Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Milijuna nema, Mocire propadaju

Autor: Suzana Bandić

22.11.2012. 23:00
Milijuna nema, Mocire propadaju

Foto: Vedran SITNICA



Centar za djecu s posebnim potrebama kod sportskog centra Mocire još čeka završetak građevinskih radova. U međuvremenu su razbijeni prozori i vrata na zgradi, a unutrašnjost je devastirana. Nedostaje prozora, radijatora, unutarnjih vrata, slavina, držača za ručnike, ogledala, poskidano je podosta gipsanih ploča sa stropova, iz zidova i s plafona strše žice… Prizor koji nitko zaista ne očekuje iza vrata centra, izvana naizgled nove i uređene građevine.
Upravo ta činjenica ponukala je članove Mjesnog odbora Brodarica i predsjednika Antu Rubešu, čelnika zadarske podružnice Akcije mladih, da o navedenom izvjesti zadarsku javnost.
Rubeša: Odakle milijuni?
– Ne možemo se oteti dojmu da se u medijima uvijek, kad se govori o Mocirama, pojavljuje slika pročelja zgrade koje se još kako tako drži – rekao je Rubeša kazavši kako prije svega želi spomenuti i cifre koje su zapravo građani izdvojili kako bi se ta centar izgradio. Rubeša je istaknuo kako prema informacijama s kojima pročelnik za školstvo Grada Zadra, Joso Nekić, izlazi u javnost cijeli projekt vrijedi 45 milijuna kuna, da je do sada utrošeno oko 90 posto od tog ukupnog iznosa te da je još potrebno izgraditi športsku dvoranu.
– Ali tu nije kraj. Prema procjeni, trebalo bi još 3,8 milijuna kuna za dodatne radove, tri milijuna za opremu škole, a sudeći po trenutačnom stanju i nekoj gruboj procjeni, trebat će još nekoliko milijuna kuna samo za sanaciu nemara naše gradske uprave koja je kriva što se ovaj objekt nije propisno zaštitio ili ogradom ili zapošljavanjem zaštitara, rekao je Rubeša koji je zbrojivši sve spomenuto došao do iznosa od 52 milijuna kuna najmanje, što bi bilo za sedam milijuna više od početnog iznosa. Čelnik akcije mladih kazao je i kako cijela priča tim zanimljivija što su radovi obustavljeni zbog otkrića tunela i cisterni bivše JNA na lokaciji predviđenoj za gradnju športske dvorane postavljajući pitanje odgovornosti.
– Hoće li netko odgovarati za propuste u projektiranju? Poslali smo zahtjev Gradskoj upravi za zaštitu ovog objekta i pri tom ne pristajemo na odgovore o nečijoj drugoj odgovornosti jer se ovaj objekt nalazi na području našeg grada pa bi onda gradske vlasti trebale, ako ne biti odgovorne za zastoj u gradnji, onda barem za zaštitu od daljnje devastacije – zaključio je Rubeša, no prozvani Grad Zadar i pročelnik Nekić ne slažu se s njim.
“Grad ništa ne može sam”
– Grad nije vlasnik objekta i ne može samostalno poduzimati mjere njegove zaštite, a tako niti neke druge radnje. Taj objekt je pod nadležnošću ministarstva obrazovanja kao 50-postotni vlasnik, dok je udio grada tek 19 posto. Za zgradu i gradilište odgovoran je izvođač radova, a ovdje je konkretno to tvrtka Alkom – kaže Nekić demantiravši prozivke Ante Rubeše o razlogu zastoja u gradnji. Krivac je, kaže Nekić, tvrtka Alkom jer su u međuvremenu došli u stečaj.
– S tom tvrtkom ugovor je sklopilo Ministarstvo obrazovanja pa ga onda oni jedini mogu i razvrgnuti. Što se tiče angažiranja zaštitara, to bi nas koštalo oko 300 tisuća kuna godišnje. Ja se čudim da Alkom nije u zgradi ostavio, primjerice, dva građevinska radnika. To bi tvrtku koštalo oko 80 tisuća kuna, a ne bi se dogodilo ovo što jest, zaključuje Nekić, pojasnivši još kako je zbog tunela samo nastao zastoj 2009. godine, no da je potom donesena odluka kako će se radi sigurnosti najprije postaviti armirane, betonske ploče na kojima će se potom graditi.
Pisani upit u kojemu smo zatražili odgovore o izgradnji, odgovornosti, nastavku radova, cijeni i svemu ostalome uputili smo u pisanom obliku Ministarstvu obrazovanja no do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor. Neslužbeno doznajemo kako je ministar Željko Jovančević Mocire stavio u red prioriteta.