Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Nastojat ćemo prihvatiti sve primjedbe otočana

22.09.2016. 22:00
Nastojat ćemo prihvatiti sve primjedbe otočana


Predstavnici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture jučer su u Županiji održali radni sastanak s predstavnicima Agencije za obalni linijski pomorski promet, Otočnog sabora i brodara o prijedlogu Odluke o određivanju državnih linija u javnom prijevozu u linijskom obalnom pomorskom prometu. O ovome je problemu govorila pomoćnica ministra pomorstva prometa i infrastrukture Jadranka Fržop i ravnatelj Agencije za pomorski promet Ivan Franičević, te predstavnici otočnih općina. Pomoćnica ministra uoči sastanka u Zadru već je saslušala i primjedbe otočnog stanovništva Splitsko-dalmatinske županije.
– Tema sastanaka u Splitu, Zadru i Šibeniku je odluka o državnim lininama u javnom obalnom linijskom prijevozu. Znamo da je to svima zanimljiva tema, našim otočanima pogotovo, a riječ je o temeljnom aktu kojim se definiraju brzobrodske, brodske i trajektne linije – kazala je Fržop, odgovarajući i na pitanje koje najviše zanima otočane, a odnosi se na eventualne promjene u obalnom prijevozu.
– Promjene će biti adekvatne primjedbama, sve ćemo ih sagledati i nakon savjetovanja obraditi, zato smo i došli na teren. Riječ je o odlukama koje će biti temelj za raspisivanje natječaja i utvrđivanje minimalnih uvjeta potrebnih za pojedinu vrstu broda, kao i minimalnog prijevoza putnika. Namjera nam je prije svega čuti sve zainteresirane i njihove primjedbe. Sigurno je da neće biti moguće ispuniti sve želje jer je njih uvijek više no što mi možemo ispuniti. Neće doći do rezova, pratit ćemo kao i dosad potrebe stvarne javne usluge koje obavljaju brodari u javnom prijevozu. Što se tiče prigovora otočana, uglavnom se odnose na usklađivanje linija, zato se i treba satajati i saslušati primjedbe otočana – izjavila je Fržop.
Ravnatelj Agencije za pomorski promet, Ivan Franičević, napomenuo je kako su u Zadar došli razgovarati na trasparentan način sa predstavnicima općina i gradova.
– Sve će se zabilježiti, prihvatiti savjete i vidjeti što se može učiniti kako bismo mogli kvalitetno raspisati natječaj za iduće, nadam se, šestogodišnje razdoblje. Trebamo raspisati 46 linija, to nije mala stvar. S ovim ćemo nastojati prihvatiti sve primjedbe koje imaju otočani i mislim da ćemo se danas tu usuglasiti kao što smo u Splitu, danas u Zadru i Šibeniku, a sljedeći tjedan smo u Rijeci i Dubrovniku – kaže Franičević, pojašnjavajući i nedoumice o interesu stranih brodara za naše tržište.
– Izjavio sam da se jedan odvjetnički ured raspitivao kad ide natječaj i ništa drugo. Ne znam za koga oni rade, Hrvate ili druge, međutim imamo i odvjetnički ured iz Zagreba, pa Talijane, Skandinavce i Grke. Normalno je da se interesiraju jer nas more sve povezuje – poručio je Franičević koji smatra da možemo konkurirati i najboljim flotama.