Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Ninjani skresali proračun

22.12.2011. 23:00
Ninjani skresali proračun


Sami znate da imamo sada novu vlast u državi i da još nitko ne zna što i kako će biti. Pričekajmo stoga šest mjeseci da vidimo što će se događati. Nismo se odrekli ni izgradnje ni socijale i svega ostaloga, ali smo morali ograničiti sredstva i stoga vas molim za razumijevanje, rekao je gradonačelnik Ćurko


Vijećnici ninskog Gradskog vijeća okupili su se u srijedu navečer na poziv predsjednika Davora Ćurjurića (HDZ) na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici. Po usvajanju dnevnog reda od dvadeset točaka vijećnici su razriješili vijećnika Denisa Glavana (HDZ) na njegov osobni zahtjev te su novom vijećnicom imenovali Ljubicu Surić (HDZ) iz Ninskih Stanova.
Za Žeravu 300 tisuća kuna
U nastavku je uslijedilo izvješće, a potom i rasprava o drugom ovogodišnjem rebalansu Gradskog proračuna. O predloženim izmjenama i dopunama govorila je pročelnica Gradskog odjela za financije Radmanka Subotić. Iz njezinog se izlaganja moglo razabrati kako se proračun neće ostvariti u prvotno planiranom iznosu od 24,5 milijuna kuna nego će biti manji za 24,2 posto te će na koncu godine iznositi 18,6 milijuna kuna. Razlozi smanjenja leže u tome što su izostala uglavnom planirana sredstva od potpora državnih ministarstava te dugovanja građana i privrednih subjekata s prostora grada Nina. Rebalans je dobio zeleno svjetlo jer je za njega ruke podiglo dvanaest vijećnika, a protiv je bio vijećnik Endo Sipina (SDP) iz Nina.
Što se pak tiče proračuna Grada Nina za 2012. godinu on bi po gradskim financijskim planerima trebao biti manji za 13,2 posto nego u 2011. godini i trebao bi biti u iznosu od 21,3 milijuna kuna. Tako se 3,9 milijuna kuna planira namaknuti od komunalne naknade, 3,5 milijuna kuna od kapitalnih donacija za izgradnju društvene infrastrukture, 2,4 milijuna od komunalnog doprinosa, 2,3 milijuna od poreza i prireza i tako redom. Kad su u pitanju rashodi onda se najviše, 14,7 milijuna kuna, planira usmjeriti u gradnju nove i održavanje postojeće infrastrukture te gradnju i održavanje društvenih i javnih objekata, dok se oko 7,5 milijuna kuna planira odvojiti za rad i funkcioniranje Gradske uprave gdje je uz ostalo 3,5 milijuna namijenjeno obnovi zgrade stare osnovne škole u centru Nina.
Na temu proračuna prvi se u raspravu uključio Filip Pijaca (HNS) iz Nina. Po njegovu mišljenju nedopustivo je to što se u proračunu nisu osigurala sredstva za izgradnju javnog wc-a u Ninu i istezališta za brodice na Spilama. Nezavisni Veljko Šalov iz Nina je kazao da je neshvatljivo da se najviše novca usmjerilo u rad gradske uprave, dok se istovremeno po njemu samo “mizernih” 200.000 kuna usmjerilo u projekt odmuljivanja ninskog gradskog porta. Boško Jurlina (HNS) iz Žerave je kazao da je planiranih 300.000 kuna za razvoj Žerave nedostatan, dodavši da se u zadnjih nekoliko godina u njihovo mjesto malo i ništa nije ulagalo.
Uključujući se u raspravu gradonačelnik Emil Ćurko (HDZ) je rekao da je obveza Gradske uprave da se u što kraćem roku izgradi javni zahod u Ninu i da će se to realizirati odmah u prvim danima iduće godine i to ne radi samih Ninjana, već i zbog gostiju i brojnih nagrada koje je Nin dobio u zadnjih par godina.
Prema EU fondovima
– Istezalište će se također izgraditi kao i nova tržnica. Što se pak tiče porta u Ninu navedena sredstva namijenjena su izradi Studije i projektne dokumentacije s kojom ćemo krenuti prema EU fondovima jer taj posao zbog njegova opsega i koštanja ne može se realizirati gradskim proračunom. Gospodine Jurlina, naš moto leži u ravnomjernom ulaganju u sva naša mjesta. Žeravi se daje onoliko koliko se može. No, moramo svi biti svjesni da smo mi od prije tri mjeseca ostali bez komunalne naknade na ime bivše vojarne Šepurine u godišnjem iznosu od 1,4 milijuna kuna. Sami znate da imamo sada novu vlast u državi i da još nitko ne zna što i kako će biti. Pričekajmo stoga šest mjeseci da vidimo što će se događati. Nismo se odrekli ni izgradnje ni socijale i svega ostaloga, ali smo morali ograničiti sredstva i stoga vas molim za razumijevanje, rekao je gradonačelnik Ćurko.
Budući da se nitko više nije prijavio za raspravu, predsjednik Ćurjurić je ponudio proračun na usvajanje. Prošao je glatko zahvaljujući dvanaestorici vijećnička koji su glasovali za njega. Protiv je bio Endo Sipina. Po istom scenariju usvojene su projekcije proračuna za 2013. u iznosu od 20.475.000 te za 2014. godinu u visini od 20.440.000.
Do kraja vijeće je usvojilo i prihvatilo više prijedloga i odluka iz svog djelokruga. Tako su prihvaćeni programi izgradnje i održavanja objekata komunalne infrastrukture u idućoj godini o čemu je prethodno podrobno elaborirao pročelnik Jozo Mustać. Usvojeni su i novi novčani iznosi koje će morati građani platiti prilikom priključenja na komunalne vodne građevine za javnu vodoopskrbu. Najviše 15.300 kuna morat će izdvojiti vlasnici poslovnih zgrada i poslovnih prostora, 3.400 kuna za stambene zgrade površine od 200 do 400 metara četvornih građevinske bruto površine, bez stanova kao posebnih dijelova nekretnine, 7.600 kuna za stambenu zgradu površine preko 400 metara četvornih i tako redom. Na kraju u zapovjedništvo civilne zaštite Grada Nina imenovani su Davor Ćurjurić, predsjednik, te članovi Zdravko Lipotica, Ivica Stulić, Walter Peroš i Bože Mustać.