Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nema više Čarolije!

Autor: Mario Padelin

22.09.2009. 22:00


“ANĐEOSKI TAROT” – NIKAD KRAJA LJUDSKOJ GLUPOSTI
Najnovija zabava za budale (6,88kn/min) zove se “Anđeoski tarot”. Žena se odaziva na ime Agga i sve to radi pod parolom koja je jasno napisana na ekranu “anđeli odgovaraju”, što hoće reći da, kako ona kaže, zadnje dvije godine prima poruke od anđela. Idio… Pardon, osoba koja je nazove mora kazati datum rođenja i horoskopski znak, i onda ova gospoja sve naravno zna, što i kako, a posebno ako uzmemo u obzir da joj u svemu tome pomažu i anđeli. Ona kaže da nam anđeli mogu pomoći na više načina. Mogu nam npr. poslati osobu koja će nam pomoći. To je naravno ona likom i djelom, tako da uskoro možemo očekivati da se dotična gospoja samoproglasi za božjeg emisara, nekog novog mesiju, koji će nas spasiti na posljednjem sudu.
Anđeli spadaju u kršćansku vjeru, vjeru koja ne priznaje ovakve glupostu i smatra ih blasfemičnim, otprilike poput one perverzije kada možete nazvati posebno skupi broj i tamo sa automata slušati što je gospa iz Međugorja rekla u svome 43.879-om ukazanju. Nije mi jasno kako ih nije strah Boga kada se već ne boje zakona.
MUČNO NATEZANJE
Najava prvog ovojesenskog izdanja Stankovićevog “Nedjeljom u 2” uspjela je pred male ekrane privući vjerojatno velik broj gledatelja s obzirom da je gost bio kontroverzni poduzetnik – gradonačelnik Željko Kerum. Svi su očekivali zanimljiv razgovor koji vrijedi pogledati, a u kojem će se čuti mnoštvo zanimljivih stvari. Nažalost, tijekom cijele emisije vladala je zategnuta i mučna atmosfera, svi su bili smrknuti i nije bilo ugodno ni njima u studiju, a bogami ni nama koji smo ih gledali. Stanković je više puta eksplicitno pokazao da ne simpatizira svoga gosta, a Kerum je s druge strane, dokazao da ne voli novinare i da postaje vrlo nervozan ako razgovor ne ide onako kako on misli da bi trebao ići. Bilo je tu vrlo neprimjerenih izjava poput one da su 70% hrvatskih novinara “Jugoslaveni”, ma što da mu to znači, ali i puno kontradikcija i skakanja samome sebi u usta. S druge strane, činjenica da su tog čovjeka stanovnici drugog po redu hrvatskog grada izabrali za svoga gradonačelnika ipak nešto govori i daje puno razloga. Jednima za zadovoljstvo, a drugima za zabrinutost. Svrstajte se sami.
KRAJ SUZA I NEVOLJA
Gotovo je, napokon je gotovo! Jedna od najmučnijih i najdosadnijih serija konačno je, dolaskom jesenske tv sheme, maknuta sa programa, nadam se za sva vremena. Radi se naravno o talijanskoj “Čaroliji” koju nam je HRT servirao svaku večer, u udarnom terminu nakon dnevnika pa onda ujutro još jednom. Uvečer sada idu kulturne emisije poput “Globalnog sijela”, “Miljunaša” ili “Latinice” (bar bi trebala biti), a ujutro je stavljena repriza trenutno najbolje hrvatske serije “Odmori se zaslužio si”. Nema više zabrinutih lica, uplakane ljepuškaste dječice, bolnice, neizlječivih bolesti i svega ostalog u čemu mogu uživati samo sadisti i mazohisti. Nema više ničega. Spas.
GLOBALNO SIJELO
Bivši branitelj iz Međimurja liječi PTSP pomoću ljubavi koju ima prema životinjama. Ima ovce, koke, prasca, ali ništa on to ne jede. Drugi je tip izgubio vjenčani prsten prije 20 godina i sada ga je našla dobra susjeda i vratila mu. Onda je gostovala jedna hrabra paralizirana djevojka, pa gospodin Slavko koji krasno svira violinu ali je praveći jednu ostao bez prsta i sada je vrsni graditelj gudačkih instrumenata itd., itd…Hvala bogu da je opet počela ova odlična emisija.
NOVA EMISIJA ZA DJECU
Sjećate li se emisije za djecu koja se zvala “Dizalica”, u kojoj su briljirali naša zadranka Ivana Buljan, Ivana Mazurkijević iz “Stampeda” i lutak po imenu “Bembo”. Bila je to serija koju su s neskrivenim simpatijama gledali i djeca i odrasli, toliko dobra i popularna da su je vrlo pametno ukinuli, jer zašto bi financirali nešto što valja, kada treba trošiti novce na toliko političkih emisija? Početkom nove jesenje sheme krenula je i nova zabava za djecu koja se zove jako originalno “Prijatelji”. Umjesto Bemba, tu su sada dvije lutke-ribe Klara i Sara, a voditelj je pjevač Žan Jakopač iz grupe “Šo! Mazgoon!”, koji je ujedno i najugodnije iznenađenje ove emisije. Ono što budi jezu, neka je čudna velika gljiva ili takva neka tvorevina, u kojoj su zarobljeni ljudi koji izviru iz nje od pojasa prema gore, a koji izgledaju kao oni iz horror filmova poput Aliena, kada čudovište sluzavom masom zalijepi žrtve u kukuljice, a koji onda služe kao hrana njegovim mladima. Jezivo!
NIKADA KRAJA PROTEKCIJAMA
Danima se najavljuje koncert posvećen pokojnom Vici Vukovu, a koji će se odžati za koji tjedan. Zašto se taj koncert ne odži u rodnom mu Šibeniku i zašto na njemu ne gostuju zadarski, šibenski ili splitski pjevači nego po milijuniti put u Vanne, Žakovi i slični, znaju valjda samo oni koji te prepotentne figure zadnjih godina protežiraju i forsiraju na svakom mogućem glazbenom događaju u Hrvatskoj. Zašto? Dokle?