Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Praštati znači biti slobodan

Autor: Siniša Klarica

22.11.2012. 23:00
Praštati znači biti slobodan

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Čovjek i njegova sjena naslov je knjige nekadašnjeg saborskog zastupnika Ante Kovačevića, koja je sinoć predstavljena u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru. Priča je to koju su zajednički napisali Anto Kovačević kao žrtva komunističkog sistema i agent tadašnje Službe sigurnosti Željko Kekić. Kekić je jednog dana prišao Kovačeviću i priznao mu da je baš on bio njegova sjena, zadužen od komunističke tajne službe za njegovo praćenje.
Knjigu su prezentirali i on njoj govorili don Zdenko Dundović, Zdravko Tomac i u ime organizatora glavni urednik Hrvatskog lista Ivica Marijačić. No okupljenima u sali najprije se obratio zadarski nadbiskup Želimir Puljić koji je naglasio da se cijelom knjigom protežu dvije kršćanske dimenzije: praštanje i sloboda. Praštati, kaže zadarski nadbiskup, znači biti slobodan, a za to je potrebno čišćenje memorije od svake mržnje. Upravo je to lajt-motiv knjige u kojoj žrtva i njegova sjena još jednom otkrivaju mračne strane jednog sistema koji je počivao na zatiranju hrvatske težnje za slobodom.
No manje o knjizi, a više o aktualnoj politici govorila je većina predstavljača. Zdravko Tomac je upozorio da oslobađanjem generala Gotovine i Markača hrvatska država još nije oslobođena jer predstoji suđenje Hrvatima iz BiH u kojoj im se također inputira da su bili dio zločinačkog poduhvata, a Hrvatska agresor na svog susjeda.
Sam Anto Kovačević je rekao da su hrvatski branitelji poput rijeke koja pokreće hidrocentrale, ali da su se nakon izvojevane slobode, malo umorili, a na njihovo mjesto došli “drpislavi”. Po Kovačeviću, ako politika nije borba za dobro naroda, onda je kriminal, kojem se više pribjegava jer je to lakši put. No hrvatski vojnički genij, rekao je Kovačević je i ovog puta pobjedio srpsku laž, a ovu pozitivnu energiju, stvorenu na krilima oslobađajuće presude hrvatskim generalima, treba širiti za dobrobit svoga naroda.