Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Kalmeta: Građani Zadra doživjeli su i komunizam i fašizam

Autor: Z L

22.08.2013. 22:00
Kalmeta: Građani Zadra doživjeli su i komunizam i fašizam

Foto: Vedran SITNICA



Počast žrtvama i osuda počinitelja zločina važni su temelji današnje nacionalne slobode i demokracije, ističe zadarski gradonačelnik


Na današnji dan, 23. kolovoza, obilježava se Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta tim se povodom javno očitovao, izrazivši poštovanje svim žrtvama tih režima u Europi i Hrvatskoj.
– Odajemo dužnu počast onima koji su se suprotstavili totalitarnoj vladavini i koji trebaju zauzeti svoje mjesto u svijesti cjelokupne javnosti kao junaci zbog njihove predanosti, vjernosti idealima, časti i hrabrosti. Građani Zadra doživjeli su, nažalost, u svojoj povijesti i komunizam i fašizam, pa je i naše razumijevanje uvećano u odnosu na dvostruko naslijeđe diktature. Čuvajući sjećanja na tragičnu prošlost i počinjene zločine protiv čovječanstva i masovna kršenja ljudskih prava, čuvamo spomen na mnoge nevine žrtve, a njihovim obiteljima izražavamo sućut, razumijevanje i priznanje njihovih patnji. Počast žrtvama i, istovremeno, osuda počinitelja zločina, važni su temelji današnje nacionalne slobode i demokracije, višestranačja, ljudskih prava i svih tekovina suverene i slobodne Hrvatske, ističe u priopćenju gradonačelnik Kalmeta.
Istim povodom oglasio se i Županijski odbor HDZ-a Zadarske županije, koji će organizirati prigodno obilježavanje. Kod spomen kapelice Svih svetih na brdu Kamenjak iznad Vranskog jezera za sve žrtve komunističkog režima predstavnici ogranka položit će vijenac i upaliti svijeću, a pridružit će im se predstavnici gradskih odbora Zadra, Benkovca i Biograda te općinskih odbora Pakoštane, Polača, Stankovci i Lišane Ostrovičke, predstavnice Zajednice žena Katarina Zrinski, Zajednice kluba utemeljitelja HDZ-a Dr. Franjo Tuđman i mladež HDZ-a. U Zadru će u 12 sati na Obali kralja Petra Krešimira IV. županijski i gradski HDZ u spomen na žrtve spustiti vijenac u more.