljište

22.08.2011. 22:00
Karmu obilaze mešetari nudeći otkup po cijenama za poljoprivredno zemljište


Mešetari će, po starom hrvatskom običaju u građevinarstvu, nakon jeftinog otkupa podnijeti zahtjev za izmjenu i dopunu prostorne regulative na Karmi. Tada će imati 20 ili 30.000 tisuća četvornih metara u komadu, graditi vile ili dvokatnice u nizu i masno naplaćivati našu djedovinu – Boris Perović


Najviše povika  na izmjene i dopune Prostornog plana Grada Zadra  imali su prošlog tjedna Arbanasi. Točnije, vlasnici parcela na Karmi, potencijalno  najatraktivnijeg predjela Zadra predviđenog za gradnju.  Na ponovljenom „čitanju”  najveću zamjerku Arbanasi  su uputili pooštrenim posebnim uvjetima gradnje u tom  području.
Iako i prijedlog istaknut u  svibnju na prvoj javnoj raspravi nije bio sasvim zadovoljavajući, mi smo ga prihvatili. Naime, minimalna površina čestice za individualnu gradnju 300 m/2, a za  gradnju objekata u nizu 150  m/2. U međuvremenu su uvjeti 100 posto pooštreni i na  ponovljenoj raspravi je  došao prijedlog o 600 četvornih metara za individualnu i 300 četvornih metara za  gradnju u nizu. Devedeset  posto vlasnika parcela ne  može zadovoljiti uvjete, rekao je na početku Nebojša  Fiala, jedan od najglasnijih  na nedavnoj javnoj raspravi  u Gradskoj vijećnici.
Marušićev plan
Podsjetimo se, Zakon o  naknadi za imovinu oduzetu  za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine mijenjan je više puta od 1996.  do 2000. Temeljem tog zakona, na području Karme  vraćena je i Arbanasima zemlja. Neki kažu da se na njoj  trebao izgraditi hotel. Želeći  regulirati nezakonitu gradnju u tom dijelu grada Grad  Zadar je angažirao poznatog  zadarskog urbanista, arhitekta Pavla Marušića koji je i  sam Arbanas, da izradi plan  uređenja Karme. Iako je izvrstan poznavatelj prostora  kojim se bavi još od 1968.,  Marušić je na javnoj raspravi  istaknuo potrebu da se ne  gleda samo u orto-foto snimke i katastarske zemljovide,  nego bi izrađivači plana morali izaći na teren i razgovarati s ljudima, jer se svih  ovih godina vlasnička i ina  struktura neprestano mijenjala. Marušićev plan je  prezentiran 1999. godine, ali  je naišao na neodobravanje  jer su neki vlasnici smatrali  da gube dosta zemlje za prometnice. Fiala dodaje da su  neki vidjeli svoj osobni interes u sprečavanju takvog  prijedloga jer su već nezakonito izgradili kuće na području Karme.
Međutim, do 2008. se nije  takav prijedlog usvojio pa je  punih 9 godina vladalo je  bezvlašće u izgradnji na Karmi. Nakon 2009. provedena  su četiri javna uvida i jedan  neslužbeni sastanak oko  Karme. Dva zadnja prijedloga iz proljeća i ljeta 2010. su  išla k usvajanju i primjedbi  oko prometnica, no ni to, po  Fiali, nije zadovoljilo pojedince. U međuvremenu se  mijenja zakon pa sada ne  samo da se traži GUP nego i  UPU (urbanistički plan  uređenja) tog područja. Zadnji uvid iz mjeseca svibnja  2011. gdje su na kraju potpuno napušteni prijedlozi  koje je dao ing. Marušić i  time omogućene malverzacije zemljom na području  Karme, još je do kraja zakompliciran prijedlogom  Mjesnog odbora Arbanasi,  kojim se predlaže minimalna  građevinska čestica od 600  metara četvornih za samostojnu odnosno 300 metara  četvornih za dvojnu kuću uz  nemogućnost više stambenih jedinica nego dvije, odnosno jedne, ukazivao je  Fiala.
Neki debelo  privilegirani
Glavna nepravda je to što  će takvi, po zakonu o legalizaciji bespravne gradnje,  moći legalizirati svoje katnice, a mi koji smo poštivali  zakon, moći ćemo graditi samo prizemnicu do 7 metara  visine. Ako se pogledaju čestice na Karmi, onda niti jedna nema u cjelini 600 metara četvornih. Čak i najveća  čestica na Karmi, a koju ima  obitelj moje supruge, kada se  podijeli na četiri nasljednika  i uračuna obvezni put neće  imati 600 metara četvornih,  nego oko 480 metara četvornih. Dakle, morat će se ići  na dvojnu kuću i to prizemnicu, s maksimalno izgrađenih 100 metara stambenog prostora u jednoj  stambenoj jedinici. Time su  pojedinci koji gledaju osobni  interes, a nezakonito su izgradili kuće s 2 i 3 kata sa  100 metara po katu, u ovom  trenutku debelo privilegirani  u odnosu na nas druge vlasnike zemlje na Karmi, kazivao je Fiala koji zajedno s  ostalim vlasnicima inzistira  u svom podnesku na smanjenju posebnih uvjeta gradnje. 
Član Mjesnog odbora Boris Perović (HNS) kaže da  Vijeće MO Arbanasi nije  održalo nikakav sastanak niti je službeno zauzelo stav o  pooštrenju uvjeta gradnje na  Karmi. 
– Čak su nas oporbene vijećnike neki vlasnici zemljišta na Karmi optužili da  smo radili protiv njihove volje, a ja nisam nazočio niti  jednom sastanku u kojem je  Gradu Zadru odaslat prijedlog o postroženju posebnih  uvjeta gradnje. Mislim da cijela priča ide u pravcu  okrupnjavanja zemljišta na  Karmi i prisiljavanju vlasnika malih čestica da prodaju za mizerne novce svoju  zemlju, jer neće moći graditi  ni dvojne kuće, a kamoli samostojne.
Nudi se otkup za 50  eura po metru  četvornom
Već sada Karmu obilaze  mešetari nudeći otkup zemljišta po cijenama rezerviranim za poljoprivredno  zemljište. Da bude jasnije,  nudi se otkup 50 eura za  metar četvorni, a koliko zemlja na Karmi vrijedi najbolje pokazuje cijena u  onom predjelu Karme gdje  se trenutačno može graditi.  Tu je već sada nekoliko parcela prodano za 500 eura za  metar četvorni. Mešetari će,  po starom hrvatskom  običaju u građevinarstvu,  nakon jeftinog otkupa podnijeti zahtjev za izmjenu i  dopunu prostorne regulative  na Karmi. Tada će imati 20 ili  30.000 tisuća kvadrata u komadu, graditi vile ili dvokatnice u nizu i masno naplaćivati našu djedovinu. Interesira me kome je to u  planu, emotivno je govorio  Boris Perović, inače povratnik iz dijaspore.
Podsjetimo se, gradski  pročelnik za graditeljstvo  Matko Segarić je rekao da se  na području Karme ide u  promjenu tipologije gradnje.  U prijevodu, to znači da je  stav Grada Zadra da se na  Karmi neće ići na mogućnost  gradnje manjih kuća na manjim parcelama, nego na  veće parcele s rjeđom gradnjom.


