Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Odrekli se studentskog džeparca i pomogli obitelji u potrebi

22.12.2011. 23:00
Odrekli se studentskog džeparca i pomogli obitelji u potrebi


Novčani iznos, namirnice i odjeću upakirane u crvene vrećice obitelji su predali zadarski studenti, Josip Ančić iz Omiša te Ivana Čuljak i Maja Mikelić iz Solina i Imotskog. U zadnje četiri godine organizirali su osam akcija. Prije su pomagali najmlađima, a sada su htjeli pomoći obitelji


Caritas Zadarske nadbiskupije i Studentski dom u kojem živi 206 studenata Sveučilišta u Zadru u utorak, 20. prosinca, prvi su put ostvarili suradnju pomažući jednu siromašnu četveročlanu zadarsku obitelj. Supružnike i kćer prije tri godine na cestu je oborio automobil i od tog trenutka život im se promijenio.
– Nakon sve moje muke i jada pokucala sam i na ova vrata. Prvi put sam došla u Caritas, ispričala svoju priču, ali nisam ništa očekivala. Uvijek mislim da ima ljudi i u gorem položaju od moga, da ima puno težeg siromaštva i bolesti. Zašto ne bih i tu zakucala, da sve ono moje u suzama još jedanput ispričam. Ali nisam mislila da će mi u bilo čemu pomoći. Mi smo skromni. Ne bismo pitali, nego dali. O Caritasu nisam nikad razmišljala jer sam mislila da ću raditi, rekla je majka živeći cijelo vrijeme u nadi da će se zaposliti.
Najveća joj je želja da se zaposli
– Navikli smo raditi i volimo raditi. Moja najveća želja, jedna i jedina, je da se zaposlim, radim, da i ja mogu pomoći. Čovjeku je potreban posao kao zrak, voda i hrana, rekla je majka u dirljivom razgovoru sa svojim mladim dobročiniteljima koji su posredstvom Caritasa potresnoj životnoj priči htjeli uljepšati blagdane. Novčani iznos, namirnice i odjeću upakirane u crvene vrećice obitelji su predali zadarski studenti, Josip Ančić iz Omiša te Ivana Čuljak i Maja Mikelić iz Solina i Imotskog. U zadnje četiri godine organizirali su osam akcija. Prije su pomagali najmlađima, a sada su htjeli pomoći obitelji. Novčani iznos je rezultat džeparaca od kojeg su se odrekli studenti u Studentskom domu.
– Treba krenuti i od razine školaraca i studenata koji mogu pomoći. Svoj džeparac ne trebamo bacati bezveze u pušenje, opijanje nego pomoći ljudima. Naše je geslo bolje ti pomozi drugom nego netko tebi. Cilj nam je pomagati ljude i potaknuti mlade da sudjeluju u pomaganju drugima, rekao je Ančić, student primijenjene geografije, a prijateljice studiraju poduzetništvo i turizam te predškolski odgoj. Ove su godine odlučili pitati Caritas kojoj je obitelj potrebna pomoć, jer joj žele pomoći.
 Prave vrijednosti kao temelj kuće
– Surađivati s mladima uvijek je zadovoljstvo. Ako još rezultira ovako dobrim djelom, zaista sam sretna, rekla je Ivanka Šubašić, voditeljica Studentskog doma.
 – Hvala vam, svaka čast. Treba nam, jako dobro će doći. Bog je prevelik. Osjetila sam to puno puta. Samo molitva, dragi Bog i Majka Božja su mi pomogli. Samo me Bog drži. Nekoliko puta sam bila na rubu i skoro se slomila, rekla je majka, istaknuvši da treba znati prave vrijednosti koje su kao temelj kuće. Tako odgaja i svoju kćer srednjoškolku i sina. Istaknula je i da su joj nekoliko puta pomogle osobe imenom Josip, a Josip se zove i najbolji prijatelj njenog sina u vrtiću. To pripisuje milostima sv. Josipa. Studenti su poručili:
– Svim kolegama i zaposlenicima Studentskog doma i svima koji su pomogli u akciji sretan i blagoslovljen Božić!