Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Europa nadohvat ruke

22.11.2011. 23:00
Europa nadohvat ruke


Cilj projekta je poboljšati suradnju i povezivanje gradova pobratima kroz promoviranje interkulturalnog dijaloga te isticanje raznolikosti i jedinstva Europe. Ukupan proračun Programa za razdoblje 2007. – 2013. iznosi 215 milijuna eura, obznanio je koordinator projekta Ivan Čupić


Grad Biograd na Moru prva je lokalna jedinica u Republici Hrvatskoj koja je praktički svoje građane uvela u Europsku Uniju, više od godinu i pol dana prije ostalih hrvatskih građana, više puta je istaknuto na završnoj konferenciji EU – programa “Europa za građane” održanoj u Grubišnom Polju u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, na kojoj su nazočili sudionici iz Mađarske, Slovenije, Češke, Austrije i Hrvatske.
Osjećaj europskog identiteta
– Biograd na Moru je nositelj velikog projekta pod nazivom IC-UC – Inter Cultural Unity of Citizens, koji je odobrila i financira Europska Unija u vrijednosti od 420.000 kuna. Projekt je ujedinio šest europskih gradova iz čak pet europskih država, kaže biogradski gradonačelnik Ivan Knez, istaknuvši da je Biograd na Moru s brojnim projektima već spreman za 1. srpnja 2013. godine kad će RH i službeno postati 28. članica Europske Unije te iz strukturnih fondova Europske Unije u prve dvije godine članstva u EU 2013. i 2014. iz proračuna dobiti više od tri milijarde, a 2015. dodatne 2,4 milijarde eura.
Partneri Biograda na Moru u EU – Programu “Europa za građane” su Moravske Toplice (Slovenija), Grubišno Polje (Hrvatska), Sellye (Mađarska), Kyov (Češka Republika), Bad Ischl (Austrija), Ministarstvo kulture, Ured za udruge, Turistička zajednica grada Biograda na Moru, Srednja škola Biograd i Radio BnM.
– Cilj projekta je poboljšati suradnju i povezivanje gradova pobratima kroz promoviranje interkulturalnog dijaloga te isticanje raznolikosti i jedinstva Europe. Ukupan proračun Programa za razdoblje 2007. – 2013. iznosi 215 milijuna eura, obznanio je koordinator projekta Ivan Čupić koji je na čelu gradskog tima mladih ljudi zaduženih za ovaj europski projekt, koji su kao stručni savjetnici zaposleni u biogradskoj Gradskoj upravi.
Svrha Programa “Europa za građane” jest poticati razvoj aktivnog europskog građanstva davanjem financijskih potpora organizacijama koje rade na osnaživanju osjećaja europskog identiteta i pripadnosti Europskoj Uniji kroz umrežavanje i razmjenu znanja, iskustava, tradicija i vizija napretka.
Sajam
– Rezultat projekta je poboljšano međusobno razumijevanje i prihvaćanje kulturne raznolikosti stanovnika gradova pobratima kroz organizaciju transkulturalnih događaja, rekao je Čupić, navodeći da su programi Europske Unije prije svega namijenjeni zemljama članicama EU, no otvoreni su i za zemlje koje su u procesu pristupanja za članstvo u Uniji, poput RH.
Završna konferencija na kojoj se okupilo 250 sudionika održana je tijekom izuzetno posjećenog 9. Gospodarskog sajma – Sajma sira održanog u Grubišnom Polju na kojem se ne promidžbenom štandu predstavila biogradska Turistička zajednica. Sajam je u dva dana posjetilo oko četiri tisuće posjetitelja.
U kulturno-umjetničkom programu u sportskoj dvorani pored Mađara, Slovenca, Austrijanaca i Čeha izuzetno uspješno je nastupio i KUD “Kralj Tomislav” zajedno s biogradskim mažoretkinjama te muška i ženska klapa. Dakako, izvan dvorane Žungul, Mršić i Šarić, usprkos hladnom vremenu ispekli su i pet kašeta srdela koje su jednostavno razgrabljene.
– EU program IC-UC – Inter Cultural Unity of Citizens provodi se na nacionalnoj razini i okuplja pripadnike lokalnih zajednica diljem Europe radi dijeljenja i razmjene iskustava, mišljenja i vrednota te radi učenja iz povijesti i izgradnje budućnosti, kazao je Čupić.
Početkom mjeseca lipnja održano je predstavljanje gradova pobratima na šestom Festivalu izvorne hrane pod nazivom “Dugi svehrvatski eno-eko-gastro-etno stol”- spojimo zeleno i plavo 2011. u Biogradu na Moru te je održan stručni turistički skup.
– Projekt je krajem kolovoza nastavljen u Moravskim Toplicama, a dovršen u Grubišnom Polju, gdje je održana demonstracija folklora i završna konferencija ovog velebnog projekta.