Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Krivotvorio novčanice od 200 kuna pa kupovao u Pridrazi, Vrani, Benkovcu…

Autor: Suzana Bandić

22.10.2012. 22:00
Krivotvorio novčanice od 200 kuna pa kupovao u Pridrazi, Vrani, Benkovcu…


U ruke policiji pao je nakon što su ga benkovački policajci za upravljačem renault clia 13. prosinca u večernjim satima zaustavili te mu u pretresu automobila pronašli lažne novčanice
Saslušavanjem trojice svjedoka jučer je na Općinskom sudu u Zadru nastavljeno suđenje Oliveru Begoviću, optuženom zbog krivotvorenja novca još koncem 2007. godine.
Tužiteljstvo ga tereti da je zajedno s tada maloljetnim N. K., po ranijem dogovoru, tijekom prosinca 2007. godine od nepoznate osobe nabavio neutvrđenu količinu krivotvorenog novca. Riječ je bila o novčanicama u apoenima od 200 kuna, sve istog serijskog broja te da je s tim novčanicama od 11. do 13. prosinca kupovao raznu robu u trgovinama na području Benkovca, Pridrage, Vrane i Vodica iako je znao da su krivotvorene.
Pod madracem i tepihom
U ruke policiji pao je nakon što su ga benkovački policajci za upravljačem renault clia 13. prosinca u večernjim satima zaustavili te mu u pretresu automobila pronašli lažne novčanice. Po uhićenju obavljen je pretres kuće njegova šurjaka u Benkovačkom Selu gdje su policajci pronašli još krivotvorenih novčanica u apoenima od 200 kuna skrivene pod madracem i tepihom u spavaćoj sobi. No iznoseći svoje svjedočanstvo jučer je 22-godišnji N. K. priznao kako su to njegove novčanice. Mladić kojeg su policajci zatekli s Begovićem u automobilu policajcima je i pokazao gdje je novac skriven u kući i u automobilu.
– Ja sam u Benkovcu pored kontejnera pronašao vrećicu, a u njoj je bilo više kuverti s tim novčanicama. Ne znam koliko točno je bilo jer nisam brojio. Znao sam da su krivotvorene, ali mi je novac trebao pa sam ih donio kući i nikomu nisam o tome govorio. U nekoliko trgovina pokušao sam kupiti bijeli Marlboro. Nekoliko trgovkinja primijetilo je da nešto nije u redu, a u Pridrazi sam uspio – ispričao je mladić navodeći da je nakon što bi razmijenio tu krivotvorenu novčanicu za pravi novac vraćao dugove svojim prijateljima.
Prodavačica se ničeg ne sjeća
Istaknuo je kako baš nitko nije znao za taj novac, pa tako ni Begović te da ga je imao svega dva dana. Svjedočio je i policajac koji je potpisao zapisnik nakon pretresa automobila, kuće i uhićenja optuženoga. No odmah je istaknuo da se više ne sjeća detalja zbog proteka vremena. Ipak, spomenuo je da se sjeća da su u pretresu novčanice nađene, odnosno da ih je netko od stanara kuće dobrovoljno predao policajcima. Ničeg se nije mogla sjetiti niti prodavačica iz trgovine Bakmaz u Škabrnji.
– Jedino što o tome znam je da su nas prije četiri godine nazvali iz banke i rekli nam da je u predanom utršku jedna novčanica koja je krivotvorena – posvjedočila je trgovkinja.
Suđenje se nastavlja koncem studenoga kada će biti saslušano još petoro svjedoka.


Begoviću slijedi i suđenje za naručenu paljevinu automobila


Budući da je optuženi Oliver Begović sutkinji Ani Brkić napomenuo kako bi zbog posla u siječnju iduće godine na dva mjeseca morao otputovati u inozemstvo, ona ga je upozorila na dužnost obavještavanja suda o svakoj promjeni adrese sve dok se protiv njega vode sudski postupci. Osim spomenutog, Begoviću slijedi i suđenje zbog paljevine automobila u Benkovcu prošle zime kada je na parkiralištu Trga hrvatske mladeži vatra progutala ukupno osam automobila. Nakon višednevne istrage policija je ušla u trag Toniju Grgasu koji je po uhićenju “propjevao” te kazao da je tu paljevinu za desetak tisuća kuna od njega naručio Begonja. Rekao je, također i da je on potpalio audi A6 u vlasništvu ugostitelja Jakova Ledenka nakon čega se požar proširio, sasvim slučajno, na okolna vozila.