Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Dva mjeseca prije smrti u Haagu me posjetio i ispovjedio nadbiskup Prenđa

Autor: Ines Grbić

22.11.2012. 23:00
Dva mjeseca prije smrti u Haagu me posjetio i ispovjedio nadbiskup Prenđa

Foto: Ines GRBIĆ



Prošli smo ta tri sata zajedno. Imao sam vremena i da se ispovjedim i da se pomolim s njim. Dva mjeseca poslije toga je umro. Susret s njim bilo je veselje, događaj za mene, rekao je general Gotovina
Zadarski nadbiskup Želimir Puljić primio je jučer u posjet generala Antu Gotovinu.
– Veliko mi je zadovoljstvo, posebna sreća, što me otac nadbiskup primio. Zadnji put sam tu bio kad su tu bili oci nadbiskupi Ivan Prenđa i Marijan Oblak. To su bili dani rata i svega što rat nosi sa sobom. Danas se vraćam kući. Mir, Božji mir i sreća, rekao je general Gotovina, dodavši da su on i mons. Puljić razgovarali o vjeri, onome što je zapravo najvažnije, što je potrebna snaga, što nas osnažuje.
– To je riječ oca nadbiskupa kako gledati naprijed, ne zaboraviti što je bitno, moliti se i vjerovati. Vjerovati u budućnost koja je naša, zajednička, rekao je Gotovina.
Na pitanje je li uzništvo prošlih godina još više produbilo vjeru u njegovom odnosu s Bogom, general je rekao:
– Uvijek sam bio vjernik, tako sam odgojen. Ta me situacija samo možda učinila jačim. Ali, nisam više vjernik nego što sam bio. Ističe kako poštuje više svetaca, sv. Franju, sv. Antu, ali i ostale.
– Posebno našeg blaženika Alojzija Stepinca, zbog kojeg planiram otići u Krašić, zatim bl. Ivana Merza. A jedan od onih koji mi je najviše u srcu je bl. Ivan Pavao II. On mi je poseban. Njega volim. Imao sam biti prilike njemu blizu, pa i to ima svoje razloge, rekao je general Gotovina.
Zahvalan je i podršci nadbiskupa Prenđe i Oblaka u svom životu.
– Sretan sam što ću imati priliku pomoliti se na grobu oca nadbiskupa Oblaka i Prenđe. Nadbiskup Prenđa je bio i u zatvoru. Prošli smo ta tri sata zajedno. Imao sam vremena i da se ispovjedim i da se pomolim s njim. Dva mjeseca poslije toga je umro. Nije mogao dobiti dozvolu za posjet prije, a bila mu je namjera doći odmah. Ali administracija i birokracija nisu dopustili. Ali sam sretan, eto, ipak, što sam ga vidio i slušao ga, prije nego što ga je Bog pozvao sebi. Susret s njim bilo je veselje, događaj za mene, rekao je general Gotovina.
Mons. Puljić je zahvalio generalu na svemu što je učinio u svom požrtvovnom i znalačkom angažmanu za slobodu zemlje. Podržao ga je i ohrabrio u daljnjoj borbi za opće dobro domovine Hrvatske i dobro hrvatskog naroda.


 ANTE GOTOVINA – HRVATSKI VITEZ OD ZADRA


Nadbiskup je generalu darovao knjigu “Ohrabri se, narode moj” Jakše Raguža, u kojoj je dokumentirano djelovanje dubrovačkog biskupa Puljića u razdoblju pada komunizma i Domovinskog rata 1990. – 1993., kao i knjigu “Ivan Pavao II. – biografija” Andrije Ricardija, s posvetom iz koje izdvajamo:
“Zahvalni smo Božjoj Providnosti, moćnom zagovoru Blažene Djevice Marije i naših zadarskih zaštitnika da smo izdržali teške godine kušnje i osvojili slobodu. Posebice smo zahvalni hrabrim braniteljima koji su s krunicom oko vrata na čelu s našim generalima pod vodstvom vrhovnog zapovjednika dr. Franje Tuđmana obranili hrvatska ognjišta i svetišta. I s pravom ih nazivamo suvremenim hrvatskim vitezovima (…) Hrvatskom vitezu od Zadra, generalu Anti Gotovini, u prigodi prvog susreta, poklanjam ovu biografiju najvećeg viteza dvadesetog stoljeća, velikoga sina Poljske i osobitog prijatelja Hrvatske, blaženog Ivana Pavla II. Uz pozdrav i blagoslov od Gospodina.”