Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Za komunalnu infrastrukturu 12,5 milijuna kuna

Autor: Branko Božić

22.12.2009. 23:00
Za komunalnu infrastrukturu 12,5 milijuna kuna

Foto: Filip BRALA



Prihvaćena je ostavka dosadašnjeg predsjednika OV-a Borisa Glavana (HDZ) budući da je on u međuvremenu imenovan za direktora općinskog Komunalnog poduzeća “Artić”. Vijeće je na njegovo vijećničko mjesto po odluci HDZ-a imenovalo Damira Matulja (HDZ), dok je, također po odluci HDZ-a, na mjesto novog predsjednika OV-a ustoličilo Antu Mustaća (HDZ)


Vijećnici Općinskog vijeća Privlake okupili su se u ponedjeljak navečer na posljednjoj ovogodišnjoj radnoj sjednici, koja je u cijelosti bila posvećena pitanjima iz života i razvoja Privlake i njenih tri tisuće žitelja. Po usvajanju dnevnog reda prihvaćena je ostavka dosadašnjeg predsjednika OV-a Borisa Glavana (HDZ) budući da je on u međuvremenu imenovan za direktora općinskog Komunalnog poduzeća “Artić”. Vijeće je na njegovo vijećničko mjesto po odluci HDZ-a imenovalo Damira Matulja (HDZ), dok je, također po odluci HDZ-a, na mjesto novog predsjednika OV-a ustoličilo Antu Mustaća iz redova privlačkog HDZ-a.
Lomila se koplja oko nogometa
Budući da je poštovana procedura moglo se krenuti dalje s raspravom o drugom rebalansu ovogodišnjeg proračuna, o čijim je izmjenama i dopunama govorila pročelnica za financije Mira Bokara. Iz njezinog izlaganja moglo se uočiti da su se ovogodišnji prihodi povećali za 128.990 kuna od prvotnog plana tako da će Općina Privlaka tekuću 2009. godinu zaključiti s iznosom od 21,5 milijuna kuna. Premda je iskazane podatke većina vijećnika sa zadovoljstvom prihvatila, Neven Zorić (HSS) je izrazio nezadovoljstvo što se ove godine u uređenje lučice u Loznici nije utrošilo planiranih 600.000 kuna. Općinski načelnik Ive Surić (HDZ) odgovorio je da su novci tu i da ih se planira uložiti ove godine u taj projekt. Ovako predloženi rebalans predsjednik Mustać dao je na glasovanje. Zeleno mu je svjetlo dalo osam vijećnika, dok su trojica vijećnika ostala suzdržana.
Što se pak tiče proračuna za iduću 2010. godinu u daljnjem tijeku sjednice pročelnica Bokara je istaknula da će izvorni prihodi iznositi 16,8 milijuna kuna. Općina Privlaka planira prikupiti 7,2 milijuna kuna na temelju prihoda od poslovanja. Slijede prihodi od raznih poreza 3,2 milijuna kuna, komunalne naknade i komunalnog doprinosa od 2 milijuna kuna itd. Najviše sredstava 10,9 milijuna kuna investirat će se u izgradnju komunalne infrastrukture. Izdaci za Upravni odjel iznosit će 3 milijuna kuna, za izgradnju luka i lučica 3 milijuna kuna, za zaposlene iz proračunskog “kolača” izdvojit će se 750.000 kuna, katastarsku izmjeru 400.000, za održavanje plaža i kupnju montažne kuće za potrebe Ureda TZ-a 860.000, za NK Sabunjar 300.000, za kulturu, pomoć obiteljima, učenicima, studentima i vjerskim zajednicama 2 milijuna kuna…
S obzirom da je nogomet Privlačanima od pamtivijeka bio i ostao prva sporedna stvar, vijećnik Dalibor Glavan (SDP-HSU-HNS) izrazio je nezadovoljstvo time što je za sve strukture domaćeg NK Sabunjara predviđeno 300.000 kuna. Glavan je upozorio da je nužno izvršiti sanaciju postojećeg travnjaka nogometnog igrališta jer, kako ističe, ako ostane ovakvo stanje, dogodine se neće igrati nogomet u Privlaci. On je istaknuo amandman po kojem je zatražio da se ovoj stavci dodijeli milijun kuna. O ovoj su se temi u idućih 45 minuta lomila koplja. Većina vijećnika kao i načelnik Surić te donačelnik Kažo Kolanović (HDZ) složili su se s onim o čemu je govorio vijećnik Glavan, ali su bili odrješiti u stavu da ne vide za sada s koje bi se stavke novci mogli skinuti i usmjeriti u sanaciju terena na Sabunikama.
Projekt dječjeg vrtića
Neven Zorić i Ivica Glavan Đobo (HSS) zatražili su da im se na uvid dade kompletna dokumentacija o svima koji se financiraju iz općinskog proračuna. Replicirajući vijećnicima HSS-a donačelnik Kolanović, inače bivši općinski načelnik, istaknuo je da ništa u ovoj općini nije tajna. Sve se radi javno i transparentno, kazao je. Načelnik Surić je objasnio da svi korisnici koji nisu dostavili izvješće o potrošenim općinskim sredstvima iduće godine neće dobiti niti lipe. Vinko Skoblar (SDP) je upozorio na racionalnije gospodarenje novcima te je podsjetio da je dužnost vijećnika i općinske uprave slušati glas onih koji su ih izabrali.
Vijećnik Ivica Glavan Đobo je u postavljanju pitanja i traženju odgovora bio najaktivniji te je tako još želio znati kada će se krenuti s izgradnjom dječjeg vrtića te koliko će koštati Općinu još preostala sanacija obale na Sabunikama.
Načelnik Ive Surić je odgovorio da se za dječji vrtić traži odgovarajuća lokacija, a da se za sanaciju obale pored do sada uloženih 1.200.000 kuna planira usmjeriti još dodatnih 600.000 kuna.
Nakon temperamentne i iscrpne rasprave predsjednik OV-a Ante Mustać vijećnicima je ponudio na usvajanje proračun za iduću 2010. godinu. Osmorica vijećnika ga je podržalo, a trojica njih, Vinko Skoblar, Dalibor Glavan i Mirko Begonja iz (SDP-HSU-NHS), bili su suzdržani. Slično je bilo i s prihvaćanjem projekcije proračuna za 2011. te 2012. godinu u identičnim iznosima od po 7,3 milijuna kuna.
U nastavku, u nešto smirenijoj atmosferi vijećnici su usvojili prijedlog izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture u 2010. godini u iznosu 12,5 milijuna kuna. Usvojeno je još nekoliko odluka iz oblasti graditeljstva i zaštite okoliša, o izmjenama i dopunama naziva ulica i trgova u općini Privlaka te o unutarnjem ustrojstvu Dječjeg vrtića “Sabunić”.