Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Za svog je brata preplivao predrasude

22.11.2013. 23:00
Za svog je brata preplivao predrasude


Jako sam sretan. Uredit ću se, obući novo odijelo, košulju i kravatu. I crne cipele, priča Jure uzbuđeno o pripremama za dodjelu Nagrade koju će mu Grad Zadar na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća dodjeliti na prijedlog Mjesnog odbora Diklo.
Kupio je sve novo, a sestra Matija ga je pratila u ulozi stilistice. Stajling je, dakle, riješen. A ako bude morao držati govor?
– Reći ću im kako sam plivao. I kako sam se vozio u avionu, dosjetio se Jure nakon kratkog razmišljanja.
Nagradu će, kaže, spremiti u svoju sobu koja je već puna medalja i diploma, a ova mu je posebno draga jer dolazi od njegovih susjeda i prijatelja.
Jurica Milin je rođen 1985. s Down sindromom, genetskim poremećajem koji uzrokuje specifičan izgled, slabije razvijenu motoriku i intelektualne poteškoće. Ali kako kaže njegov otac Slobodan, Jurica je savršen.
– Uvijek smo ponosni na Juricu, a ova Nagrada nam puno znači jer može potaknuti i druge roditelje da uvide kako se rad i trud s djecom uvijek isplati. Grad je i ovom Nagradom pokazao da ima sluha za Juricu i njemu slične, a i inače pomažu i Grad i Turistička zajednica u skladu sa svojim mogućnostima, rekao je Slobodan Milin.
No od svih odličja i medalja, Jurica je svoju životnu pobjedu ostvario u srpnju 2013. kad je u spomen na svog pokojnog brata Antu preplivao dionicu od Preka do Zadra. Jurica je s time htio skrenuti pozornost na pogibelj mladih u prometu, a i dokazao je da može biti društveno koristan u senzibiliziranju javnosti, ne samo za osobe s poteškoćama, već za brojne druge teme.
Jurica je s ovim velikim pothvatom ostvario još jednu svoju želju – da ga ne snimaju samo lokalni, već i nacionalni mediji.
– Nisam se umorio, kaže Jurica. Da je trener tako rekao, on bi i natrag plivao.
Već mu se ostvarilo da upozna Zorana Vakulu, njemu najdražu osobu s televizije. Ne samo što mu je Vakula simpatičan, nego Jurica naprosto obožava meteorologiju. Svakodnevno raspravlja o vremenskim prilikama, najviše voli jugo, a najdraži film mu je baš zbog toga “Oluja svih oluja”. Često ide u kino i, ako ga sretnete i obećate da ćete ga voditi u kino, Jurica će se pobrinuti da to obećanje i održite.
Iako najviše voli plavuše, Jurica ima curu crne kose, Dinu. Ona je s Kosova, upoznali su se u Italiji na jednom natjecanju, a stalno su u kontaktu i preko facebooka.
Dok razgovaramo, stalno nam prilazi njihov pas, ši-cu Zero.
– Dosadan si, Zero, stalno mu govori Jurica.
Zero mu je, pričaju njegovi roditelji, uvijek za nešto kriv, dok mačka Sabrina spava s Juricom i nitko ju ne smije krivo pogledati.