Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Miljenku Stričaku presuda danas u 11 sati

Autor: Minja Gugić

22.09.2008. 22:00
Miljenku Stričaku presuda danas u 11 sati

Foto: Filip BRALA



Nakon prošlotjedne rasprave na kojoj je Miljenko Stričak iznio svoju obranu te izrazio kajanje i sućut obiteljima stradalih, jučer je suđenje okončano završnim govorima obrane i optužbe koji su trajali gotovo puna četiri sata
Dugotrajnim, višesatnim i iscrpnim govorima obrane i optužbe jučer je na Općinskom sudu u Zadru okončan dokazni postupak u suđenju protiv 25-godišnjeg Miljenka Stričaka zbog izazivanja prometne nesreće u tunelu Ledenik, krajem srpnja prije dvije godine kada su poginule dvije majke i njihovo dvoje djece vraćajući se kući s ljetovanja.
Predsjednik Sudskog vijeća, koji je ujedno i predsjednik zadarskog Općinskog suda, Marijan Bitanga, izricanje presude vozaču “tegljača smrti”, kako ga je javnost okarakterizirala, zakazao je za danas u 11 sati.
Na posljednoj raspravi održanoj prošlog tjedna, prvi je put progovorio i sam optuženi Stričak.
On je podsjećamo, tijekom jednosatnog svjedočenja navodno izrazio kajanje zbog nesreće, kazavši kako se tragedija dogodila jer ga je prilikom ulaska u tunel zaslijepilo sunce koje mu je udaralo s desne strane tegljača.
S obzirom na to da je suđenje od samog početka zatvoreno za javnost, kako smo saznali, Stričak je u svojoj obrani na kraju suđenja naglasio kako prometne znakove ispred tunela nije vidio, jer je ispred njega navodno bio kamion s tendom zbog kojeg nije imao dobru preglednost ceste. Dodao je također kako je pisanje SMS poruke završio prije ulaska u tunel.
No, nakon iznesene obrane, Stričak je odbio odgovarati na pitanja obrane i optužbe što je, pak, odvjetnik obitelji poginule Zdenke Kuhta, Saša Bekić Pavličić nazvao taktiziranjem.
– Stričak je izrazio žaljenje, ali se na njegovom licu nije mogla primijetiti sućut. Tome u prilog govori i njegovo odbijanje odgovaranja na pitanja što je samo taktika obrane, rekao je na kraju posljednje, prošlotjedne rasprave, odvjetnik Bekić.
Stričakov odvjetnik Željko Olujić opravdao ga je činjenicom kako je Stričak sa svoje strane pokušao iznijeti sve da se utvrdi materijalna istina te da je u tom smislu izrazio kajanje i duboku sućut obiteljima.
Iako je Državno odvjetništvo na posljednjoj raspravi zatražilo saslušanje novog tzv. zaštićenog svjedoka, koji je putem videolinka trebao svjedočiti o okolnostima poslovanja tvrtke u kojoj je radio Miljenko Stričak, obrana se usprotivila ovom zahtjevu. Kazali su kako je takvo svjedočenje irelevantno za djelo za koje se tereti Stričaka, nakon čega je sud taj zahtjev odbio.
Danas će tako, dvije godine nakon stravične tragedije u tunelu Ledenik, biti izrečena presuda.