Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Gotovina će se pomoliti na Prenđinom i Oblakovom grobu

Autor: Agencija IKA

22.11.2012. 23:00
Gotovina će se pomoliti na Prenđinom i Oblakovom grobu

Foto: Zvonko KUCELIN



General Ante Gotovina će u subotu 24. studenoga, na blagdan sv. Krševana, zaštitnika Zadra, sudjelovati u misnom slavlju u katedrali Sv. Stošije u 10 sati koje će predvoditi zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Sa svečanim ‘Tebe Boga hvalimo’ ta je misa ujedno nadbiskupijska zahvala za oslobađajuću presudu generalima Gotovini i Mladenu Markaču.
U petak 16. studenoga zazvonila su crkvena zvona da objave puku svome mir i konac rata. A to je obrazloženo oslobađajućom presudom u Den Haagu naših generala Gotovine i Markača. Ponosni smo što su naši generali u svemu dosada pokazali pravo viteško ponašanje. Uz umješnu obranu njihovih odvjetnika, uvjereni smo da smo krunicom i našim molitvenim vapajima izmolili njihovo oslobođenje. Isto onako kako smo to s vjerom i odanošću činili tijekom Domovinskoga rata. Zbog toga zahvaljujemo Bogu, našim svecima zaštitnicima i Najvjernijoj Odvjetnici Gospi na tom velikom daru. Time je zapravo okončana višegodišnja pravna i duga borba za obranu dostojanstva Domovinskog rata. Povezani s braćom diljem Lijepe naše, podajmo Bogu dužnu hvalu za sve što nam je učinio. Uistinu, ‘Velika nam djela učini Svesilni, sveto je ime njegovo!’” poručuje mons. Puljić svećenicima mjesne Crkve.
Nakon mise u subotu 24. studenoga, general Gotovina će se pomoliti na grobu zadarskih nadbiskupa Marijana Oblaka i Ivana Prenđe s kojima je imao prijateljski odnos i bili su uz generala i u danima njegova uzništva, a od 14 sati će se obratiti puku na Poljani Ivana Pavla II. u Zadru.
“Kršćanska ljubav” – tu je složenicu general Ante Gotovina izrekao čak tri puta u svom pozdravu 30 000 okupljenih u Pakoštanima u utorak 20. studenoga gdje su pristigli brojni poštovatelji žrtve za domovinu iz cijele Hrvatske i BiH, na veličanstvenom događaju dočeka na pakoštanskoj rivi gdje su se vijorile brojne hrvatske zastave i iskazala zahvalnost Bogu za dar slobode i generalu za njegov osobni doprinos u tome.
“Dobra večer, drage moje Pakoštane! Dobra večer prijatelji, prijatelji Pakoštana! Svi vi, moji prijatelji, koji ste ovdje večeras s nama. Dobro došli! Veselite se! Ovo je naša večer, ovo je večer naše pobjede! Eto, napokon, poslije toliko godina, našao sam put do svoje kuće. Večeras sam tu. Što mogu reći drugo, nego da sam sretan. Sretan sam što sam među vama, među svojima. Hvala vam na iskazanoj kršćanskoj ljubavi svih ovih godina. Tu kršćansku ljubav koju smo iskazali trebamo širiti dalje. Posebno onima koji su najslabiji, onima koji se osjećaju ugroženima – da bismo sutra vidjeli, da svaki čovjek ovdje u našoj domovini može živjeti sretno i da bi se osjećao sretnim. To je naš cilj! To je naš zajednički cilj! I vjerujem da je to naše sutra sigurno i da je sve to pozitivno ispred nas. Ono ovisi o nama. Ali sigurno, ta iskazana kršćanska ljubav treba biti prisutna svakodnevno među nama i mi je trebamo širiti dalje”, poručio je general Gotovina mnoštvu među kojima su bili svi uzrasti.
Nakon njegova govora mnogi su mu prilazili na pozornicu, a on ih je pozdravljao. Mislio je general na potrebu da se bude pažljiv u takvoj masi kretanja te je svoj govor zaključio riječima: “Veselite se, ali budite oprezni. Među vama ima djece, mladih, tako da se ne bi dogodilo neko zlo. Ugodna vam večer, i zajedno smo svi skupa. Bog vama”, rekao je general Gotovina.