Bailo: Perović je znao kakav je stav MO Arbanasi




Predsjednik MO Arbanasi Dino Bailo kaže da je Perović znao za stav MO Arbanasi, jer je 12. svibnja nazočio zajedničkom sastanku u Gradu Zadru te mu je dan prijedlog kojim se pooštravaju uvjeti gradnje. Formalno, priznaje Bailo, nije održan sastanak MO Arbanasi, ali su svi članovi, uključujući Perovića znali o čemu se radi. Bailo ističe da bi ionako pet članova iz redova HDZ-a, lako moglo preglasati oporbu i Gradu odaslati prijedlog kao službeni stav MO Arbanasi. Bailo priznaje da je teško okupiti članove MO-a na formalnom sastanku, pa se pribjeglo ovakvim konzultacijama. „Za nas je 600 metara četvornih za samostojnu i 300 metara četvornih za dvojnu gradnju  zadovoljavajuće rješenje jer uključujući koeficijente građenja, kaže, neće biti nikakvih zgrada. Problem je u tome što postojeća prometnica A.K. Miošića ne može „upiti” cijeli promet, posebice u istočnom djelu gdje je preuska. Nadalje, tu je problem i s klizištem jer zemljište ne bi moglo izdržati opterećenje većih zgrada, rekao je Bailo.


Fiala: Izmislili su neku priču o klizištu


Do 16. kolovoza 2011. bilo je 6 službenih prijedloga nacrta UPU Karma i 2  neslužbena. Ova dva zadnja, po Fiali, u potpunosti zanemaruju autohtonu gradnju u predjelu Arbanasi i uništavanju vizuru Arbanasa, Zadra i Dalmacije. „Napuštajući prijedlog ing. Marušića napuštamo i svoju djedovinu i svoj bitak na ovom području. Štoviše, izmislili su neku priču o klizištu bez mišljenja stručnjaka ili bilo kakve ekspertize. Ako se radi o klizištu, kako je onda prije 50 godina izgrađena osnovna škola ili nedavno samostan, rekao je ogorčeni Nebojša Fiala. Ako je to pojedincima draže, onda ja kao dragovoljac Domovinskog rata koji je s ostalim Arbanasima ponosno branio ovaj grad, nemam nikakvih primjedbi.