Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Miševi i mačke naopačke

22.09.2013. 22:00


Na Sajmu županija proteklog vikenda nadobudni su novinari ponovno postavili pitanje treba li Hrvatskoj 20 županija i 500 ostalih jedinica lokalne samouprave. Župani su, jasno, rekli kako su potrebni, važni za svakodnevni život građana, kao da se od njih mogao očekivati neki drugi odgovor. Isto je i oko rasprave o previsokim plaćama direktora državnih službi, isplaćenim bonusima i sličnim zanimacijama za uveseljavanje naroda. I to u vrijeme kad nam gori pod petama jer sve je više onih koji nemaju od čega živjeti.
Godinama se već iscrpljujemo ovakvim i sličnim raspravama i temama, nema kod nas ni trunke primjene one stare kineske kad se u raspravi o bojama mačaka mudrac odluči za onu koja zna loviti miševe.
Miševa se, eto, kod nas namnožilo, a mačaka koje znaju loviti nigdje. Sama šminka bez efekta. Govorilo se da je Jambo pravi mačak koji je omogućio razvoj neretljanskog kraja, a ispostavilo se da je najviše razvijao svoj račun. Kerum je u dugovima do grla, milijardica ili tako nešto, a Split diše na škrge. A gdje smo mi, koji mačci kod nas love miševe?
Šibenčani godinama kukaju kako im je slabo, da im je Zadar odmakao nekoliko svjetlosnih godina jer je Kalmeta dugo bio moćni ministar i da je sve preusmjerio u svoj rodni kraj. Je, u komunalni standard dosta je uloženo, imamo nešto novih prepoznatljivih znamenitosti, ali od toga se ipak ne živi. Čak se ni ne naplaćuje iako bi moglo. A kad se pogledaju podaci vidi se da je, recimo, za Kalmetina mandata iz njegovog ministarstva puno više uloženo u infrastrukturu Rijeku, nego u Zadar.
S druge strane, Šibenčani se malo po malo razvijaju. Turci iz Dogusa tamo već naveliko ulažu. Ostao im je TLM koji sad ima novog vlasnika i u toj tvornici radi tisuću zaposlenih. Takve tvornice nema na širem zadarskom području. Štoviše u šibenskoj zoni Podi u 18 otvorenih pogona radi oko 900 ljudi, a toliko ukupno ne radi u svim našim veleuspješnim zonama u Poličniku, Stankovcima, Biogradu i Benkovcu. O gubitku vremena za zonu Crno je već uzalud trošiti riječi.
Pa kad će nam se konačno početi otvarati nova radna mjesta? Zašto ulagači ne prihvate sve te naše velike prometno-smještajne prednosti pa ne počnu ulagati? Ni to što smo ušli u EU još nismo počeli koristiti. Sad kad nemamo nikoga utjecajnog u Vladi poslovni ljudi iz Indonezije po Osijeku najavljuju stotine milijuna eura ulaganja u tamošnju zračnu luku kao odskočnu dasku za EU. A možda su mogli i do Zadra doći, ali nitko im očito nije rekao da imamo dobru zračnu luku i morsku luku, ali bez prave željeznice. Prava prilika za velika ulaganja. Ima li šanse da takvi neki ulagači navrate do Zadra?
Od svih koji su na lokalnim i državnim izborima izabrani narod s pravom očekuje da konačno počnu otvarati radna mjesta, a ne samo donositi mjere štednje i brinuti se samo za svoj proračun. Dakle, ima li u Zadru i oko njega ikoga sposobnog privući investitore, otvoriti tvornicu za bar petsto ljudi? Očekuje se početak gradnje pogona Lesnine u Murvici, s najviše 200 radnih mjesta. Ako ih bude i pola bit će dobro, a gdje su drugi? Nije vrag da ćemo na koncu svi samo u konobare i iznajmljivače apartmana?