Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Vrtni šah u dvorištu OŠ Šime Budinića

22.10.2010. 22:00
Vrtni šah u dvorištu OŠ Šime Budinića


Učenici osnovne škole Šime Budinića imali su prilike svjedočiti nesvakidašnjem velikom odmoru. Naime, umjesto uobičajenog natjeravanja i igranja po školskom dvorištu, mališani s Voštarnice imali su prilike svjedočiti jednoj pravoj velikoj partiji šaha.
– Šahovsko polje smo napravili potaknuti time što imamo puno djece zainteresiranih za šah. Prošle školske godine ovdje smo napravili šahovski turnir kao prvenstvo škole i na njega se prijavilo osamdesetak djece. Potaknut tim visokim brojem došao sam do ideje da u školskom dvorištu napravimo šahovsko polje, tzv. vrtni šah, pojasnio je ravnatelj škole Ivan Čular.
Učenici su svoje snage jučer odmjerili sa sveučilišnim profesorom Patrikom Levačićem, inače međunarodnim majstorom, kao i doktorom medicine Josipom Bubičićem, majstorskim kandidatom. Šahovske snage škole predstavljala su trojica dječaka Matej, Moreno i Alen. Ipak naspram šahovskih velikana, nisu imali nešto velike šanse. No, zabave i navijanja nije nedostajalo, a svoju tročlanu ekipu zdušno su pratili brojni učenici koji su i sami rado uskakali sa svojim savjetima.
Zanimljivo, u prvoj partiji vrtnog šaha na suprotnim stranama su bili otac i sin, Patrik i Matej Levačić. Osnovna škola Šime Budnića može se tako pohvaliti s vrsnim učenikom, prvakom Hrvatske u šahu. Sedmogodišnji Matej je, doznajemo, šah počeo igrati prije dvije godine, no već je postigao zapažene rezultate. Ipak, prvu partiju šaha nije zaigrao sa svojim tatom, već s djedom. Šah najčešće igra u svom šahovskom klubu Casper, a na igranje se odlučuje kad ima volje. Ako je nema tog dana, onda se ode van igrati i to je to, pojašnjava njegov tata.
Šah je od malih nogu počeo igrati i dr. Josip Bubičić. U osnovnoj školi to je bila zanimacija, da bi naposljetku prešla u potpunu zaokupljenost koja je rezultirala tolikim mnoštvom literature koliko i one koja mu je potrebna za medicinu
Ipak, iako je ustaljeno mišljenje kako je uspjeh u šahu povezan s kvocijentom inteligencije, to je zabluda, kazuje Patrik Levačić:
– Šah je jedna vještina koja se uči. Tko više uči šah, taj bolje i igra, pojašnjava.
A u dvorištu osnovne škole Šime Budinića, šah će se odsad moći igrati svakodnevno. Figure koje je škola nabavila za tu potrebu lagane su i jednostavne za spremanje, pa će se tako učenicima moći ponuditi kada god oni to zažele, poručio je ravnatelj škole.