Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadarski liječnici jedini iz Hrvatske pozvani u Šangaj

22.10.2016. 22:00
Zadarski liječnici jedini iz Hrvatske pozvani u Šangaj


“Shanghai Pulmonary Hospital” Sveučilišta Tongji je najveća bolnica za minimalno invazivnu kirurgiju prsnog koša na svijetu. Ilustracije radi, raspolažu s 15 operacijskih dvorana, a prosječno dnevno obavljaju 45 do 50 operacija. Imat ćemo priliku vidjeti najbolje svjetske kirurge na djelu. Iznimno je teško doći u priliku za posjet takvoj instituciji. Ali, uz pomoć naših suradnika i prijatelja iz međunarodnih kompanija koje povezuje svijet torakalne kirurgije, uspjeli smo stupiti u kontakt s čelnim ljudima bolnice koji su nam rado uputili poziv, nakon što su pročitali naše životopise. U Šangaj ide i moja kolegica, dr. Barbara Petani, koja vodi torakalnu anesteziju u zadarskoj Općoj bolnici. Još bih želio pojasniti kako to nije početnički tečaj, već “Master Class”, a dr. Petani i ja smo jedini liječnici iz Hrvatske kojima je ukazana takva čast – rekao je jedan od najpoznatijih zadarskih liječnika, doc.dr.sc. Ivan Bačić dr. medicine, specijalist opće i subspecijalist torakalne kirurgije te rukovoditelj Odsjeka za torakalnu kirurgiju zadarske Opće bolnice.
U daleku Kinu putuju u subotu i boravit će desetak dana, a veći dio vremena i druženja s tamošnjim liječnicima, nedvojbeno će biti – operacijska sala jer kako je dodao dr. Bačić, neprestana edukacija je njihova obveza pa su tako zadarski liječnici završili desetke tečajeva u Europi i svijetu, posjetili mnoge bolnice i imali prilike surađivati, razmjenjivati iskustva te kako je dodao dr. Bačić – učiti od najboljih.
Možda je široj javnosti manje poznato kako je upravo dr. Ivan Bačić u zadarskoj Općoj bolnici još prije četiri godine, izvršio prvu minimalno invazivnu operaciju raka pluća u Hrvatskoj i to po svim onkološkim i kirurškim standardima.
– Početkom 90-ih godina prošlog stoljeća krenuli smo s minimalno invazivnom kirurgijom prsnog koša, skraćeno VATS (video assisted thoracoscopic surgery) zajedno s ostatkom svijeta. Tom metodom smo obavljali manje zahvate u prsnom košu čekajući da nas tehnologija prepozna i ponudi tehnološka rješenja pomoću kojih ćemo doći do ove razine koju imamo danas. Još želim objasniti kako je VATS u odnosu na klasičnu metodu operacije kao što je torakotomija daleko lakši za bolesnika jer je postoperacijski oporavak daleko brži, a bolesnici zahtijevaju minimalnu količinu analgetika uz jednak operacijski učinak. Dakle, vrši se ista operacija različitim pristupom. Naravno, da smo mi u Hrvatskoj zaostajali za ostalima prvenstveno zbog financijskih razloga. Prvu operaciju raka pluća ovom metodom, izveo je škotski kirurg William Walker 1992. godine. Trebalo je desetak godina da se i ostali torakalni kirurzi u Europi i svijetu odvaže da tako složene operacijske zahvate izvrše minimalno invazivnom metodom – pojašnjava dr. Bačić.
Kao torakalni kirurg, dr. Bačić je odmah prepoznao budućnost ove metode, pa je počeo koristiti sve dostupne resurse i educirati se da bi i u zadarskoj Općoj bolnici mogli započeti s programom VATS-a u svim segmentima torakalne kirurgije.
– Od prve operacije raka pluća ovom metodom prije četiri godine, pa do danas izveli smo preko 200 operacija zloćudnih bolesti pluća i preko 800 ostalih operacija na prsnom košu. Danas se preko 80 posto operacijskih zahvata na prsnom košu u zadarskoj Općoj bolnici izvodi ovom metodom, što je rezultat koji spada u sam svjetski vrh. Najveće kirurške kuće u Europi i u svijetu još uvijek teško prihvaćaju VATS. I situacija u Hrvatskoj nije ništa drugačija. Velike klinike, još uvijek nisu prihvatile VATS u liječenju zloćudnih bolesti pluća, pa imamo paradoks da mala županijska bolnica kao što je naša, vodi po broju i težini operacija izvršenih ovom metodom te da je kao takva prepoznata u Hrvatskoj i široj regiji jugoistočne Europe. Osim Opće bolnice Zadar i KBC Split, VATS još nije zaživio u hrvatskoj medicini, iako je bjelodano kako je to budućnost torakalne kirurgije – naglasio je je na kraju ugledni zadarski kirurg dr. Ivan Bačić.
 
 
 
— Slika
Dr. Ivan Bačić ponosan je i zadovoljan jer će u Kini učiti od najboljih
 
— Slika
Veći dio druženja s tamošnjim liječnicima zadarski će liječnici provesti u operacijskoj sali