Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ovisnost je poput muzgavca

Autor: Irena Jurjević

22.09.2008. 22:00
Ovisnost je poput muzgavca

Foto: Sebastian GOVORČIN



Kaže se da su samo dvije stvari uistinu teške, a to je: vođenje države i odgoj djeteta, istaknula je dr. sc. Zora Zuckermann-Itković
J. J. Rousseau je kazao kako nema veće sreće nego kada roditelj pravilno usmjeri svoje dijete i njime se ponosi, no isto tako nema veće nesreće kada vidi da u tome nije uspio, kazala je dr. sc. Zora Zuckermann-Itković u uvodu tribine, u ponedjeljak u Gradskoj knjižnici, a na kojoj je bilo riječi ponajviše o komunikaciji kao temelju prevencije.
Z. Zuckermann-Itković je dalje nastavila kako se ipak sve može riješiti, no treba znati i prihvatiti pomoć.
– Ovisnost je poput muzgavca – kada je uhvatite s jedne strane, ona vam pobjegne na drugu. Isto tako, u odgoju nema recepta, to je nesigurna stvar. Jer, kod jednog djeteta nešto može uspjeti, a kod drugog ne. Zato se i kaže da su samo dvije stvari uistinu teške, a to je: vođenje države i odgoj djeteta, zaključila je.
Tijekom večeri, u Multimedijalnoj dvorani knjižnice izneseni su zanimljivi savjeti kako komunicirati s nekim s kime je komunikacija teška, poput djeteta ili bračnog partnera. Naime, prema kazivanju Z. Zuckermann-Itković čovjek nema dva uha, već četiri: za odnose, činjenice, samoočitovanje i osjećaje. Različite struke imaju razvijena različita uha i kada bi se moglo prepoznati kod kojeg uha je bolja reakcija, imali bismo i bolju komunikaciju.
– Čovjek ne može birati što će mu se dogoditi, no zato može kako reagirati na to. Naučimo biti bolji ljudi, jer to je jedina vrijednost koju možemo razvijati u sebi. Također, komunikacija da bi bila uspješna, treba biti obostrana. Ljudi komuniciraju često jedni drugima, a ne jedni s drugima. Slušajte druge što pričaju, poručila je Z. Zuckermann-Itković, dodajući i to kako se komunikacija uči, kao i pristojnost, ali i ljubomora. Također, važan element, kojem bi se trebala posvetiti pažnja, jest i samokontrola, putem koje se puno može postići da bi nam život bio lakši, zaključila je.
Na tribini su bili i dr. sc. Zlatko Miliša, prof. Martina Šimunac te predsjednica udruge “Nada” Ivana Ledenko.