Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Liječnici su tražili da odmah pobacim, no odlučila sam roditi

22.08.2016. 22:00
Liječnici su tražili da odmah pobacim, no  odlučila sam roditi


Lidija Zečević 29-godišnjakinja iz Lišana Ostrovičkih, od 2013. godine bori se s progresivnim karcinomom dojke. Priča ove hrabre mlade žena nesvakidašnja je. Prije tri godine na ultrazvučnom pregledu otkrivena joj je izraslina veličine tri centimetra. Dok je ponovno došla na red za pregled, četiri mjeseca kasnije, izraslina se povećala za četiri centimetra. Otkriveno je kako je riječ o karcinomu pa je odmah krenula s kemoterapijama.
– U posljednje tri godine primila sam 10 kemoterapija. Najprije sam s njima krenula kako bi se karcinom smanjio jer je bio prevelik za operaciju. Nakon toga uslijedila je operacija u KBC Dubrava, kojom su mi odstranili desnu dojku i od leđnog mišića napravili rekonstrukciju dojke. Krenula sam na zračenje, a trebala sam primiti 18 imunoterapija hercetina. Na 13. terapiji saznala sam da sam u drugom stanju, priča Lidija.
Liječnici su odmah podignuli uzbunu savjetujući Lidiju da napravi abortus jer joj je, dodaje, život ugrožen, a i pitanje je hoće li se, uslijed teške terapije, dijete roditi zdravo. No otkako je saznala da je trudna, Lidija kaže kako niti u jednom trenutku nije dvojila oko zadržavanja djeteta, a za svog jedno i pol godišnjeg dječaka Antonija naglašava kako je veliki dar od Boga.
– Odmah sam odbacila mogućnost abortusa. Nije mi bilo ni na kraj pameti to napraviti. U tom sam trenutku razmišljala samo o djetetu, da bude zdravo i da trudnoća bude uredna do kraja. Tako je i bilo, ali je moj ginekolog tražio da rodim ranije, pa sam malenog Antonija rodila u osmom mjesecu trudnoće. Sve je bilo u redu, čak nije bio u inkubatoru. On je naše Božje čudo, istaknula je Lidija.
U međuvremenu su joj se na desnoj dojci pojavile metastaze, unatoč kemoterapiji koju je nastavila primati tijekom trudnoće, uz stručni nadzor liječnika.
Karcinom se u srpnju prošle godine proširio i na pluća, pa je Lidija bila primorana ponovno započeti s jakom terapijom. Svakih 21 dana odlazi na kemoterapije, uz koje prima i imunoterapije. Iako su joj se nakon tri kemoterapije pluća očistila i metastaze povukle, karcinom je zahvatio i lijevu dojku, a liječnici su kazali da je razlog tome što je invazivan te vrlo brzo prelazi na druge organe.
U teškoj financijskoj situaciji, još težoj zdravstvenoj, ova hrabra žena ne posustaje u niti jednom trenutku. Zna kako je najpotrebnija svojoj djeci, 9-godišnjem sinu iz prvog braka i malenom Antoniju. I zbog njih želi živjeti. Želi ih vidjeti kako odrastaju, igrati se i smijati s njima, slušati o prvim simpatijama i ljubavima. Naglašava kako će se i dalje truditi i boriti za svoj život, kako bi bila uz svoju djecu kada im je najpotrebnija.
Ni ona ni suprug ne rade, već žive od naknade za njegu i 300 kuna dječjeg doplatka. Unatoč skromnim financijskim sredstvima, navodi kako će za djecu uvijek biti, a njoj i suprugu materijalne stvari i nisu važne, već samo to da se oporavi.
– Od prvog supruga sam se rastala, a sada se borim za skrbništvo za sina, koji trenutno s nama živi u Zagrebu, gdje sam se preselila zbog liječenja. Sadašnjeg supruga poslao mi je sam anđeo. On je također bolovao od karcinoma bubrega, ali se nakon liječenja u Njemačkoj oporavio. Svjesna sam kako je karcinom od kojeg bolujem invazivan. Teško da se mogu izliječiti, ali se makar mogu zaliječiti. Zahvalna sam svim liječnicima na dosadašnjoj pomoći, ali bih htjela čuti drugo mišljenje, postoji li neko drugo rješenje i terapija za mene koja bi mi mogla pomoći. Nije da ne vjerujem liječnicima u Hrvatskoj, ali ako postoji neka terapija u inozemstvu, koja bi mi mogla pomoći, htjela bih probati. Ipak je to moj život, kazala je Lidija.
Nakon što je priču o njezinoj bitki za život prenijela televizija, mnogi građani su se javili kako bi pomogli ovoj mladoj obitelji. Lidija je svima zahvalna na pomoći još jednom dodajući kako će se, dok god živi, svakog dana boriti za oporavak.
Lidiji i njezinoj obitelji možete pomoći uplatom na broj računa:


Lidija Zečević


Splitska banka




IBAN HR8523300033242626790