Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

U Diklu žive jaslice

22.12.2011. 23:00
U Diklu žive jaslice


Dok se ovih dana većina Zadrana priprema za rođenje Isusa stavljajući jaslice ispod okićenog bora, sinoć su još jednom imali priliku, u osuvremenjenom prikazu živih jaslica u organizaciji udruge Kveštura iz Dikla, najveću priču od svih i – doživjeti. Iako stara više od 2.000 godina, priča o rođenju Sina Božjeg u štalici na slamici uvijek ima jednako snažnu poruku nade i ljubavi. Posebno kada tu poruku pošalju žive jaslice u Diklu.
Dikljanske jaslice prikazuju sve od obraćanja anđela Gabrijela Djevici Mariji do posjeta Sveta tri kralja tek rođenom Isusu. Kostimi anđela i pastira, trava, štalica, gostionica u kojoj Mariji i Josipu odbijaju dati prenoćište, zapaljeni badanj, magarac i ovčice te iznad svega zvijezda repatica, vjerno su prikazali božićnu priču. A scenografija ne bi puno značila bez glumaca u ulogama kralja Heroda, anđela Gabrijela, pastira i anđela, tri kralja i konačno Josipa, Marije i Isusa koje su glumili Damir Šišeta, Antonija Vuković i njezin tromjesečni sin Ivan Vuković.
Upravo u trenutku rođenja Isusovog zazvonila su zvona na župnoj crkvi Gospe od Ružarija. Još uz božićne pjesme kao što su Tiha noć, Svim na zemlji i Radujte se narodi, unatoč hladnom vremenu, žive jaslice okupljenim su Dikljanima i ove godine ugrijale srca.