Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Suša “ubila” maslinik, vandali ga dokrajčili?

Autor: Velimir Brkić

22.08.2012. 22:00
Suša “ubila” maslinik, vandali ga dokrajčili?

Foto: Velimir BRKIĆ



Redovito održavam maslinik i zalijevam ga. Nitko nema pravo uništavati masline po vlastitom nahođenju. Prema tumačenju prijatelja agronoma najvjerojatnije se radi o antifrizu ili drugoj kemikaliji bez mirisa koje su vrlo otrovne za sve žive organizme. Stablo se nakon nekog vremena osuši, objašnjava Božo Poljak
U masliniku ispred zgrade Solidarnosti u  Gundulićevoj ulici 2b u Zadru lišće i plodovi maslina su  se smežurali, počeli su i padati. Unatoč ekstremno  sušnom i vrućem ljetu koje  zadaje velike glavobolje maslinarima u Dalmaciji i Istri,  postoje sumnje da je sušenje  maslina uzrokovano mehaničkim putem, zalijevanjem  nekom od otrovnih kemikalija. Očevidna ekipa PU zadarske izvršila je očevid, istraga je u tijeku.
– Vandalima očito nije sveta ni Biblija, a kamoli drvo  masline, pun žuči i ljutnje  govori 65-godišnji Božo Poljak koji nas je alarmirao o  velikom ekocidu koji se dogodio ispred zgrade Solidarnosti.
Antifriz ili druga kemikalija  bez mirisa
Pet stabala maslina starih  pet godina ispred zgrade posadio je upravo Božo Poljak,  umirovljeni policajac podrijetlom iz Poljaka kod Poljica,  koji sa suprugom, kuharicom Anđelom živi u prizemlju zgrade Solidarnosti.
– Redovito održavam maslinik i zalijevam ga. Nitko  nema pravo uništavati masline po vlastitom nahođenju.  Prema tumačenju prijatelja  agronoma najvjerojatnije se  radi o antifrizu ili drugoj kemikaliji bez mirisa koje su  vrlo otrovne za sve žive organizme. Stablo se nakon  nekog vremena osuši, objašnjava Poljak.
Biblijsko stablo masline  trajni je simbol Dalmacije i  Mediterana, njegovim  grančicama slave se pobjednici. To je sveto  drvo, simbol mira,  spokoja, dugovječnosti, plodnosti,  izobilja, mudrosti i  snage koja hrani,  njeguje i liječi već  tisućama godina.  Jedna od starih  izreka kaže da je  maslina kao majka  jer nesebično daje  čak i onda kada je  godinama zapostavljena.
Iživljavanje na  biljkama
– Masline su promijenile boju, lišće  se počelo uvijati, a  plodovi su se  smežurali. Bože daj da griješimo, prijatelj agronom i ja  te da je zapravo uzrok nezapamćena suša i nedostatnih 50-ak litara vode za zalijevanje po stablu masline,  navodi Poljak.
Uz dozvolu gradske vlasti  Poljak je prije pet godina  ispred zgrade posadio pet  maslina. Vodio je brigu o njima. Maslina nikad nije bolje  rodila nego ove godine.
– Maslina zbog suše  strašno pati. Kiša nije pala  danima, biljkama nedostaje  vode i to je nešto što se ne  može sakriti. Umjesto da sjedim prekriženih ruku masline sam redovito zalijevao.  Ipak se dogodila ekološka  katastrofa, to je čisto iživljavanje na biljkama, jada se.
Dodaje kako se masline ne  mogu više spasiti, ovogodišnji urod će sasvim pasti, a  štete su višegodišnje. Najvjerojatnije će se morati posaditi i nove sadnice maslina.
– Drske vandale podsjećam tek na narodnu izreku: Zaklela  se Zemlja raju da  se sve tajne doznaju, poručio  je vidno utučeni Božo Poljak.