Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

“Peroš i Jelinić su primjer bahatosti i političkog udomljavanja”

22.11.2013. 23:00
“Peroš i Jelinić su primjer bahatosti i političkog udomljavanja”


Nećemo glasovati za ovaj prijedlog zbog činjenice da je na čelu te ustanove osoba koja otvorila eru goru od one za vladavine dužda Henrika Dandola, rekao je Rubeša


Rasprava o prelasku Renate Peroš na stranu HDZ-a prije 12 godina ponovno je obilježila jednu od sjednica Gradskog vijeća Zadra. Povod je bio prijedlog da se Narodnom muzeju dodijeli Nagrada Grada Zadra, a Peroš je sadašnja ravnateljica tog muzeja.
Počelo je izlaganjem vijećnice HNS-a Vesne Sabolić, koja je elaborirala manjkavosti kojima je predlagač, Kazalište lutaka Zadar, predložilo Narodni muzej za nagradu. Tako je polemizirala da Narodni muzej još od rata nije obnovio Kneževu palaču, koja je u međuvremenu u centru aktivnosti Narodnog muzeja, da je ugašen stalni postav Galerije umjetnina, te napose kako je Narodni muzej zaslužan za organizaciju posjeta predsjednika Josipovića Ižu. Sabolić je i zamjerila estradizaciju djelovanja Narodnog muzeja nauštrb znanstvene. No ispostavilo se da je to bila samo uvertira u bujicu koju je otvorio Ante Rubeša iz Akcije mladih.
Sabolić: Nagrada Peroš, a ne muzeju
– Nećemo glasovati za ovaj prijedlog zbog činjenice da je na čelu te ustanove osoba koja otvorila eru goru od one za vladavine dužda Henrika Dandola, rekao je Rubeša, aludirajući na činjenicu da je Renata Peroš prevarila birače, glasujući u Gradskom vijeću protiv NL liste Stanislava Antića na kojoj je bila izabrana kao Gradska vijećnica.
Sabolić je dodala da je ova nagrada upravo nagrada Renati Peroš, a ne instituciji Narodnog muzeja, za koju se svi slažu da je vrijedna Nagrade Grada Zadra. Josip Vlahović je dodao da ovu dragocjenu ustanovu vodi nemoralna osoba koja kupi vrhnje na tuđoj grbači. Nisu pomogla ni upozorenja predsjednika Živka Kolege i vijećnika HDZ-a Rade Šimičevića o tome kako kako se ne bi smjelo na taj način govoriti o osobi koja se ne može braniti jer nije nazočna, ali je Vlahović ustrajao i rekao da je Narodni muzej trebao dobiti nagradu još davno prije Renate Peroš. Grad je dobio i prijedlog konzervatora prije 15 godina, ali tadašnji ravnatelj nije bio politički podoban.
 U daljnjoj raspravi moglo se čuti da je Peroš postala sinonim za zadarski izvozni proizvod – političku korupciju. Odgovorili su im zagovaratelji nagrade, ističući niz dobrih stvari poteklih iz Narodnog muzeja, poput izložbe Ivana Meštrovića.
Politička trgovina
Omerka Šarić Frantin iz SDP-a je rekla kao je ovdje u pitanju dignitet samog GV-a.
– Svjedoci smo bahatosti onih koji se osjećaju nedodirljivima, koji su gramzivi toliko da im trebaju i društvena priznanja. Ovo je rezultat vođenja politike udomljavanja što je posljedica političke trgovine. To se u istoj ustanovi dogodilo i s Renatom Peroš i s predsjednikom županijskog HSU-a Branislavom Jelinićem, koji su na taj način dobili posao. Jelinić je dobio posao mjesec dana nakon sklapanja koalicije. Za to radno mjesto nisu bila predviđena sredstva, a sada ga financira Grad Zadar, rekla je SDP-ova vijećnica, replicirajući Jelinićevom stranačkom kolegi Dušku Vukoviću o tome da je bio raspisan natječaj za muzejskog pedagoga te da se ovih dana traži još jedan zaposlenik, pa će se vidjeti tko će na to mjesto biti zaposlen. Potom je, odgovarajući Vedranu Uraniji, primijetila da je Narodni muzej već jednom dobio Nagradu Grada Zadra, u vrijeme kad je tu ustanovu časno vodio Valentin Uranija.
Jelinića je spomenuo i Vlahović, navodeći kako je prije rata bio partijski sekretar tvrdog profila. Na loš tijek rasprave upozorio je Reno Sinovčić, dodajući da je razvidno kako za dodjelu nagrada nema kriterija, a njegov kolega s nezavisne liste Vedran Uranija je rekao da je sve to što je Kazalište lutaka predložilo nešto sasvim normalno i da ne treba etiketirati ljude za nešto zbog čega uopće nije pokrenut kazneni postupak, a kamoli netko procesuiran. Uslijedile su polemike, tko je kad bio na sjednicama Odbora za dodjelu javnih priznanja, ali je predsjednca Elvira Sterle ustvrdila da na tim sjednicama nitko nije glasovao protiv prijedloga. Pa je tako nagrada otišla ipak ustanovi za koju se svi slažu da je dobro radila.
Kalmeta: A što je sa smjenama u Elektri i bolnici?
Na kraju, gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta rekao je da je izbor Renate Peroš posljedica savim legitimne odluke da onaj tko je na vlasti ima pravo na takva mjesta postavljati ljude koji će provoditi politiku vladajuće opcije. Da je suprotno, onda bi u polemiku mogle ući i kadrovske promjene koje npr. u Elektri, Zavodu za zapošljavanje, Općoj bolnici i drugim institucijama provodi opcija koja je na vlasti na državnoj razini.
Drugi prijepor nastao je kod autonominacije BIM Perice, staklarskog poduzeća, koju je potpisao vlasnik Bore Perica. Marko Pupić Bakrač aludirao je na još jednu političku trgovinu između koalicijskih partnera HDZ-a i HSP-a. Kad su ga u HSP-u upozorili da Perica nije član njihove stranke, vijećnik Akcije mladih ih je pozvao da “uguglaju” njegovo ime te će vidjeti da je 15. ožujka 2013. Bore Perica izabran u Izvršni odbor podružnice HSP AS u Bokanjcu. Nominirati samog sebe za prestižnu gradsku nagradu kao što je Grb Grada Zadra savim je prihvatljivo jučer bilo i za SDP i za HDZ, jer se time u recesijsko vrijeme odaje priznanje jednoj tvrtki koja zapošljava 20-tak ljudi i koja uredno plaća poreze i ostale obveze. Tome se priklonio još i nezavisni Vedran Uranija, pa je tako Marko Pupić Bakrač ostao jedini koji je glasovao protiv ove nominacije, dok je Rubeša bio suzdržan. Ostale jučer predložene nominacije jednoglasno su usvojene.