Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Radas i Barjašić oslobođeni optužbe za iznudu

22.11.2013. 23:00
Radas i Barjašić oslobođeni optužbe za iznudu


Suci zadarskog Županijskog suda, u ovom slučaju kao drugostupanjskog, u cijelosti su potvrdili i oslobađajuću presudu Općinskog suda – zbog nedostatka dokaza


Nakon što je sredinom travnja prošle godine izrečena nepravomoćno oslobađajuća presuda Marinku Radasu, umirovljenom pukovniku Hrvatske vojske i Iliji Barjašiću, predsjedniku Pokreta za preporod hrvatskog duha i predsjedniku Pokreta veterena aktivnih branitelja RH, Županijski sud u Zadru, kao drugostupanjski u ovom slučaju – tu je presudu i potvrdio.
Time je sada i definitivno okončana priča koja se dogodila prije 19 godina, a u kojoj su Radas i Barjašić bili optuženi zbog kaznenog djela – iznude.
Županijski je sud tako uvažio žalbe obrane i potvrdio presudu Općinskog suda u Zadru koju je tada izrekla predsjednica Sudskog vijeća Ana Zrilić te su obojica oslobođena zbog nedostatka dokaza.
U sada konačnoj presudi, stoji kako je u “pravu prvostupanjski sud da u postupanju okrivljenih nije dokazano postojanje ozbiljne prijetnje kojom su prisilili svjedoka Ivu Vodopiju na zaključenje Ugovora o zakupu poslovnih prostorija 3. svibnja 1994. godine”. To je i sam svjedok Vodopija potvrdio na glavnoj raspravi.
U obzir je, kao stručan i objektivan, u cijelosti prihvaćen i nalaz vještaka za računovodstvo i financije, Damira Uglešića koji je utvrdio da sklapanjem ugovora s Ilijom Barjašićem, Trgovačko društvo Bagat trgovina nije pretrpjelo nikakvu štetu, niti je time Barjašić ostvario bilo kakvu protupravnu imovinsku korist, a pogotovo ne znatnu.
Barjašić i Radas su, podsjećamo, bili optuženi zbog iznuda i prijetnji bivšem direktoru Bagata Ivi Vodopiji davne 1994. godine, a vezano uz prostor na zadarskoj Kalelargi koji je bio u vlasništvu tog poduzeća.