Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kiks u Gospiću (ni)je zasjenio fantastičnu jesen

Autor: Viktor Bogut

22.11.2012. 23:00
Kiks u Gospiću (ni)je zasjenio fantastičnu jesen


Serija od sedam pobjeda u kojoj su pali i Konikom i Zaprešić iznenadila je svakoga te je dokazala da je Zadar, unatoč nešto slabijem rosteru, pronašao potrebnu kemiju za pravi rezultat


Proteklih godina u ovo vrijeme kuglači Zadra bi se pripremali za prvu sezonsku utakmicu Eurolige. No, loš plasman iz prošle sezone prvi put nakon niza godina Zadrane je izbacio iz Europe, tako da će kuglači trenera Šime Mijolovića dobiti slobodan vikend.
U domaćem prvenstvu uz Kup jedinom natjecanju u kojemu ove sezone nastupaju, Zadrani stoje odlično. Nakon devet kola imaju osam pobjeda i samo jedan poraz. Zanimljivo je Zadar, koji je u sezonu ušao poprilično oslabljen nego lani, a za mnogo nijansi slabiji nego dvije ili tri sezone ranije, ostvario pobjede nad glavnim favoritima za titulu, Konikom Osijekom i Zaprešićem, a pao je u Gospiću protiv solidnog, ali ipak ne tako jakog Velebita.
Velebit iznenađenje
Omjer 8:1 je svakako rezultat koji bi Zadrani pred početak sezone definitivno potpisali. Serija od sedam pobjeda u kojoj su pali i Konikom i Zaprešić iznenadila je svakoga te je dokazala da je Zadar, unatoč nešto slabijem rosteru, pronašao potrebnu kemiju za pravi rezultat pa možda i napad na titulu prvaka. No, ta kemija nije im bila dovoljna da se prije dva kola vrate iz Gospića neporaženi. Isticali su Zadrani i prije te utakmice kako je kuglana u Gospiću na rubu regularnosti i da je tamo teško pokazati svoju pravu kvalitetu. Očekivalo se, doduše, da će momčad iz Mocira nakon sedam uzastopnih pobjeda prijeći i tu prepreku, ali ipak tada je stiglo vrijeme za prvi poraz. Time su Zadrani dopustili Konikom Osijeku da se izjednači s njima na tablici s omjerom 8:1 i da borba za titulu ponovo postane superravnopravna. S pobjedom manje još se drže Zaprešić i sam Velebit, koji je definitivno najpozitivnije iznenađenje lige.
Kad je riječ o pojedinačnom učinku, i tu Zadrani stoje odlično, iako su u posljednja dva kola malo pali. U izboru za najboljeg igrača lige trenutačno najbolje stoji kapetan Mario Baljak koji u prosjeku ruši 625.25 drva. On se nalazi na petom mjestu. Odličan osmi je Luka Bolanča (615,20), deveti Hrvoje Marinović (613,75), a 11. Kostadin Manev (610,50). Luka Ukalović je nešto slabiji u zadnje vrijeme te je pao na 13. mjesto sa 605,85 srušenih drva u prosjeku, a do svoje prave forme nikako da dođe Stanko Čota koji se nalazi na 32, mjestu sa 583,86 drva.
Jači kolektiv
Stječe se dojam da je ove sezone mnogo jači kolektivno nego prošlih sezona, a ako i Čota u nastavku prvenstva malo digne formu, Zadrani bi mogli i dalje ostati u borbi za titulu. Dobra stvar je da Mijolovićeva momčad ove sezone vrlo korektno rješava i “male utakmice”, a već je slavila i u dva velik derbija (Konikom u Osijeku, Zaprešić kod kuće). Veliki izazov očekuje Zadar u idućem kolu. Za osam dana slijedi gostovanje u Zagrebu kod Medveščaka 1958. Riječ je o momčadi koja je prošle sezone bila možda i glavni favorit za titulu. Ovaj put su lošije krenuli u prvenstvo, otišli su im neki igrači, ali su u zadanje vrijeme stabilizirali formu. Predvodi ih Branislav Bogdanović, nekadašnji Zadranin i jedan od najboljih hrvatskih igrača. Baš ta utakmica pokazat će hoće li Zadrani dočekati prvenstvenu stanku na vrhu ili će vrh prepustiti Konikom Osijeku.