Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Šestić: Branitelji iz Zadra nisu htjeli sudjelovati u filmu

Autor: Siniša Klarica

22.11.2012. 23:00
Šestić: Branitelji iz Zadra nisu htjeli sudjelovati u filmu

Foto: Zvonko KUCELIN



Šestić priznaje da je cijeli projekt omeo slučaj Purda i prvostupanjske presude generalima Gotovini i Markaču. Branitelji iz Zadra su se povukli, nisu hjeli sudjelovati iako se, kaže Šestić, materijali ne mogu koristiti na sudu jer su podložni subjektivnoj autorskoj interpretaciji


Poznati zadarski redatelj Nenad Šestić završio je snimanje serijala Pobjednici. Riječ je o dokumentarnom serijalu o Domovinskom ratu koji opisuje ratna događanja na svim hrvatskim bojišnicama, od Batinskog mosta do Prevlake i Jajca. Šestić je još otprije napravio pilot-epizodu istog naziva o zadarskoj bojišnici. No upravo prijepori u braniteljskoj populaciji te među udrugama proizašlim iz Domovinskog rata u Zadarskoj županiji, priječe završetak zadarske i vukovarske epizode.
Šestić priznaje da je cijeli projekt omeo slučaj Purda i prvostupanjske presude generalima Gotovini i Markaču. Branitelji iz Zadra su se povukli, nisu htjeli sudjelovati iako se, kaže Šestić, materijali ne mogu koristiti na sudu jer su podložni subjektivnoj autorskoj interpretaciji.
– Agencija za obrazovanje već je odobrila Pobjednike kao pomoćno nastavno sredstvo, pa se nadam emitiranju na HRT-u. Serijal je realiziran u suradnji s MORH-om i u njemu su korišteni materijali koje je prema zapovjedi tadašnjeg načelnika Glavnog stožera OSRH generala Josipa Lucića prikupljao general Rajko Rakić za potrebe obrane generala Gotovine. Štoviše, sljedeći tjedan bi se trebao sastati s ravnateljem Vojnog muzeja Mariom Wernasom. Tema razgovora bit će između ostalog i muzej na brdu Križ i upotreba otpisane tehnike za potrebe snimanja filma, dodao je Šestić.
Kako se prvi put na jednom mjestu radi kompletna rekapitulacija Domovinskog rata jedan od stručnih suradnika je dr. sc. Ante Nazor, inače ravnatelj Memorijalno dokumentacijskog centra. Vojni stručni suradnik je general Rajko Rakić, nekadašnji načelnik stožera ZP Split i nekadašnji načelnik Uprave za školstvo i obuku pri Glavnom Stožeru, izvanredni predavač Domovinskog rata na Visokom vojnom učilištu Petar Zrinski. 3D animaciju napravio je također Zadranin Slaven Polić, a tvrtka Geofoto je ustupila 3D modele. U projekt je uloženo preko 750.000 kn, uz dodatna sredstva iz kredita za opremu u iznosu od 30.000 eura. Predviđa se da će cijeli projekt stajati oko 150.000 eura. No iako ima riješeno financiranje za 2013. paradoksalno je da Šestiću nedostaje 20-ak tisuća kuna za završetak ovogodišnjeg plana realizacije Pobjednika. Posljedica je to aktualne besparice, napose u MORH-u koji sudjeluje u projektu kroz razne dozvole, arhivsku građu i ustupanje snimki s vojnih poligona.
– Također, nije uspio aranžman s Gradom Zadrom. Želja nam je bila da Grad Zadar sufinancira epizodu o Vukovaru koju bi im kasnije darovao. Ako uzmemo u obzir cijene s natječaja, jedna epizoda stoji između 160 i 180 tisuća kuna, naglasio je Šestić.
Ipak, Nenad Šestić se nada da će do sredine veljače biti gotovo devet epizoda, a tempom od dvije epizode mjesečno, planira se dovršetak čitavog serijala. Ukupno je planirano 14 epizoda. U nastavku serijala u suradnji s generalom Željkom Šiljegom, bi se obradilo djelovanje Hrvatskog vijeća obrane po zbornim područjima.