Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Politički rođak Krešo Beljak

22.09.2016. 22:00


Kakvu to igru igra Krešimir Beljak predsjednik HSS-a, stranke koju prvi čovjek HDZ-a Andrej Plenković naziva glavnom političkom rođakinjom, Jandroković sestrinskom strankom, a do jučer je bila u krilu Narodne koalicije? Pitanje je to koje ovih dana lebdi nad glavama stranačkih čelnika i javnosti kao i samih članova HSS-a koji su se dezorijentirali i ne znaju više kamo bi lijevo ili desno, koji će žmigavac i kada Beljak upaliti.
Ne bi Beljakovo lepršanje sad u jedno, sad u drugo jato, samo po sebi bilo toliko važno da ono ne ukazuje na izostanak vjerodostojnosti i dosljednosti na hrvatskoj političkoj sceni, a političari bez srama izigravaju povjerenje birača.
Naime, prije parlamentarnih izbora dok se HDZ još pridizao, Beljak je valjda procijenio kako s Milanovićevom Narodnom koalicijom ima više šanse domoći se vlasti pa je izazvavši revolt poznate HSS-ovke i europarlamentarke Marijane Petir izašao ispod kabanice HDZ-a i odletio SDP-u, postao “lijevi” govornik dok Milanović promašeno i posve uzaludno hvatao desne birače. Kada je uslijedila pobjeda HDZ-a na izborima i počela gungula u HSS-u, Beljak je izašao u javnost s izjavom kako podupire Plenkovića, a onda objašnjavao da to ne znači kako nešto traži nego daje sto dana mira Vladi, a onda se pretvara, kao reče, u žestoku opoziciju kakva do sada u Saboru nije viđena. No, ni tu nije bio kraj. Beljak se opet “posuo pepelom” kazavši kako ne daje bezuvjetnu potporu Plenkoviću već samo ako već bude imao većinu. Prilično zbunjujuće za HSS-ovce, a posebno za SDP-ovce koji Beljakov potez smatraju nepoštenim prema sebi. Istodobno je Beljak suspendirao Petir i stotinjak članova stranke koji su, kaže, navijali za HDZ, a onda je stranačka kolegica zatražila njegovo izbacivanje iz stranke. Da se čovjeku zavrti u glavi od tolike političke zbrke i utvrđivanja čija je HSS politička rođakinja u prvom, a čija u desetom koljenu! Na upite da pozicionira stranku koju je prema optužbama najglasnije Petir poveo ulijevo, Beljak koji je u relativno kratko vrijeme pretrčao od HDZ-a do SDP-a, pa uvijeno natrag HDZ-u, izjavljuje kako bi Marijani Petir trebao kurs što je desno, a što lijevo?!
No, zapravo su mnogi političari skloni odustajati od takvoga čvrstog političkog orijentira i većina se pozicionira tako da može što lakše skoknuti na vlast. To je kompas koji je danas relevantan. Beljakove postupke vrednovat će javnost, birači te članovi njegove stranke, a vidjet će se i je li Beljak izrecitirao potporu Plenkoviću tek tako. Ili mu je Šeks nešto u kavu stavio?
Mnogi, naime, posebno odmah poslije izbora, dok traju pregovori oko sastavljanja Vlade, vrebaju sastanke stranačkih uglednika i opravdano im daju težinu što ostavlja gorčinu jer ispada kako se za okusiti vlast, u jedno prijepodne, dok traje jedna kava, mogu prodati uvjerenja. Od Beljakovg političkog manevra HDZ se suzdržano smješka, jer će u ovakvim okolnostima, bez obzira na to koliko se Beljak kleo u svoju opozicijsku poziciju, lakše izaći na kraj s Mostom. Izjavljuju kako im je Most i dalje glavni potencijalni partner za sastavljanje Vlade, no sjeme sumnje već je posijao “seljak” Beljak. Što će požeti i to će se vidjeti.
Most koji u ovom novom pokušaju sastavljanja Vlade ionako više ne zvuči ucjenjivački sada bi, mogao potpuno popustiti Plenkoviću ili, kao što radi, pozivati u svoj klub nezavisne. I s HNS-om se “mutila voda” pa je Vrdoljak morao otklanjati pomisao da bi se uklapao u bilo kakvu križaljku s HDZ-om. No, građani zbog svega onoga što su gledali prilikom prošlog sastavljanja kratkotrajne Vlade, a i ovoga što se danas događa, imaju sve manje povjerenja u čvrsta uvjerenja političara.
Oko Mostovih “sedam zapovijedi” koje su, kaže Petrov, samo mali korak da se vidi kamo će i kako krenuti suradnja, pregovara se u nekoliko krugova, a što bi moglo biti kada na red dođu veliki koraci?! Zato je dobro imati pričuvne igrače. Puste su priče da je lako otići u opoziciju ako imaš priliku biti na vlasti.
Nije lako političkim čelnicima zvati se konstruktivna oporba. Nije lako progutati izborne poraze i krenuti dalje, no na tome se testira politička vjerodostojnost koju birači ipak honoriraju.
Zna to zasigurno šef HSS-a, no procijenio je kako će mu pružena ruka prema HDZ-u sada više vrijediti.
A politički naivci neka se pitaju kome je to Beljak politički rođak.