Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Maknuli kamenja koja ugrožavaju penjače

Autor: Siniša Klarica

22.10.2012. 22:00
Maknuli kamenja koja ugrožavaju penjače


Paklenica je proteklog vikenda bila poprište državne stijenske vježbe Hrvatske gorske službe spašavanja. Vježbi je prisustvovalo 88 pripadnika HGSS-a iz 15 hrvatskih stanica te dva predstavnika Gorske reševalne službe iz Slovenije. Tehnički dio vježbe odvijao se od ranog subotnjeg jutra ponavljanjem tehnika spašavanja. Prve su odrađivale tehnike na tlu, a potom u stijeni, na kraćim sportskim smjerovima u kanjonu Velike Paklenice. U subotu popodne krenulo se u čišćenje smjerova i provjeravanje postojećih linija za spašavanje u stijeni Anića kuk. Na taj način je iz smjerova Ljubljanski, Velebitaški, Klin, Nostalgija, Mosoraški, Kača i Brahmov uklonjen dio kamenja koji je ugrožavao sigurnost penjača.
Trik, Juha, Šubara
– Treba naglasiti kako su spasioci uložili maksimalan napor, no penjači i dalje moraju biti oprezni tijekom uspona jer zasigurno postoji i dalje određena količina potencijalno opasnog kamenja. To će naročito biti u proljeće, nakon kiša i zime, rekao nam je voditelj vježbe Luka Mudronja iz HGSS stanice Split.
Nedjelja je protekla u vježbanju stijenskog spašavanja u Anića kuku, smjerovi Himalaya sport, Jenjavi, Albatros, Šubara direkt-Klin, Trik i Juha. Paralelno s vježbom, u prošli petak navečer organiziran je okrugli stol s temama iz stijenskog spašavanja te su predložena rješenja za budućnost.