Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Pomorci se u krizi moraju snalaziti sami

22.09.2010. 22:00
Pomorci se u krizi moraju snalaziti sami


Pomorci su građani ne drugog, već trećeg reda, jer svaki građanin u Hrvatskoj koji je ostao bez posla ima kakvu-takvu naknadu sa Zavoda, pomorci nemaju nikakvu


U povodu Međunarodnog dana pomorstva, Sindikat pomoraca Hrvatske – područni ured Zadar u čast stradalih pomoraca danas je položio vijenac na spomenik stradalim pomorcima u Perivoju hrvatskih redarstvenika.
Voditelj zadarskog ureda Sindikata pomoraca Hrvatske Marko Miočić, iskoristio je priliku da podsjeti na probleme hrvatskih pomoraca koji se tijekom posljednjih godina gomilaju sve više i više:
– Ova globalna situacija u svijetu odrazila se i na sve pomorce, pa tako i one hrvatske. Standard je smanjen, od 2008. godine padaju plaće i teže je pronaći zaposlenje, posebno nižim zvanjima. Pored globalne krize, hrvatske pomorce ne prepoznaje kao građane niti naša država niti vlada, kao ni resorno ministarstvo. Dok neke zemlje Europske unije pomažu svojim pomorcima i pronalaze zaposlenja, a kad ne mogu naći zaposlenje primaju naknadu dok ne nađu posao, u Hrvatskoj toga nema. Posebno se to odnosi na dvadesetak tisuća pomoraca koji su na ugovoru na određeno vrijeme i koji godinama već ostaju bez posla, pa kad su doma nemaju nikakve naknade ni s HZMO-a, već su prisiljeni snalaziti se kako znaju, pa ima slučajeva gdje kopaju po kantama, kazuje Miočić te posebno naglašava kako ne alarmantno stanje kod onih koji su ostanu bez posla:
– Pomorci su građani ne drugog, već trećeg reda, jer svaki građanin u Hrvatskoj koji je ostao bez posla ima kakvu-takvu naknadu sa Zavoda dok ne nađe drugi posao, odnosno dok ne stekne uvjete za privremenu mirovinu. Toga kod pomoraca nema. U Zadru ih osobno poznajem nekolicinu koji ne mogu naći posao radi godina i globalne krize, a ima i slučajeva kod kojih cijele obitelji nemaju nikakvih prihoda, a ušteđevina se, naravno, brzo iscrpi.
Mi smo do sada pokušavali ukazati na to, a ukazujemo i ovom prilikom na diskriminacijski položaj pomoraca, jer hrvatska vlada je, kao i resorno ministarstvo, prepoznala pomorca koji ima obaveze, budući da on kao i ostali građani uplaćuje svoje obaveze, no kada trebaju imati i ostala prava, onda to nemaju, pojašnjava Miočić.
Teških ljudskih sudbina među pomorcima ne manjka pa tako Miočić navodi primjer pomorca koji je zbog krute procedure morao platiti cijelo svoje liječenje:
– Imamo slučaj da je čovjek došao iz Australije, imao je srčani udar i hitno je prebačen u riječku bolnicu. Tamo je bio par dana, spasili su mu život, no kako se nije uspio u roku od 24 sata prijaviti izgubio zdravstveno osiguranje i morao je sve platiti. To je nonsens.
Pomorci na povratak beneficiranog radnog staža čekaju godinama, a mjesecima se čekaju izmjene Pomorskog zakonika. Kako će sve to proći na kraju, ne znamo, zaključuje Miočić.