Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Molitvom u Međugorju ispunili srca

22.11.2010. 23:00
Molitvom u Međugorju ispunili srca


Osim što su u molitvama spominjali one koji su dali živote za slobodu domovine, hodočasnici su molitvama zazivali Bogorodicu za osobnu sreću, zdravlje i zadovoljstvo svojih obitelji i svojih najmilijih, svih građana grada Zadra i njegove okolice kao i čitavog hrvatskog naroda


U okviru obilježavanja stradanja civila i branitelja u Škabrnji i gradu heroju Vukovaru i kao potpora zatočenim hrvatskim generalima u Haagu, grupa od oko 150 hodočasnika iz Zadra i njegove okolice ovog su vikenda hodočastili u Međugorje.
Osim što su u molitvama spominjali one koji su dali živote za slobodu domovine, hodočasnici su molitvama zazivali Bogorodicu za osobnu sreću, zdravlje i zadovoljstvo svojih obitelji i svojih najmilijih, svih građana grada Zadra i njegove okolice kao i čitavog hrvatskog naroda.
Hodočašće je organizirala zadarska zajednica “Apostoli krvi Kristove” pod vodstvom, na ovim prostorima po svojim dobročinstvima dobro poznate časne sestre Ljilje Marić.
Hodočašće je krenulo blagoslovom i Gospinom krunicom.
Do odredišta su krenula tri autobusa s kojima su do Međugorja i natrag sigurno upravljali vozači Edi Ušljebrka, Robert Erstić i Damir Žuža.
Ulaskom u susjednu državu Bosnu i Hercegovinu hodočasnici su se kratko odmorili i pripremili na ono što ih čeka u Međugorju. Desetak kilometara prije cilja zadarski hodočasnici su se zaustavili u čuvenom etnoselu Herceg. Razgledali su ga uživajući u njegovim osobitostima. Nakon toga su se zaputili u Međugorje.
Po dolasku je uslijedilo penjanje prema brdu na kojem se dogodilo čuveno prvo ukazanje Gospino 25. 6. 1981. godine. Kako bi ovim činom dokazali privrženost Gospi i kako bi njihove prošnje bile zaista iskaz ljubavi prema njezinim djelima, većina hodočasnika, a među njima i osobe poodmakle životne dobi, na ovaj se put uputilo bosih nogu unatoč ne baš tako toplom vremenu i u većini nepristupačnom, kamenitom terenu. Do vrha i mjesta ukazanja penjući se zastajalo se pored pet radosnih otajstva Gospine krunice gdje su se hodočasnici uz pojašnjenje časne sestre Ljilje informirali o životu Isusa Krista i njegove majke Marije. Prilikom silaska na isti se način zastajalo ispred pet žalosnih otajstava na kojima je prikazano Isusovo razapinjanje i uskrsnuće.
Hodočasnike je put dalje vodio u kršćansku zajednicu Cenacolo u Međugorju gdje su o svojim gorkim životnim iskustvima i ponovnom povratku u život govorila dvojica mladih bivših ovisnika Nikola i Mateo.
Nakon komune Cenacolo put je hodočasnike vodio prema ispovjedaonicama u kojima je trebalo “skinuti terete, oprati i očisti se i obući nova odjela”. Ovako pripravni pristupili su svetoj misi u čuvenom međugorskom svetištu.
Po okončanju euharistijskog slavlja hodočasnici obilaze kip uskrslog Isusa, a na kraju se ponovno vraćaju u crkvu i sudjeluju u jednosatnom euharistijskom klanjanju.
Bio je to posljednji čin zadarskih hodočasnika nakon čega su kasno uvečer krenuli put Zadra s blagoslovom, milošću i punih srca.