Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Portugal je tek početak

22.11.2011. 23:00
Portugal je tek početak


Nadamo da će Lucijin primjer potaknuti što veći broj osoba s invaliditetom, odnosno njihovih roditelja, da se uključe u naše specijalizirane programe – kaže Josipa Nekić, trenerica


Aktualna sportska nada Zadarske županije Lucija Mijolović od 17. do 20. studenoga pokazala je da se odličnim rezultatima, osim u regiji i na državnoj razini, može istaknuti i na međunarodnoj sceni. Nastupivši na Europskom prvenstvu za plivače s Down sindromom uzdanica PK Zadar uspješno je predstavila Hrvatsku na jednom od najvećih natjecanja za plivače s invaliditetom, a iako se u Portugalu nije okitila odličjima, kroz šest je otplivanih disciplina demonstrirala golem napredak te najavila da je samo pitanje vremena kada će stati uz rame najboljima u svojoj kategoriji.
Jednu od najmlađih natjecateljica jaka konkurencija nije omela da europski debi obilježi postavljanjem najboljih osobnih vremena i plasmanima u finala, pa je se na njene nastupe i trenerica Josipa Nekić osvrnula koristeći isključivo superlative.
– Iz Portugala smo se vratili samo s pozitivnim iskustvima. Kako i ne bismo, kada nas je Lucija još jednom oduševila. Budući da je EP bilo otvorenog tipa, a ona jedan od četiri najmlađa natjecatelja, smatrala sam kako bi bilo sjajno izboriti jedno finale. Na kraju se plasirala u čak tri te tako nadmašila sva očekivanja. Tamo smo otišli vidjeti kako će ispasti njen prvi nastup na velikom međunarodnom natjecanju, a na kraju dobili potvrdu da je Lucija spremna i za najveće izazove.
Svaki put kada je 17-godišnja plivačica uskočila u bazen to je značilo da će iz njega izaći s najboljim osobnim vremenom, no rezultati nisu jedino što veseli Lucijinu i glavnu trenericu Zadra.
– Najviše se istaknula na 50 m delfin, disciplini u kojoj je drugog dana EP-a zauzela sjajno četvrto mjesto; na 50 m prsno i 50 kraul u također je plivala u finalima (7. i 10. vrijeme op.a.), no podjednako sam sretna zbog činjenice da je Lucija sjajno svladala stres karakterističan za ovako velika i duga natjecanja, te zato što je najboljim osobnim vremenima pridružila i najbolju do sada demonstraciju tehnika. I to u svim disciplinama – ističe Nekić.
Nastupi u portugalskoj Coimbri, kaže Nekić, već su promovirali Luciju Mijolović kao jednu od 10 najboljih plivačica na Starom kontinentu. Dogodine će još dalje pokušati otići u Italiji, gdje će se održati Svjetsko prvenstvo za plivače s Down sindromom.
– Sada, kada smo vidjeli koliki je Lucija zapravo potencijal, želimo samo ići naprijed. Nastavit ćemo marljivo trenirati u potrazi za još boljim rezultatima te s nestrpljenjem iščekivati Svjetsko prvenstvo. U klubu se nadamo da će njen primjer potaknuti što veći broj osoba s invaliditetom, odnosno njihovih roditelja, da se uključe u naše specijalizirane programe. Lucija je najbolji dokaz koliko se toga može postići.