Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Dolazi 100 jedrilica

Autor: Viktor Bogut

22.10.2008. 22:00
Dolazi 100 jedrilica

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Prije godinu dana imali smo 73 jedrilice, što je značilo više od 400 sudionika. S tim brojem smo bili apsolutno zadovoljni, no ovaj put očekujemo obaranje rekorda. Za sada mogu reći da je interes dobar – kazala je Zrinka Grancarić


U prostorijama Jedriličarskog kluba Uskok najavljeno je održavanje četvrte Zadarske koke, regate koja se održava u sklopu manifestacije Zadar more te koja zaključuje nautičku sezonu.
– Nama je cilj stvoriti vrhunsku masovnu regatu i mislim da smo na pravom putu – objasnila je Zrinka Grancarić iz JK Uskok, istaknuvši da ovaj put očekuju i više jedrilica nego prošle godine.
– Prije godinu dana imali smo 73 jedrilice, što je značilo više od 400 sudionika. S tim brojem smo bili apsolutno zadovoljni, no ovaj put očekujemo obaranje rekorda. Za sada mogu reći da je interes dobar, a konačan broj sudionika znat ćemo u petak navečer, odnosno u subotu ujutro.
Start regate je na zadarskoj rivi u subotu u 11 sati. Važno je napomenuti da se startnina ne naplaćuje, a cijela regata se odvija “ispred” grada, što znači da će svi koji žele popratiti regatu to moći uraditi bez većih poteškoća.
– Ovim putem bih željela pozvati sve Zadrane da se priključe regati. Dovoljno je da imaju mali brod na jedra. Ovo je prava prilika da isplovimo, uzmemo nešto spize sa sobom te da se zabavimo. Ukoliko netko ne može ploviti, slobodno može doći na rivu u 11 sati gdje će se odvijati prigodni program, a vjerujem da će sama slika tolikih jedara u Zadarskom kanalu mnoge ostaviti bez daha – zaključila je Zrinka Grancarić.
 U organizacijskom odboru isitiču da žele postati konkurentni splitskoj i riječkoj regati, koje u prosjeku okupljaju više stotina jedrilica. I Damir Hordov iz Turističke zajednice Zadarske županije očekuje velik broj sudionika.
– I ove godine manifestacija Zadar more napravila je korak naprijed, a baš je ova regata vrhunac. Mi se nadamo broju od 100-tinjak sudionika i želim pozvati sve da nazoče Zadarskoj koki – istaknuo je Hordov.
Uz održavanje Zadarske koke, u uvali Jazine održat će se još jedna zanimljiva manifestacija.
– Osim programa na rivi, koji će se održavati paralelno sa Zadarskom kokom, u uvali Jazine također će se održati zanimljiva regata, ali veslača. U svakom čamcu će biti po dva čovjeka, jedan koji vesla i jedan tzv. trgovac, koji će prenositi popularno povijesno zadarsko piće Maraschino na zamišljene punktove, što će na neki način prikazati kako se u stara vremena prevozio Maraschino. Regata je nazvana Put Maraschina – napomenula je Zrinka Mandić, jedna od operatora manifestacije Zadar more.


 NAKON REGATE -FEŠTA




Očekivano će regatu popratiti i prigodni program. Dodjela priznanja održat će se u subotu u 19 sati u prostorijama JK Uskok, a vrhunac slijedi nakon toga.
– Nakon dodjele priznanja napravit ćemo bogatu večeru. Nastupit će Dean Dvornik i The Obala i vjerujem da će to biti prava fašta – kazala je Zrinka Grancarić.


 ŠTO JE ZADARSKA KOKA


Zapravo se ne radi o domaćoj životinji, niti je ova regata dobila ime po pernatoj nesilici. Koka je velik brod, o kojemu su pronađeni podaci u zadarskom arhivu. Plovio je u XIII. i XIV. stoljeću, a posebno je zanimljiv podatak koji je donio najpoznatiji zadarski kroničar Pavao Pavlović, koji je napisao da je 22. prosinca 1398. godine u zadarsku luku uplovila KOKA (chocha) vlasnika Spinarića. Koke na Sredozemlju označavaju početak flote jedrenjaka. Brodovi su bili okrugli s visokim pramčanim i krmenim nadgrađem. Pojedini pisci su naveli kako su veće koke iz XIV. stoljeća imale i do 250 tona nosivosti, posadu od 85 ljudi, a odnos širine prema duljini bio im je 1:3.