Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Okusi prodaju vina

22.10.2010. 22:00


Kako prodati stolna vina kojih svijet ima u suvišku, upita me moj doktorant Vinko Milat.
Malo teži posao nego ga proizvesti, odgovorih dr. Vinku.
Rješenje je da se oslonimo na dobre domaće kultivare s dobrih položaja koji daju jedinstvene vrhunske vinske okuse i mirise.
Primjerice, u Konavlima to je okus zadivljujuće dubrovačke malvasije.
Na Pelješcu dubina okusa ostrašćenog plavca. Na Korčuli miris pješčanog grka i punina zlatno žutog pošipa.
 Na Hvaru duboki okusi ploškog plavca, prča i dobričića.
Na Visu mirisna uspaljenica vugava, Braču posebni mirisi bračke plavine i plavca. U šibenskom kraju okusi kamenog babića i zagoreni sraz žutog debita.
U zadarskom zaobalju razvrnuti okusi maraštine i spajajući ton gegića. Na Krku rajski okusi žlahtine.
U Istri posebni okusi malvazije i terana.
U Jaski stezajući okus prčevitog portugisca.
U Zagorju ostrašćeno gospodstvo kraljevine i pratiteljice smrde te čarobna vina kasne berbe.
U Moslavini uzbudljivi škrlet. U Kutjevu veličanstveni voćni miris hrvatske grašice.
U Slavoniji i Baranji miomirisni okusi pješčanih vina zelenog silvanca i slatkog traminca.
Ta vina su hrvatski prodajni aduti. Treba jačati njihovu povoljnu sliku kod potrošača, promicati njihove posebne mirise i okuse i isticati jedinstvenu kakvoću.
A prodaju svih ostalih uvedenih vina u tim vinogorjima , kao što su cabernet sauvignon, merlot, pinot i ostalih svjetskih vina, treba vezati uz spomenute samorodne istaknute izvorne vinske kultivare, odnosno vrhunska hrvatska vina zemljopisnog podrijetla.
Vaš Bage