Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Stričaku 8,5 godina zavora zbog smrti dvije majke i njihovo dvoje djece

Autor: Minja Gugić

22.09.2008. 22:00
Stričaku 8,5 godina zavora zbog smrti dvije majke i njihovo dvoje djece

Foto: Zvonko KUCELIN



Nakon izrečene presude, Miljenko Stričak “ispraćen” u pritvor zadarskog Istražnog centra gdje će čekati pravomoćnost presude, odnosno konačnu odluku Županijskog suda u Zadru. Osim zatvorske kazne Stričaku je izrečena i kazna zabrane upravljanje vozilima C i E kategorije u trajanju od pet godina što stupa na snagu danom donošenja pravomoćne presude, a počet će se primjenjivati kada Stričak izađe iz zatvora
Najveća ikada izrečena kazna u povijesti hrvatskog pravosuđa od osam godina i šest mjeseci zatvora, izrečena je danas na Općinskom sudu u Zadru Miljenku Stričaku (25) zbog izazivanja stravične prometne nesreće u tunelu Ledenik kada je svojim tegljačem s poluprikolicom usmrtio dvije majke i njihovo dvoje djece koji su se vraćali kući u Zagreb s ljetovanja, krajem srpnja prije dvije godine.
Miljenko Stričak “okružen” brojnim novinarima i fotoreporterima te obiteljima stradalih, presudu je saslušao posve mirno, no u jednom trenutku ipak, bilo je vidno da jedva savladava suze kada su ga pravosudni policajci odvodili u pritvor zadarskog Istražnog centra.
Naime, s obzirom na visinu zatvorske kazne, Miljenko Stričak će pravomoćnost presude čekati u pritvoru, a u to vrijeme mu se uračunava i vrijeme koje je već proveo u pritvoru od 7. do 23. kolovoza 2006.godine.
Uz zatvorsku kaznu, predsjednik Sudaskog vijeća, Marijan Bitanga izrekao mu je kaznu zabrane upravljanja vozilima C i E kategorije u trajanju od pet godina, što stupa na snagu onog trenutka kad presuda postane pravomoćna, a počet će se primjenjivati kada Stričak izađe iz zatvora.
Atmosfera u sudnici zadarskog Općinskog suda bila je mučna jer obitelji stradalih nisu mogli sakriti bol pokazajući na svojim licima jasnu i nedvosmislenu poruku kako niti jedna kazna za njih ne može biti dovoljna i ne može im vratiti one koje su nepovratno izgubili.
Predsjednik Sudskog vijeća, Marijan Bitanga presudu je obrazložio činjenicom kako je tijekom dokaznog postupka nedvojbeno utvrđeno kako je Stričak kriv za smrt četiri osobe i teže ozljede još triju osoba koji su stajali u koloni u tunelu Ledenik kada je mladi vozač svojim tegljačem “uletio” u tunel, bez kočenja, brzinom od najmanje oko 90 km/h na sat, iako je ograničenje bilo 60km/h i bili su vidni znakovi upozorenja prije ulaska u tunel. Na taj je način izazvao lančani sudar pet automobila i doslovce je zdrobio “opel astru” zagrebačkih registracija koja se u tom trenutku nalazila na začelju kolone i koju je vozila Jadranka Matešić-Marković.
Na mjestu je poginula ona i njezin 15-godišnji sin Mihael te Zdenka Kuhta i njezina 16-godišnja kći Ines.
– Jedno od osnovnih načela prometa je poštivanje regulacije i prometnih znakova, odnosno propisa i onaj tko poštuje propise ima pravo očekivati i od drugih sudionika u prometu da ih poštuju. Počinio je kazneno djelo izazivanja prometne nesreće s neizravnom namjerom kao većim stupnjem krivnje. Dokazano je kako je optuženi upravljao tegljačem s poluprikolicom brzinom većom od dozvoljene, a jedno je vrijeme koristio i mobitel čitajući i odgovarajući na sms poruke. Zadnju poruku je odaslao 12.25 sati i 46 sekundi, što bi značilo dvije minute prije udara. Nije ni pokušao kočiti te je punom brzinom udario u “opel astru” ispred sebe – rekao je među ostalim u obrazloženju presude, sudac Bitanga.
Što se tiče olakotnih okolnosti, Sudsko je vijeće cijenilo samo dvije činjenice, a to je Stričakova dosadašnja neosuđivanost i kako su ga ocijenili sudski vještaci psihijatrijske struke – emocionalna nezrelost.
U otežavajuće okolnosti Sudsko je vijeće cijenilo u prvom redu smrt četiri osobe koje baš ničim nisu doprinijele izazivanju ove prometne nesreće , osim što su stajali u koloni na tom mjestu, poštivajući prometne znakove.
– Kao daljnje otegotne okolnosti Sudsko je vijeće uzelo u obzir njegov odnos kako prema počinjenom kaznenom djelu, tako i prema njegovoj posljedici. Naime, iako je on u svojoj obrani i na kraju postupka izrazio kajanje, on je to izrekao tijekom suđenja, ali u protekle dvije godine nije se osobno, ni u pisanom obliku, ako već nije mogao usmeno, obratio obiteljima žrtava izrazivši suosjećanje i pijetitet prema žrtvama za što je kao civilizirani čovjek morao iznaći snagu.
Visina zatvorske kazne predstavlja intenciju specijalne prevencije glede njegovog budućeg ponašanja u prometu, ali i generalno preventivnu poruku svim sudionicima u prometu – rekao je na kraju svog obrazloženja, sudac Marijan Bitanga.