Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ne mogu se uknjižiti jer je zemljište državno?

22.09.2013. 22:00
Ne mogu se uknjižiti jer je zemljište državno?


Ovih je dana Općina Polača prozvana kao jedinica lokalne samouprave koja je krajem devedesetih prodavala državno zemljište svojim mještanima, i to kao općinsko zemljište. Posljedica je da se danas neki od kupaca ne mogu uknjižiti kao vlasnici, pa svoje pravo moraju istjerivati sudovima.
Poduzetnik Vlado Peraić kupio je takvo zemljište u Poslovnoj zoni u Polači s namjerom da tu radi benzinsku postaju. Iako je samo u projekt uložio 26.000 eura, dobio lokacijsku dozvolu i razrez komunalnog doprinosa za građevinsku dozvolu, morao je odustati jer se promijenio detaljni plan zone i namjena zemljišta, i to svega tri dana nakon što se tek 2009. uspio uknjižiti kao vlasnik zemljišta i time ostvariti preduvjet za dobivanje građevinske dozvole.
Sadašnji načelnik Viktor Prtenjača, prema vlastitom priznanju, dva je puta bio pozivan da pred DORH-om objasni cijelu “rašomonijadu” oko zemljišta u Polači, pa je ponovno otvaranje cijelog slučaja primio vrlo emotivno.
– Problem je što je Općina Polača postala vlasnik te zone tek 2007. godine. Ugovori su sklapani 1998. i 1999., a mi tek deset godina nakon donošenja odluke postajemo vlasnici. Pitanje, dakle, treba uputiti ondašnjoj općinskoj vlasti. Istina je da smo mi mijenjali namjenu za pojedini teren u zoni, jer nam je stalo do razvoja. Spomenuti g. Peraić je imao vremena graditi, pa čak i danas legalizirati tu gradnju, ali to nije učinio. Pa mi nismo mogli dopustiti da se zakine razvoj i da netko na kupljenoj zemlji godinama ne gradi, a da se to onima koji hoće, onemogućava, rekao je načelnik Općine Polača Viktor Prtenjača.
Neizravno prozvani, u to vrijeme općinski načelnik Radoslav Bobanović, kaže da u cijelom postupku nema ničeg spornog ili kriminalnog. Iako je poznat antagonizam između Prtenjače i Bobanovića, Bobanović spušta lopticu na zemlju jer ne misli samo na postupanje njegove, nego i Prtenjačine administracije.
– Problem je bio u tome što je Polača, dok je pripadala staroj Općini Benkovac, imala vrlo restriktivne uvjete širenja. Praktički, mogao si graditi samo u staroj jezgri. 1996. i 1997. pokrećemo razvojni projekt na temelju inicijative Skupštine Zadarske županije da se u skladu s razvojem, može ući u površine kojima gospodare Hrvatske šume i koje su dijelom bile u vlasništvu Mjesnog odbora Polača. Što će biti na tim prostorima i kakva će im namjena biti, trebao bi odrediti novi Prostorni plan Općine Polača. Mi smo zapravo anticipirali odluku države, koja je u slučaju Polače došla vrlo kasno, a kod nekih općina vrlo brzo, da se to zemljište izuzme iz gospodarske osnove Hrvatskih šuma. U ozračju za mnoge druge prebrze obnove, objavili smo natječaj o prodaji zemljišta, kaže Bobanović.
– Kako to sad država potražuje to zemljište kad joj se tada uopće nije znao titular. Jednostavnije, u to doba to zemljište nije bilo knjiženo niti na Republiku Hrvatsku. Dakle, moje je mišljenje da je cijeli postupak proveden lega artis, kako za vrijeme mog, tako i za vrijeme načelnikovanja Viktora Prtenjače, tvrdi Bobanović.