Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Turisti zbog stjenica “pokopali” zadarske hostele i apartmane

22.11.2016. 23:00
Turisti zbog stjenica “pokopali” zadarske hostele i apartmane


Zadarske tvrtke za dezinsekciju s porastom turizma u Zadru imaju pune ruke posla. Razlog – stjenice. Ovaj nametnik, nekoć znak nečistoće i neodržavanja prostora, a danas znak putovanja, počeo je naveliko harati turističkim smještajnim objektima. Kratkim pregledom Tripadvisor ocjena korisnika smještaja u Zadru vidi se da od najezdi stjenica nisu lišeni niti hosteli, pansioni i mali apartmani, kako u samom centru grada, tako i u zaleđu.
– U hostelu sam odsjeo u kolovozu 2016. godine. Imaju ozbiljnu najezdu stjenica. Probudio sam se oko četiri sata ujutro nakon što sam se počeo češati nekoliko sati ranije. Vidio sam brojne stjenice kako bježe po madracu i jastuku. Morao sam spavati u kuhinji. Bube nisu bile malene, već odrasle jedinke, koje sam naposlijetku vidio i da šeću zidovima usred bijela dana. Nemojte odsjedati ovdje, ukoliko ne želite stjenice u vašim torbama i da vas jedu cijelu noć, poruka je ovog putnika.
Sličnih osvrta može se naći i za hostele na Poluotoku, ali i pansione na Boriku. Jedan od gostiju je tako, odsjevši u pansionu na Petrićima, nakon prespavane noći nabrojao čak pedeset uboda na jednoj ruci. Koliko su Zadrani nespremni na invaziju ovog nametnika govori i to da vlasnik u trenutku kada su mu gosti prijavili problem nije niti bio upoznat sa time što su stjenice. Ili je makar tako tvrdio.
Sve veće prisustvo stjenica primjećeno je i kod stručnjaka, pa je tako 2012. godine objavljen i znanstveni rad koja se bavi utjecajem masovnog turizma na povećanje pojavnosti kućne stjenice, sa zapisima pojave stjenica u turističkim objektima i brodovima u Zadru i njegovoj okolici.
Pojava stjenica je primijećena diljem svijeta i njena navala raste, pišu autori, ne samo u siromašnim četvrtima već i u bogatim predjelima. Značajno povećanje stjenica u Zadru je primijećeno od 2010. godine kao rezultat povećanih kratkih noćenja te bolje povezanosti Zadra sa ostatkom svijeta.